Hosams Abu Meri uzvar farmācijas nozares lobistus

© Ģirts Ozoliņš/MN

Pēc vairāku stundu diskusijām valdība otrdien atbalstīja Veselības ministrijas sagatavoto zāļu cenu veidošanos reformu. Veselības ministrs Hosams Abu Meri to nosauca par vēsturisku lēmumu, jo šī kārtība nebija mainīta turpat 20 gadus.

Veselības ministrijas izstrādātā zāļu cenu reforma stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī. Līdz tam Veselības ministrijai ir nopietni jāsagatavojas tās ieviešanai, lai pacienti saņemtu zāles un viņiem būtu saprotama jaunā zāļu veidošanas politika, kā arī aptiekām nerastos nekādu šķēršļu zāļu izsniegšanā. Jaunās izmaiņas attiecas tieši uz recepšu medikamentiem.

“Medikamenti, kuri netiek kompensēti, bet tiek pārdoti pret recepti, ir dārgāki nekā Lietuvā un Igaunijā, viens no iemesliem šādai situācijai ir uzcenojumu modelis zālēm. Šī kārtība nav mainīta jau 19 gadus,” valdības sēdē teica veselības ministrs Hosams Abu Meri. “Mūsu mērķis ir padarīt zāles lētākas nekā Baltijā. Mēs redzam, ka nozare velk uz to, lai tiktu samazināts pievienotās vērtības nodoklis tā vietā, lai īstenotu visu reformu. Bet šis nodoklis un tā samazināšana, piemēram, līdz Lietuvas līmenim - pieci procenti - nenodrošinās, ka zāles kļūs būtiski lētākas.”

Infografika

Veselības ministrijas piedāvātā reforma paredz atteikties no procentuālās pieejas zāļu uzcenojuma mehānismā lieltirgotavām un aptiekām. Pašlaik uzcenojumi medikamentiem veidojas atkarībā no medikamenta cenas - jo lielāka cena, jo augstāku uzcenojumu var uzlikt. Jaunais modelis paredz ieviest vienu fiksētu uzcenojumu visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas lieltirgotāvām (0,5 eiro par vienu iepakojumu) un fiksētu uzcenojumu trīs cenu grupās aptiekām (0,5 līdz 2 eiro). Ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, cena kompensācijas sistēmā jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas. Tiks noteikts, ka ražotājs cenu izmaiņas varēs veikt tikai reizi 12 mēnešos.

Vēl papildus tiks ieviesta maksa par farmaceita pakalpojumu - 1,5 eiro par recepti aptiekās, bet mazajās aptiekās - 2, 5 eiro. H. Abu Meri uzsvēra, ka pusi no šī pakalpojuma apmaksu - 0,75 eiro - maksās valsts, bet 0,75 eiro - pacients. Mazo aptieku gadījumā - valsts finansētu 1,5 eiro par recepti.

“Ar šo jautājumu mēs, šī valdība, strādā no pirmās dienas, un ja valdība pieņems lēmumu, tas būs vēsturisks lēmums,” uzsvēra Hosams Abu Meri. “Mēs redzam, ka nozare nav gatava pārmaiņām, to mēs redzam pēc publiskiem paziņojumiem, bet es bez bailēm varu pateikt, ka esmu personīgi atbildīgs par šo reformu, jo mana atbildība ir rūpēties par iedzīvotāju veselību. Ja mēs kavēsim šī lēmuma pieņemšanu, iedzīvotāji turpinās par zālēm maksāt vairāk.”

Infografika

Viens no nozares argumentiem pret reformu bija saistīts ar reformas stāšanos spēkā, proti, Veselības ministrija vēlas, lai izmaiņas stātos spēkā jau šā gada 1. novembrī, taču nozare uzskata, ka tas ir pārāk ātri. Veselības ministrs sacīja, ka Nacionālais Veselības dienests strādās pie tā, lai visu sakārtotu un šim darbam palikušais laiks esot pietiekams. “Mēs esam apsolījuši Latvijas iedzīvotājiem mazināt zāļu cenas,” tā H. Abu Meri..

Valdības locekļiem visvairāk jautājumu bija par to, kas notiks ar mazajām lauku aptiekām, vai Veselības ministrija paspēs sakārtot visas praktiskās lietas, lai nebūtu nekādas aizķeršanās, īstenojot reformu. Paredzams, ka Veselības ministrija pēc sešiem mēnešiem veiks situācijas analīzi. Veselības ministrs noraidīja ierosmi, ka jāmonitorē situāciju ar aptieku ieņēmumiem un izdevumiem nepārtraukti, jo viņš apšauba, ka aptieka, kas ir komercuzņēmums, publiski atklās šos datus, un pat ja atklās, tad “kur ir garantija, ka šie dati būs objektīvi un ka aptiekas neteiks: redziet, jāslēdz jūsu reformas dēļ”. Veselības ministrijas dati liecina, ka jau līdz šim katru gadu aptieku skaits mazāk apdzīvotās vietās samazinās par divām trim.

Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča aicināja atlikt jautājuma izskatīšanu, kamēr netiek uzsākts konstruktīvs dialogs ar nozari. “Pacients būs zaudētājs no nevērīgās un deklaratīvās reformas,” sacīja K. Jučkoviča, piebilstot, ka “nozare pašlaik piedzīvo nievājošu attieksmi”. Atlikt jautājuma pieņemšanu aicināja arī Latvijas zāļu ražotāju asociācija. Savukārt Starptautiskā inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija konceptuāli reformu atbalsta.

Neraugoties uz iebildēm, valdība vienojās, ka jaunā kārtība stāsies spēkā 2025. gada 1. janvārī. Veselības ministrija apņemas izstrādāt vadlīnijas, lai precizētu, kas ir farmaceitiskā aprūpe, kā arī veikt pētījumu par zāļu cenu izmaiņām, ieviešot reformu.

Svarīgākais