Ziemeļkoreja Dzeltenajā jūrā sarīkojusi manevrus

© Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien Dzeltenajā jūrā sarīkojusi manevrus ar kaujas munīcijas izmantošanu, par tiem iepriekš informējot Dienvidkoreju.

Manevri sākās aptuveni plkst.8 pēc Latvijas laika un ilga aptuveni desmit minūtes, kuru laikā tika izšauti 50 šāviņi. Neviens no tiem nepiezemējās Dienvidkorejas pusē, informēja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

Manevri notika līdzās tā dēvētajai ziemeļu norobežošanas līnijai, kas faktiski ir jūras robeža abu Koreju starpā. Par precīzu manevru rīkošanas laiku Phenjana nav paziņojusi.

Iepriekšējo šaušanu Dzeltenajā jūrā Ziemeļkorejas armija sarīkoja 31.martā. Toreiz, kā tika ziņots, Ziemeļkoreja veica vairāk nekā 500 raķešu šāvienus. Aptuveni 100 šāviņu trāpīja apvidū, kuru kontrolē Seula.

Dienvidkorejas Pennendo salas iedzīvotāji tika evakuēti uz patvertnēm. Sperot atbildes soļus, Dienvidkorejas armija raidīja 300 šāvienus. Par cietušajiem vai postījumiem neviena no pusēm neko neziņoja.

Šoreiz Dienvidkorejas armija ar šāvieniem neatbildēja, bet patrulēšanai virs jūras tika nosūtīti vismaz četri iznīcinātāji.

Pierobežu salu iedzīvotājiem tika ieteikts doties uz civilajām patvertnēm, tomēr daudzi no viņiem jau tā pieraduši pie Ziemeļkorejas provokācijām, ka tās vairs neuztver nopietni.

"Man tas ir tā noriebies. Tas viss tikai aizbiedē manus klientus. Es drīzāk nomiršu no biznesa zaudēšanas nekā uzbrukuma no Ziemeļiem," norādīja kādas vietējās viesnīciņas īpašniece.

Pastāv bažas, ka Ziemeļkoreja gatavojas veikt ceturto kodolizmēģinājumu, par ko liecina satelīta attēlos fiksētā pastiprinātā aktivitāte Ziemeļkorejas Pungeri kodolpoligonā.

Papildu spriedzi radījusi arī ASV prezidenta Baraka Obamas nesenā vizīte Seulā.

Obama saniknoja Phenjanu, pieprasot, lai Ziemeļkoreja atsakās no savas kodolprogrammas, un draudot pastiprināt sankcijas, ja tā veiks vēl vienu kodolizmēģinājumu.

Phenjana savukārt asi nosodīja ASV prezidenta vizīti, saskatot tajā bīstamu provokāciju.

Līdz šim Ziemeļkoreja veikusi trīs kodolizmēģinājumus - 2006., 2009. un 2013.gadā.

Svarīgākais