Daudzi pacienti nezina: Sirds mazspējas noteikšanai pieejams izmeklējums

© Pixabay.com

Valsts kompensēto laboratorisko izmeklējumu sarakstā iekļauts nozīmīgs izmeklējums savlaicīgai sirds mazspējas diagnosticēšanai un uzraudzībai, “Neatkarīgā” noskaidroja biedrībā “ParSirdi.lv”. Diemžēl daudzi pacienti par šo iespēju vēl nezina, bet kardiologi par to cīnījušies gadiem.

“Sirds mazspēja ir nopietna hroniska slimība, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē. Savlaicīga diagnosticēšana un regulāra uzraudzība ir ļoti svarīga, lai novērstu komplikācijas un uzlabotu dzīves kvalitāti,” stāsta biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa. “Laboratoriskie izmeklējumi ir īpaši nozīmīgi sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta, nieru un citu slimību savlaicīgai atklāšanai un ārstēšanās rezultātu kontrolei, tāpēc atzinīgi novērtējam, ka lēmumu pieņēmēji pieņēmuši lēmumu beidzot arī Latvijā kompensēt šīs pacientiem tik būtiskās asins analīzes.” No 1. jūlija valsts sirds mazspējas diagnostikai un uzraudzībai apmaksā efektīvu diagnostikas metodi - nātrijurētisko peptīdu noteikšanu asinīs.

Sirds mazspēju atklāj novēloti

Kardiologi skaidro, ka, ņemot vērā pasaules datus un tendences, ir aprēķināts, ka Latvijā sirds mazspēja varētu būt vairāk nekā 50 000 cilvēku. “Diemžēl daļa pacientu sirds mazspēju atklāj novēloti, kad tā jau ir progresējusi, līdz ar to pacienti ir pakļauti lielākam slimības izraisītu komplikāciju riskam, kas var novest pie biežām hospitalizācijām un diemžēl arī nāves,” atzīst Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja Ginta Kamzola. Diagnostikas metode - nātrijurētisko peptīdu analīzes - ļauj savlaicīgi diagnosticēt sirds mazspēju, lai uzsāktu atbilstošu ārstēšanu ar mūsdienīgiem un efektīviem medikamentiem, uzlabojot sirds mazspējas pacientu dzīves ilgumu un kvalitāti.

“Sirds mazspējai ir dažādas formas, tādēļ precīzākai sirds strukturālu un funkcionālu izmaiņu noteikšanai būs nepieciešama arī ehokardiogrāfija, kā arī etioloģijas noteikšanai var būt nepieciešami citi izmeklējumi. Īpaši svarīga loma šīm analīzēm ir sirds mazspējas ar saglabātu kreisā kambara izsviedes frakciju diagnostikā, kas vairāk raksturīga pacientiem ar hipertensīvu sirds slimību, hronisku nieru slimību un cukura diabētu,” skaidro kardioloģe.

Ko nozīmē šīs analīzes? Nātrijurētisko (B-tipa nātrijurētiskā (BNP) vai N termināla pro-B tipa nātrijurētiskā (NT-ro-BNP)) peptīdu noteikšana ir viena no pamatmetodēm sirds mazspējas diagnostikā, kā arī ļauj sekot sirds mazspējas gaitai un ārstēšanas efektivitātei. Tā dod iespēju agrīni atklāt sirds mazspēju arī pacientiem ar citām slimībām, piemēram, cukura diabētu. Līdz šim nātrijurētisko peptīdu noteikšana nebija iekļauta valsts kompensēto laboratorisko izmeklējumu sarakstā.

Uzzini, kam pienākas valsts apmaksāts izmeklējums

Saskaņā ar Veselības ministrijas sniegto informāciju, šo izmeklējumu saņems vairāki desmiti tūkstošu unikālo pacientu Latvijā. Izmeklējums tiek apmaksāts ar atbilstošas specialitātes ārsta vai ģimenes ārsta nosūtījumu jebkurā laboratorijā, kurai ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu, ja pacientam ir kāda no diagnozēm, piemēram, diabēts, primāra hipertensija, nestabila stenokardija, citi stenokardijas veidi, primāra plaušu hipertensija, hroniska nieru slimība un citas diagnozes.

Kardioloģe G. Kamzola skaidro, ka nātrijurētiskie peptīdi ir hormoni, ko izdala sirds muskuļšūnas pārmērīga iestiepuma rezultātā, ko parasti izraisa spiediena vai tilpuma pārslodze. Paaugstināts nātrijurētisko peptīdu līmenis var liecināt par sirds mazspēju, pat pirms parādās citi slimības simptomi. Savlaicīga diagnoze ļauj ārstiem izvēlēties visatbilstošāko ārstēšanu un uzlabot pacienta prognozi.

Sirds mazspēju ietekmē blakusslimības

Biežākie sirds mazspējas iemesli ir koronārā sirds slimība, it īpaši pārciests miokarda infarkts, un nepietiekami kontrolēts paaugstināts asinsspiediens. Sirds mazspēja bieži attīstās citu slimību dēļ vai tieši otrādi - izraisa tās. Šīs saistītās slimības sauc par blakusslimībām.

Biežākās blakusslimības, no kurām cieš sirds mazspējas pacienti, ir neregulāra sirdsdarbība vai sirds ritma traucējumi, hipertensija, hroniska nieru slimība, cukura diabēts, aptaukošanās, hroniska obstruktīva plaušu slimība, dzelzs deficīts, kā arī mentālās veselības problēmas.

UZZIŅA

Kādi ir sirds mazspējas simptomi?

Sirds mazspējas izplatītākie simptomi ir:

pieaugoša tūska kājās, sākot no potītēm uz augšu,

elpas trūkums,

nogurums un nespēks,

paātrināta sirdsdarbība miera stāvoklī.

No 1. jūlija valsts sirds mazspējas diagnostikai un uzraudzībai apmaksā diagnostikas metodi - nātrijurētisko peptīdu noteikšanu asinīs

Kas ir nātrijurētiskie peptīdi?

Tie ir hormoni, ko izdala sirds muskuļšūnas pārmērīga iestiepuma rezultātā, ko parasti izraisa spiediena vai tilpuma pārslodze. Paaugstināts nātrijurētisko peptīdu līmenis var liecināt par sirds mazspēju, pat pirms parādās citi slimības simptomi.

Kāpēc tie tiek saukti par “nātrijurētiskiem”?

Šis nosaukums ir saistīts ar to, ka šie peptīdi palīdz regulēt nātrija daudzumu organismā. Nātrijs ir svarīgs minerāls, kas ietekmē šķidruma daudzumu organismā un asinsspiedienu. Kad sirds strādā ar lielāku slodzi, šie peptīdi palīdz izvadīt lieko nātriju un lieko šķidrumu no organisma, tādējādi atvieglojot sirds darbu.

Abiem šiem peptīdiem normas ir atšķirīgas, taču abu nātrijurētisko peptīdu līmeņa pieaugums ir proporcionāls sirds mazspējas izteiktības pakāpei

Šo peptīdu līmenis var būt paaugstināts arī citu slimību gadījumā, piemēram, hroniskas nieru slimības, aknu slimību, pneimonijas, sepses un citu slimību gadījumā.

Avots: “ParSirdi.lv”

Veselība

Politiskā uzstādījuma – drošība – ietvaros no nākamā gada neatliekamu problēmu risināšanā diabēta pacientiem būs iespējams apmaksāt jaunu, insulīna sūkņa terapiju tikai 50 pacientiem. Ierobežotais finansējums prioritāru veselības pakalpojumu un medikamentu apmaksā spiež Veselības ministriju skaitīt katru eirocentu, lai gan aprēķinātās akūtās vajadzības kompensācijas medikamentu sistēmā ir vismaz 150 miljoni eiro.

Svarīgākais