Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ukraina pievelk Latvijā reģistrētus transportlīdzekļus; izrādās, tas aplamā nodokļu regulējuma dēļ

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Vissliktākais Latvijas ceļš salīdzinājumā ar Ukrainā esošajiem ir līdzens kā galds. Tomēr Ukraina gluži kā magnēts pievelk Latvijā reģistrētus transportlīdzekļus. Izrādās, tas aplamā nodokļu regulējuma un uzraudzības trūkuma dēļ.

Jebkura mašīna no Eiropas, legāli atmuitota, Ukrainā sadārdzinās par vairākiem tūkstošiem eiro, un no nākamā gada nodokļu nasta automašīnām var kļūt vēl smagāka. Tāpēc zeļ un plaukst pagrīdes bizness. Eiropas rezidenti atved mašīnu, pārdod un atceļā lidmašīnā skaita savu peļņu. Bet mašīna tālāk braukā pa Ukrainu ar Latvijas pierakstu. Latvijā tā satiksmē nepiedalās un nevienu neuztrauc. Savukārt Ukrainā tehniskā apskate nav jāiziet, bet policiju, ja arī tā piekasās, varot pavisam viegli atkukuļot. Tā vismaz Neatkarīgajai skaidroja šoruden satiktie ukraiņi. Katrā ziņā visas ar svešu numuru lietošanu saistītās neērtības atsverot ietaupījums uz nodokļu rēķina.

Tikai ne Tavriju!

Galvaspilsētā Kijevā teju acīs duras ārzemju numuru daudzums - uz katra stūra poļu, lietuviešu un jo lielā skaitā arī latviešu numuri.

Vietējie, taujāti, vai tie visi tiešām būtu tūristi no Eiropas Savienības, vispirms smējās par tādu nezināšanu, nē - tie esot ukraiņu algotie gasterbaiteri. Bet pēcāk nopietni apskaidroja problēmas būtību. Neviens ukrainis pasaulē negribot braukt ar tēvzemes ražojumu Tavriju - zaparožeca pēcteci. Valstī esošais autoparks ir novecojis, pamatā tie ir veci padomju laika lūžņi un pirms daudziem gadiem no Eiropas ievesti autiņi, kam vieta jau sen būtu šrotā. Taču jebkura no jauna ievesta importa mašīna, legāli atmuitojot, kļūst nepieejami dārga. Piemēram, par pieciem gadiem vecāka vieglā mašīna ar 1,8 litru dzinēju, kas Latvijā maksā 5000 eiro, Ukrainā pēc atmuitošanas maksā jau 7014 eiro. Nodoklī vairāk nekā divi tūkstoši. Turklāt, kā izrādās, šī vēl ir pazeminātā likme, un atbilstoši spēkā esošajiem pārejas noteikumiem ar nākamo gadu pazeminātās akcīzes nodokļa likmes tiek atceltas. Maksājot pilnu akcīzes nodokļa likmi, šī pati mašīna ukrainim maksās 12 tūkstošus eiro. Tātad cena sadārdzinās vairāk nekā uz pusi.

Pienesums Ukrainas ēnu ekonomikā

Pašlaik Ukrainas parlamentā tiek gatavoti atkal jauni nodokļu likumu grozījumi, bet, kamēr tie nav stājušies spēkā, ukraiņiem jārēķinās, ka braukt ar Latvijas vai kādas citas Eiropas valsts numuriem kļūs vēl izdevīgāk. Un tāpat arī ienākumi kāps tiem latviešiem, kuri, izmantojot šo cenu starpību, dzen mašīnas uz Ukrainu. No Latvijas viedokļa raugoties, tas nav nekas nelegāls. Ja mašīna piecus gadus nav izgājusi tehnisko apskati, CSDD to iegrāmato atsevišķā reģistrā, un tas arī viss. Ja mašīna kādreiz atkal uzradīsies Latvijā, īpašniekam atliks nomaksāt nodokļus, un ar to atkal varēs legāli braukt. Taču Ukrainai gan šis numurzīmju imports rada problēmas, jo valsts kasē neienāk nauda.

Ukraiņi paši lēš, ka pērn, izmantojot pazeminātās akcīzes likmes, no Latvijas tika importētas ap 20 000 automašīnu. Legāli. Savukārt, kāds ir Latvijas pienesums Ukrainas autotirgus pelēkajā ekonomikā, var tikai minēt.

Latviešu mūļi paliks bez darba

Ukraiņu interneta resurss auto.ria.com vēsta par vairākām versijām, ko likumdevējs varētu ieviest autoshēmu apkarošanai. Nerezidenti, tātad arī latvieši, drīkstēs ievest valstī tikai vienu auto, un mēneša laikā mašīna jāreģistrē servisa centrā (autoserviss pilda CSDD funkciju). Savukārt, ja gribēs ievest lielāku skaitu mašīnu, par katru būs jāiemaksā ķīla atmuitošanas vērtībā. Šādai kārtībai būtu jāaptur mūļu bizness. Līdzīgi tiks apkarota fiktīva mašīnu reģistrācija uz ārzemju, tajā skaitā Latvijas, uzņēmumiem - ar ķīlu un reģistrāciju desmit dienu laikā. Un arī fiktīvs tranzīts - ja ukrainis ar importa auto grib tikai izbraukt cauri Ukrainai, jāiemaksā ķīla. Cits jautājums, ko darīt ar tām mašīnām, kas Ukrainā jau ievestas. Ārzemju numuriem varētu tikt noteikts vienu gadu ilgs legalizācijas termiņš, kura laikā patiesais īpašnieks var samaksāt pusi no kopējās nodokļa summas. Savukārt, ja īpašnieks to nedarīs, viņu varēs sodīt, turklāt ne vien ar prāviem naudassodiem, bet arī transportlīdzekļa konfiskāciju.

Lai padarītu pievilcīgāku mašīnu iegādi legālā kārtā, nodokļu likmes pašlaik tiek pārskatītas un izgudroti dažādi atvieglojumi. Idejas ukraiņi aizņemas no Eiropas. Par desmit gadiem vecākām mašīnām plānots piemērot ekokoeficientu. Tas, lai sekmētu autoparka atjaunošanos. Elektriskie auto varētu būt vispār atbrīvoti no transportlīdzekļa nodevas. Vēl ir ierosinājums piesaistīt akcīzi motora tilpumam un dzinēju ekoloģiskajiem rādītājiem - eiro normatīviem. Savukārt karadarbības dalībniekiem tiek solītas ekskluzīvas akcīzes nodokļa atlaides 50% apmērā automašīnas ievešanai reizi piecos gados. Daudzi no viņiem karošanai izmanto personisko transportu, un, kā pārliecinājās arī Neatkarīgā, - kara zonā populārākais vieglais transports ir metāla plāksnēm izoderēts pikaps.