Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Gāztajam Sudānas prezidentam izvirzītas apsūdzības nelikumīgā ārvalstu finansējuma iegūšanā

© REUTERS/ SCANPIX/LETA

Sudānas tiesa sestdien oficiāli izvirzījusi gāztajam valsts prezidentam Omāram al Baširam apsūdzības nelikumīgā ārvalstu finansējuma iegūšanā un lietošanā un atteikusies atbrīvot viņu pret drošības naudu.

Kā paziņojis tiesnesis, Bašira mājās atrasti un konfiscēti 6,9 miljoni eiro, 351 770 ASV dolāri un 5,7 miljoni Sudānas mārciņu.

Vaicāts par šīs naudas izcelsmi, 75 gadus vecais Baširs tiesā sacījis, ka to saņēmis no Saūda Arābijas kroņprinča kā ziedojumu konkrētām organizācijām un personām Sudānā, tai skaitā ātrās reaģēšanas spēkiem, Āfrikas starptautiskajai universitātei un kādai slimnīcai.

"Mana biroja vadītājs (..) saņēma no Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana biroja telefona zvanu par "sūtījumu", kas tiks piegādāts ar privātu lidmašīnu," viņš stāstījis. "Mums tika paziņots, ka kroņprincis nevēlas, lai [saistībā ar šo pārskaitījumu] tiktu publiskots viņa vārds, bet gadījumā, ja nauda tiktu pārskaitīta uz Sudānas Banku vai Finanšu ministriju, avotu vajadzētu identificēt."

Kā norādījis tiesnesis, par nelikumīgu iedzīvošanos Sudānā paredzēts cietumsods uz laiku līdz desmit gadiem, bet par ārvalstu līdzekļu nelikumīgu izmantošanu - līdz trim gadiem.

Izmeklētājs pirms tam tiesai sacīja, ka no Saūda Arābijas karaļnama Baširs saņēmis kopumā 90 miljonus dolāru.

Baširs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz, bet viņa advokāti iepriekš izteicās, ka viņš nekad nav lietojis minēto naudu personiskiem mērķiem.

Sudānas bruņotie spēki prezidentu Baširu gāza 11.aprīlī pēc vairākus mēnešus ilgiem valdības pretinieku protestiem pret viņa 30 gadus ilgušo valdīšanu.

17.augustā Sudānas protestu kustība parakstīja galīgo vienošanos par varas dalīšanu ar armiju, sagatavojot ceļu pārejai uz civilistu vadītu valdību.

Baširs nāca pie varas militārajā apvērsumā 1989.gadā. Viņa valdīšanas laikā Sudānā plauka korupcija. 2018.gadā starptautiskās organizācijas "Transparency International" Korupcijas uztveres indeksā Sudāna ierindota 172.vietā no 180 valstīm. Lai apslāpētu protestus, kas pret viņa valdīšanu sākās pērn decembrī, 22.februārī Baširs Sudānā izsludināja ārkārtējo stāvokli.