Francija neieviesīs izmešu nodokli

Francijas valdība atteikusies no plāna, jau sākot ar jūliju, ieviest īpašu nodokli par ogļskābās gāzes izmešiem, tādējādi pamatīgi saniknojot vides aizstāvjus. Neizpratni par šo lēmumu pauduši arī vairāki valdošās Tautas savienības kustības (UMP) pārstāvji, kuri norādījuši, ka lēmums pieņemts biznesmeņu interesēs.

Euronews atgādina, ka pagājušajā gadā ierosinātais likumprojekts paredzēja ik tonnu atmosfērā izmestās ogļskābās gāzes aplikt ar 17 eiro lielu nodokli. Kaut gan sākotnēji prezidents Nikolā Sarkozī un premjers Fransuā Fijons ļoti optimistiski izteicās par tā pieņemšanu, pagājušā gada decembrī konstitucionālā tiesa atzina, ka likumprojektā ir detaļas, kas ir pretrunā ar valsts konstitūciju. Tagad F. Fijons atzinis, ka valdība nevis mēģinās šīs kļūmes izlabot, bet gan pilnībā atteiksies no nodoma ieviest izmešu nodokli – vismaz līdz tam laikam, kad netiks panākta attiecīga vienošanās Eiropas Savienības līmenī.

"Man jānorāda, ka lēmumus, kas attiecas uz atjaunojamās enerģijas izmantošanu, jāpieņem, koordinējot tos ar citām Eiropas valstīm, jo pretējā gadījumā mēs varam zaudēt konkurences cīņā, piemēram, ar kaimiņos esošo Vāciju," sacījis F. Fijons. Jāpiebilst, ka tieši šo argmentu minējuši arī Francijas rūpnieki, kuri norādījuši, ka jaunais nodoklis samazinās viņu konkurētspēju un var likt pārcelt ražošanu uz citām valstīm.

AP atgādina, ka saskaņā ar pašreizējiem ES līgumiem nepieciešama visu 27 dalībvalstu piekrišana, lai ieviestu izmešu nodokli visas Eiropas mērogā. Tam būtu gatavas Skandināvijas valstis un Francija, taču pret šo plānu aktīvi iebilst Lielbritānija, vairākas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis, savukārt diezgan skeptiski uz to raugās Vācija. Tas gan nav traucējis atsevišķām valstīm – Zviedrijai, Dānijai, Somijai un Slovēnijai – ieviest izmešu nodokli, ar ko tiek apliktas mājsaimniecības. AFP vēsta, ka saskaņā ar socioloģisko aptauju datiem aptuveni divas trešdaļas Francijas iedzīvotāju iebilst pret šādu nodokli un, iespējams, sabiedriskā doma šoreiz piespiedusi Francijas valdību mainīt savus plānus. Pēc nesenās sagrāves reģionālajās vēlēšanās UMP vairs nevar atļauties kaitināt potenciālos vēlētājus ar jauniem nepopulāriem lēmumiem.

Tikmēr Francijas vides ministre Šantala Juanno paudusi vilšanos par valdības lēmumu, nodēvējot to par "ekoskepticisma uzvaru". Savukārt zaļo pārstāvji, kuri iepriekš plānoto nodokli bija saukuši par pārāk zemu, tagad paziņojuši, ka Francijai nav nekādu izredžu pildīt savu apņemšanos līdz 2050. gadam kaitīgo izmešu līmeni samazināt četras reizes, salīdzinot ar 1990. gada līmeni.

Pasaulē

Kādēļ “Estonia” traģēdijas izmeklēšanas lietā soda cilvēkus nevis par informācijas slēpšanu, bet tās noskaidrošanu; kādu iemeslu dēļ patiesība "Estonia" gadījumā dodas rokā tik grūti; kādēļ mistiskā veidā gāja bojā Latvijas autors, kurš pētīja notikušo traģēdiju.

Svarīgākais