Par ēku atsavināšanu Veselības ministrija maksās vismaz 0,7 miljonus eiro

© Romāns Kokšarovs/F64

Valdība nolēma ļaut Veselības ministrijai sākt ēku atsavināšanas procesu Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra teritorijā. Ēkas, ko Veselības ministrija un slimnīca vēlas pārņemt savā īpašumā, pašlaik pieder uzņēmumam (SIA) “Rīgas psihoneiroloģisko slimnieku rehabilitācija” un atrodas psihiatriskās slimnīcas teritorijas vidū.

Ēku īpašniekam paredzētā atlīdzība, atsavinot divas ēkas, ir noteikta 0,7 miljonu apmērā. Līdz šim ar ēku īpašnieku nav izdevies vienoties par brīvprātīgu ēku atdošanu Veselības ministrijai un īpašnieks nav piekritis nevienam maiņas variantam (piedāvātas trīs ēkas Rīgā), skaidro Veselības ministrijā.

Veselības ministrijas speciālisti nra.lv stāsta, kā sagatavotā rīkojuma projekta mērķis ir ierosināt privātpersonai piederošu nekustamā īpašuma Tvaika ielā 2, Rīgā, atsavināšanu veselības aizsardzības vajadzībām. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram, tā darbībai ir nepieciešama gan šī ēka, gan zeme, stāsta Veselības ministrijas Resursu un īpašumu pārvaldības nodaļas vadītāja Agnese Jurevica. Atbilstoši ierakstiem Rīgas pilsētas zemesgrāmatas nodalījumā zemesgabala īpašnieks ir valsts Veselības ministrijas personā, bet līdz 2006. gada 1. novembrim tas bija ierakstīts zemesgrāmatā uz valsts vārda Labklājības ministrijas personā.

Slimnīcas apbūves teritorijā atrodas ar šo zemesgabalu saistīts privātpersonai piederošs nekustamais īpašums, kas sastāv no divām būvēm - dažādu sociālo grupu kopdzīvojamā māja (Aptiekas ielā 1 k-5) un garāžu ēka (Aptiekas ielā 1 k-12). Īpašuma tiesības uz būvēm ir nostiprinātas sabiedrībai ar ierobežotu atbildību (SIA) “Rīgas psihoneiroloģisko slimnieku rehabilitācija”. Šim uzņēmumam pašlaik nav nekādas saistītas ar Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru, Neatkarīgajai apliecina slimnīcā.

Valdības sēdē SIA “Rīgas psihoneiroloģisko slimnieku rehabilitācija” pārstāve norādīja, ka valdības lēmums varētu būt prettiesisks un nelabvēlīgs valsts budžetam. Veselības ministrija esot likusi šķēršļus šī jautājuma sakārtošanai un tam nav nekāda sakara ar sabiedrības interesēm, uzņēmums ir vērsies arī policijā. Dokumentos esot minēti maldinoši fakti, kas neatbilst patiesībai. Zemes gabals Tvaika ielā 2, uz kura atrodas visa psihiatriskā slimnīca, esot tikai daļēji apbūvēts, un uz slimnīcas zemes ir vēl vieta, kur var veikt būvniecību, neskarot īpašumu, kas tagad pakļauts atsavināšanai. Atlīdzības apmērs, ko piedāvā uzņēmums, nav uzskatāms par taisnīgu atlīdzību un neaptver visu zaudējuma apmēru, kas būs uzņēmumam.

Premjerministre Evika Siliņa sacīja, ka gadījums nav vienkāršs, valdība to saprot, bet situācija ir kaut kā jāatrisina. “Pašlaik nav iespējams attīsties ne slimnīcai, kuras kompleksā pa vidu atrodas cits uzņēmums, gan arī pašam uzņēmumam,” teica E. Siliņa, “mums ir jālemj pēc būtības. Jānoskaidro, vai ēkā, kuras valdība varētu atsavināt, tiek sniegti sociālie pakalpojumi un kāda ir to nākotne.”

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Boriss Kņigins norādīja, ka visi dokumenti sagatavoti atbilstoši likumam, tostarp arī īpašuma novērtējums naudā, ko piedāvāt kā atlīdzību. “Slimnīcas attīstības nolūkos ir nepieciešams pārņemt šo īpašumu,” sacīja B. Kņigins. Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra speciāliste Inese Minajeva sacīja, ka, vērtējot īpašumu, komisija neatkāpās no likumiem. Pats īpašnieks, savukārt, nav iesniedzis savu neatkarīgo novērtējumu īpašumam, ne arī datus par zaudējumiem, kas viņam varētu rasties. “Patiesībai neatbilst teiktais, ka slimnīcai pietiek un ir daudz brīvas zemes, kur būvēt slimnīcas nodaļas. Mums ir problēmas nodrošināt visus pakalpojumus esošajās ēkās,” teica Inese Minajeva.



Svarīgākais