Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānija atņems pilsonību 19 gadus jaunai meitenei, kas atbalstīja "Islāma valsti"

© ZUMAPRESS.com/Scanpix

Lielbritānija atņems pilsonību Šamimai Begumai, kas pusaugu gados aizbēga no mājām, lai pievienotos džhādistu grupējumam "Islāma valsts" Sīrijā, bet tagad ar jaundzimušu bērnu vēlas atgriezties Lielbritānijā, paziņoja viņas ģimenes jurists.

Britu sabiedrībā šobrīd izraisījušās plašas debates tagad 19 gadus vecās Begumas lietā. Viņa, būdama 15 gadus veca, aizbēga no Lielbritānijas, lai pievienotos ekstrēmistiem. Tagad viņa ar jaundzimušu bērnu vēlas atgriezties Lielbritānijā.

Viņas ģimenes jurists Tasnime Akundžī tviterī paziņoja, ka ģimene ir ļoti vīlusies par Iekšlietu ministrijas nodomu atņemt Šamimai viņas pilsonību, un ka tiek izskatīti visi juridiskie ceļi.

Telekanāls ITV ziņo, ka ģimene otrdien saņēmusi Iekšlietu ministrijas vēstuli par tās lēmumu, kuru Begumai ir tiesības apstrīdēt.

Beguma šobrīd atrodas bēgļu nometnē Sīrijas ziemeļaustrumos, uz kurieni bēga no kaujām pēdējā "Islāma valsts" bastionā Sīrijas austrumos.

Kā Beguma trešdien pastāstīja ITV, viņa varētu mēģināt iegūt Nīderlandes pilsonību, jo šīs valsts pilsonis ir viņas laulātais draugs - "Islāma valsts" karotājs.

Beguma ir Bangladešas izcelsmes, bet viņa nav šīs valsts pilsone.

Begumas ģimenes advokāts sacīja, ka ģimene plāno Lielbritānijas valdības lēmumu par pilsonības atņemšanu pārsūdzēt.

Runājot ar ITV bēgļu nometnē Al Holā, Sīrijas ziemeļaustrumos, Beguma atzina, ka ir "mazliet šokēta" par britu valdības lēmumu.

"Tas rada zināmu sarūgtinājumu un vilšanos. Man šķiet, ka tas ir nedaudz netaisni pret mani un manu dēlu," viņa piebilda.

"Kad to skaidroja mana ģimene, likās, ka man atgriezties Apvienotajā Karalistē būs krietni vieglāk," viņa norādīja.

"Vēl viena alternatīva, kuru es varētu izmēģināt ar savu ģimeni, ir tāda, ka mans vīrs no Holandes un viņa ģimene ir no Holandes," viņa sacīja.

"Varbūt es varu pieprasīt pilsonību Holandē. Ja viņš tiks nosūtīts uz cietumu Holandē, es varētu gaidīt, kamēr viņš ir cietumā," skaidroja Beguma.

Viņa iepriekš tika teikusi, ka nenožēlo, ka devusies atbalstīt "Islāma valsti", vienlaikus uzsverot, ka sevi par draudu neuzskata.

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids pagājušajā nedēļā paziņoja, ka bloķēs to britu pilsoņu atgriešanos Apvienotajā Karalistē, kas devušies uz Tuvajiem Austrumiem pievienoties džihādistu grupējumam "Islāma valsts".

Ministrs pavēstīja, ka nekautrēsies novērst to britu atgriešanos, kas "atbalstījuši teroristu organizācijas ārzemēs".

Begumas aizstāvji mudinājuši varasiestādes izrādīt iecietību, ņemot vērā viņas vecumu, no Lielbritānijas aizbēgot.

Beguma ir viena no trim Londonas Betnalgrīnas rajona skolniecēm, kas 2015. gadā devās uz Sīriju, kur pievienojās "Islāma valstij".

Džihādisti tolaik tīmeklī bija izvērsuši kampaņu, cenšoties pārliecināt pusaugu meitenes pievienoties kalifātam.

Daži eksperti izteikuši šaubas, vai lēmumus par pilsonības atņemšanu Begumai ir likumīgs, jo parasti valdības lēmuma rezultātā cilvēkam nevajadzētu palikt par bezpavalstnieku.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Tajā pašā laikā grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.