Pacientiem būs jāveic "aptiekas maksājums", bet zāles maksāšot lētāk

© VM

Veselības ministrija plāno atteikties no proporcionālā uzcenojuma medikamentiem un noteikt fiksētu piemērojamo uzcenojumu lieltirgotavām. Savukārt aptiekām uzcenojums veidosies no divām daļām – uzcenojuma par medikamentu iepakojumu un maksas recepti.

“Jaunais modelis paredz, ka maksa par recepti solidāri tiktu apmaksāta no valsts un pacientu puses, veidojot daļu no aptiekas ienākumiem,” norāda Veselības ministrijas Farmācijas departamenta vadītāja Inese Kaupere. Lai arī pacientiem turpmāk būs jāmaksā noteikta samaksa par farmaceita pakalpojumu, Veselības ministrijas veiktie aprēķini liecinot, ka pacients galu galā par zālēm maksās mazāk.

Ministrs apsola cenas līdzīgas citviet Baltijā

Veselības ministrija beidzot iepazīstinājusi ar jauno cenu veidošanas modeli recepšu zālēm, kas izstrādāts ar mērķi uzlabot zāļu pieejamību pacientiem un samazināt iedzīvotāju izdevumus par medikamentiem. Gan Pasaules veselības organizācijas, gan Latvijas atbildīgo iestāžu pētījumu dati un ziņojumi liecina, ka pašlaik Latvijā ir dārgākās zāles Baltijas valstīs un iedzīvotāju tiešie jeb personīgie izdevumi par medikamentiem ir visaugstākie noteikto lieltirgotavu un aptieku uzcenojuma dēļ. Jaunā pieeja sagatavota kā “ceļa karte” dažādās jomās - zāļu cenas veidošana, zāļu cenu kompensācija, zāļu vienlīdzīga pieejamība un informācija, kā arī farmaceitiskās aprūpes stiprināšana. Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsver, ka par šo jautājumu bijušas ilgstošas konsultācijas un diskusijas ar visām iesaistītās pusēm izmaiņu sagatavošanā, tajā skaitā konsultācijas ar Igaunijas un Lietuvas veselības ministriem un Pasaules veselības organizācijas ekspertiem, bet tagad ministrs ir pārliecināts, ka šo visu pasākumu rezultātā iedzīvotāju izdevumi par zālēm samazināsies par 15 līdz 20 procentiem.

VM

“Aprēķināts, ka katrs eiro, kas novirzīts medikamentiem, samazina veselības aprūpes izmaksas un dod ieguvumu ekonomikai septiņu eiro apmērā. No katra iztērētā eiro vislielākajam ieguvējam jābūt pacientam neatkarīgi no tā, vai iegulda valsts vai pats pacients. Latvijas iedzīvotāju izdevumi par medikamentiem ir nesamērīgi augstāki nekā kaimiņvalstīs, un šī situācija nedrīkst turpināties,” iepazīstinot ar piedāvātajām izmaiņām, atzina Hosams Abu Meri. “Vairākus mēnešus ar nozari dažādos formātos un ar dažādām iesaistītajām organizācijām esam centušies nodrošināt konstruktīvu dialogu, un es šajā procesā pārstāvu Latvijas iedzīvotāju un pacientu intereses. Galvenais mērķis ir pacientiem pieejamas zāles, bet nozarei vienkāršs, caurspīdīgs un ilgtspējīgs medikamentu uzcenojuma modelis. Ieviešot jauno uzcenojuma modeli, zāļu cenas Latvijā būs līdzīgas pārējām Baltijas valstīm.”

Ražotāju zāļu cena nedrīkstēs pārsniegt cenu Lietuvā un Igaunijā, bet cena kompensācijas sistēmā jānodrošina arī aptiekā recepšu zālēm ārpus kompensācijas. Veselības ministrija arī noteiks, ka ražotājs cenu izmaiņas varēs veikt tikai reizi 12 mēnešos.

Tomēr būs maksa par recepti

Atbilstoši Konkurences padomes rekomendācijām Veselības ministrijas piedāvājums paredz atteikties no proporcionālā uzcenojuma un noteikt fiksētu piemērojamo uzcenojumu lieltirgotavām. Savukārt aptiekām uzcenojums veidosies no divām daļām - uzcenojuma par medikamentu iepakojumu un maksas recepti. “Maksa par receptes apkalpošanu ir daļa no aptiekas ieņēmumiem, ko šobrīd pacients sedz ar neskaidro un pārmērīgo uzcenojumu un kas tirgotājus stimulē vairāk pārdot dārgākas, nevis vienlīdz efektīvas, bet lētākas zāles,” situāciju skaidro Veselības ministrijas Farmācijas departamenta vadītāja Inese Kaupere. Jaunais modelis paredz, ka maksa par recepti solidāri tiktu apmaksāta no valsts un pacientu puses, veidojot daļu no aptiekas ienākumiem, un tiktu akcentēta farmaceita loma. Šo izmaiņu rezultātā aptiekas iegūs lielāku neatkarību no lieltirgotājiem - ienākumus veidojot no apkalpoto cilvēku skaita, nevis izmantojot lieltirgotavas atlaides. Aptiekām laukos, kas pilda arī sociālo funkciju, būs noteikta augstāka pakalpojuma maksa, līdzīgi kā tas ir ģimenes ārstiem, lai veicinātu pakalpojumu pieejamību. Maksa par farmaceita pakalpojumu aptiekām ļaus paplašināt pakalpojumu klāstu un attīstīties. Rīgas Stradiņa universitātes Farmācijas fakultātes prodekāne Baiba Mauriņa pozitīvi novērtē piedāvātās izmaiņas, jo “tirgus koncentrācijas negatīvās sekas ir jauno farmaceitu izvēle nestrādāt aptiekās, kas ir risks jauno speciālistu piesaistē”.

VM

Lieltirgotavas maksās konstantu uzcenojumu

Latvijā šobrīd licencētas 80 zāļu lieltirgotavas, 10 lielākie vairumtirdzniecības uzņēmumi veido gandrīz 95 procentus no kopējā Latvijas tirgū realizētā kopējā zāļu apgrozījuma, bet pieci lielākie - 87 procentus. Farmācijas mazumtirdzniecības nozarē darbojas 284 uzņēmumi, piecas lielākās aptieku ķēdes veido 70 procentus no kopējā aptieku apgrozījuma.

Pašlaik zāļu cena veidojas, ražotāja cenai pievienojot lieltirgotavas uzcenojumu un aptiekas uzcenojumu. Pašlaik šos uzcenojumus nosaka procentuāli no zāļu cenas, taču turpmāk tā būs konkrēts apmērs. Veselības ministrijā skaidro, ka turpmāk lieltirgotavas uzcenojums būs fiksēts, vienāds visiem medikamentiem un nozīmīgi samazināts. Tas būs 0,50 eiro par vienu zāļu iepakojumu neatkarīgi no zāļu cenas. Aptieku uzcenojums arī būs fiksēts, bet būs tikai trīs robežas. Uzcenojums par zālēm, kuras maksā līdz diviem eiro, būtu 50 centi, no diviem līdz simt eiro - 1,2 eiro, bet zālēm virs 100 eiro - divi eiro par iepakojumu.

Fiksēta maksa ļaus padarīt zāles lētākas

Pacientiem turpmāk būs jāapmaksā farmaceita pakalpojums. Parastajā aptiekā tas būs 1,5 eiro, kur 0,75 eiro maksās pacients, bet otrus 75 centus samaksās valsts. Mazajās aptiekās uzcenojums par farmaceita darbu būs 2,50 eiro, kur pacients maksās 0,75 eiro, bet 1,75 eiro maksās valsts.

“Lai arī tas būs kā jauns maksājums, tomēr pašlaik ar procentuālo uzcenojumu zālēm pacienti samaksā daudz lielāku summu par zālēm, par to liecina mūsu aprēķini - gala rezultātā pacients samaksās būtiski zemāku cenu par recepšu zālēm,” uzsver Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders.

VM

Aprēķini rāda, ka, piemēram, kompensējamās zāles, kas pašreizējā sistēmā maksā 28 eiro, pēc izmaiņām maksās 23 eiro (cena samazināšoties par 16 procentiem). Cits piemērs: mirdzaritmijas pacientam antikoagulanta cena aptiekā ir 36 eiro, bet, tā kā daļu kompensē valsts, pacientam jāmaksā deviņi eiro. Pēc izmaiņām par šīm zālēm būs jāmaksā astoņus eiro. Šis pats medikaments vēnu trombozes pacientam maksā 75 eiro, un bez kompensācijas pacients arī visu šo cenu maksā pats. Taču pēc pārmaiņām šī medikamenta cena arī vēnu trombozes pacientam (tas ir, ārpus kompensācijas sistēmas) būs 33 eiro. Tas nozīmē 55 procentu cenas samazinājumu.

Veselības ministrijas priekšlikumi nodoti apspriešanai, sabiedrības pārstāvjiem un nozarei iespējams sniegt savus priekšlikumus un atzinumus līdz 26. jūnijam.

VIEDOKLIS

Vladislava Marāne, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) direktore:

Kopumā mērķis ir viens - lai pacientiem būtu vairāk pieejami jaunie medikamenti, jo farmācijas nozare attīstās ārkārtīgi strauji. Diemžēl Latvijas pacienti līdz šim ir bijuši neapskaužamā situācijā, salīdzinot ar citām valstīm. Esam gandarīti, ka tā ir ministrijas prioritāte un ir veikti soļi, lai to risinātu. Diskusijās par jauno modeli no savas puses arī esam gājuši uz kompromisiem, bet ir jāstrādā kopā, lai mērķi par zāļu pieejamības uzlabošanu sasniegtu. Nākamais solis ir kompensācijas sistēmas tālāka attīstība, jo mūsu mērķim ir jābūt ES vidējā līmeņa sasniegšanai, lai mūsu pacientiem būtu tādas ārstniecības iespējas, kā tas ir citur ES.