Dienvidkorejas kuģi nogremdējusi torpēda

© Scanpix

26. martā Dzeltenajā jūrā nogrimušais Dienvidkorejas karakuģis Cheonan visticamāk kļuvis par Ziemeļkorejas uzbrukuma upuri. Dienvidkorejas aizsardzības ministrija vakar apstiprinājusi, ka kuģa vrakā atrastas eksplozīvu ķīmisko materiālu pēdas un šādi materiāli tiek izmantoti torpēdu izgatavošanai.

Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Tejons, kurš jau iepriekš sacījis, ka kuģa katastrofā visticamāk vainojama torpēda, paziņojis, ka vrakā atrastas sprāgstvielas RDX daļiņas, kā arī alumīnija atlūzas, kas varētu būt daļa no izšautās torpēdas, ziņo AP. Tiesa, viņš uzsvēris, ka tas ir tikai pagaidu atzinums un izmeklēšana turpinās. Kims arī diplomātiski nav minējis valsti, kuras zemūdene vai kuģis varētu būt izšāvuši šo torpēdu, taču visas aizdomas, protams, krīt uz Ziemeļkoreju.

Jāatgādina, ka 26. martā uz karakuģa, kas patrulēja netālu no abu Korejas valstu robežas (Ziemeļkoreja gan jūras robežu neatzīst), notika spēcīga eksplozija, kuras rezultātā kuģis pārlūza uz pusēm un nogrima. Bojā gāja 46 no 104 karakuģa ekipāžas locekļiem. Jau nekavējoties tika vēstīts, ka noticis ziemeļkorejiešu uzbrukums, tomēr vēlāk medijos lielāku popularitāti iekaroja versija, ka kuģis uzskrējis uz vecas mīnas. Phenjana visu šo laiku par incidentu klusējusi, taču, ja apstiprināsies, ka torpēda patiešām bijusi ražota šajā valstī, no Ziemeļkorejas tiks pieprasīti paskaidrojumi. ASV jau paguvušas saistīt turpmākas sarunas ar Ziemeļkoreju ar tās sadarbību notikušā izmeklēšanā. Dienvidkoreja vēlas, lai incidentu izmeklētu ANO Drošības padome.