Starptautiskie eksperti ieradušies Sīrijā

Starptautiskie ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijas eksperti 1. oktobrī ieradušies Sīrijas galvaspilsētā Damaskā, vēsta Agence France-Presse.

20 ekspertu komanda ieradusies, lai veiktu iznīcināšanai paredzētā Sīrijas ķīmiskā bruņojuma uzskaiti. Paredzēts, ka otra ekspertu grupa ieradīsies Sīrijā nedēļas laikā.

Šī ir pirmā reize, kad Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācijai lūgts iznīcināt valsts ķīmisko ieroču arsenālu kara laikā.

Sīrijas ārlietu ministrs Valīds Mualems norāda, ka eskspertus gaida sarežģīts darbs, jo 19 ķīmiskā  bruņojuma noliktavas atrodas kara darbības zonā. Lai eksperti varētu tām piekļūt būs nepieciešama abu karojošo pušu piekrišana un karadarbības pārtraukšana.

Paredzēts, ka līdz šī gada novembra vidum jāiznīcina ražošanas iekārtas, pēc tam daļa ķīmisko ieroču tiks izvesti no valsts un iznīcināti.

Septembra sākumā Sīrijas valdība ANO ekspertiem iesniedza savu arsenālu sarakstu. Pēc sarakstā norādītajiem datiem Sīrijā ir vairāki tūkstoši dažādu ķīmisko vielu, kas var tikt izmantotas karadarbībā.Tiek uzskatīts, ka valstī ir vairāk nekā 1000 tonnu zarīna, sinepju gāzes un citas aizliegtas vielas.

 Jau ziņots,ka Sīrija ir paudusi gatavību sadarboties ar misiju, kas sākta pēc ASV un Krievijas panāktās vienošanās par Sīrijas ķīmisko atbruņošanu, kura apstiprināta arī ANO Drošības padomes rezolūcijā.

Jau vēstīts, ka Krievijas un ASV vienošanās vismaz uz laiku ir novērsusi ASV solīto militāro triecienu Sīrijai, lai sodītu režīmu par 21. augustā notikušu ķīmisko uzbrukumu, kurā Vašingtona apsūdz oficiālo Damasku, kas savu vainu kategoriski noliedz.

ANO ekspertu ziņojums liecina, ka 21. augusta uzbrukumā pie Damaskas izmantots zarīns, kas šauts ar zeme - zeme raķetēm. ASV dati liecina, ka minētajā uzbrukumā bojā ir gājuši vairāk nekā 1400 cilvēku. Francija un ASV uzskata, ka ANO ziņojums, kurš gan nenosaka uzbrukumā vainojamo pusi, skaidri norāda uz Sīrijas režīma atbildību.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Svarīgākais