Ārsti endokrinologi: gadā 70 pacientiem diabēta dēļ amputētas kājas

© Pixabay.com

Ņemot vērā kopējo diabēta pacientu skaitu Latvijā, kas mērāms tūkstošos, nepilni simt cilvēki, kuri šīs slimības komplikāciju dēļ ir zaudējuši spēju staigāt, iespējams, nav daudz. Tomēr kāju amputācija ir tikai vienas no sekām, ar ko saskaras diabēta pacienti.

Insults, infarkts, citas smagas sirds un asinsvadu slimības, kā arī jau minētās amputācijas veido milzīgu finansiālu slogu veselības aprūpei un valstij kopumā, nerunājot par cilvēku dzīvi un labsajūtu.

Endokrinologi vērš uzmanību uz diabēta komplikācijām

Latvijas Endokrinologu asociācijas vadītāja, Stradiņa slimnīcas endokrinoloģe Kristīne Geldnere aktualizējusi jautājumu par diabēta pacientu vajadzībām, aicinot Veselības ministriju un politiķus uzlabot medikamentu pieejamību diabēta pacientiem, lai novērstu smagas komplikācijas un priekšlaicīgu mirstību.

Diabēta pacientu skaits Latvijā tuvojas simt tūkstošiem, no šiem pacientiem lielākajai daļai ir 2. tipa cukura diabēts. 10 procentiem ir 1. tipa cukura diabēts. Tieši 2. tipa cukura diabēts ir saistīts ar lieko svaru un aptaukošanos, kas ir arī viens no sirds un asinsvadu slimību riskiem. 63 procentiem diabēta pacientu ir paaugstināta ķermeņa masa. Endokrinoloģe Kristīne Geldnere norādīja, ka cukura diabēts ir saistīts ar nopietnām komplikācijām, piemēram, redzes traucējumi (21 procentam diabēta pacientu veidojas diabētiska retinopātija, un diabēts ir galvenais akluma iemesls pieaugušajiem), insults, nieru mazspēja, koronārā sirds slimība (dati liecina, ka 75 procenti diabēta pacientu mirst no kardiovakulārā notikuma, piemēram, infarkta). Vēl viena no diabēta komplikācijām ir diabētiska neiropātija - tas ir galvenais iemesls kāju amputācijai, kas nav saistīts ar traumām.

Diabēta reģistra dati rāda, ka 680 diabēta pacientiem 2022. gadā bija miokarda infarkts, 673 pacientiem - insults, kā arī vairāk nekā 1000 pacientiem veikta aortokoronāra šuntēšana, atjaunojot asins plūsmu asinsvados.

68 pacientiem amputētas kājas

Viena no diabēta komplikācijām, kas rada smagu veselības traucējumu pacientam, kā arī būtiski ierobežo cilvēka spēju pašam par sevi rūpēties, ir kāju amputācija. 2022. gadā 50 diabēta pacientiem amputētas kājas virs ceļa, bet 18 pacientiem zem ceļa.

Pētījumi liecina, ka sirds un asinsvadu slimību ārstēšana veido 20 līdz 49 procentus no kopējām tiešajām 2. tipa cukura diabēta izmaksām. Vidējās sirds slimību ārstēšanas izmaksas, kādas ir pacientam ar diabētu un pacientam bez tā, atšķiras par 112 procentiem, proti, pacientam ar diabētu izmaksas ir daudz augstākas. Vislielākās atšķirības ir konstatētas tieši insulta ārstēšanas gadījumā. “Šobrīd ir pieejamas jaunas medikamentu grupas, kas var novērst saslimšanu ar smagām sirds slimībām diabēta pacientiem un mazināt hospitalizāciju,” sacīja K. Geldnere.

Lūdz naudu medikamentiem un tehnoloģijām

Endokrinoloģe uzsver, ka, agrīni uzsākot 2. tipa cukura diabēta pacientu ārstēšanu ar efektīvākiem medikamentiem, var novērst komplikācijas - sirds un asinsvadu slimības un priekšlaicīgu mirstību. “Jauno medikamentu lietošanas ieguvumiem augsta sirds un asinsvadu slimību riska pacientiem ir neapgāžami pierādījumi un sociālekonomiskais pamatojums,” saka K. Geldnere. Tāpēc endokrinologi aicina uzlabot jauno medikamentu pieejamību 2. tipa cukura diabēta pacientiem ar sirds un asinsvadu slimībām vai augstu sirds un asinsvadu slimību risku atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām, mainot izrakstīšanas nosacījumus un atļaujot terapijas uzsākšanu agrīnā stadijā. Protams, tam būtu jāpiešķir arī atbilstošs finansējums. Otrkārt, jāuzlabo tehnoloģiju pieejamība 1. tipa cukura diabēta pacientiem, kas veicinātu glikēmijas kontroli, proti, aizstātu sāpīgus testus (glikozes noteikšanai jādur vairākas reizes dienā pirkstā un jāveic injekcijas) ar speciālu aparātu.

Viens no pasākumiem, kā varētu izvairīties no kāju amputācijas, papildus medikamentu lietošanai, ir finansējuma piešķiršana multiprofesionālu diabētiskās pēdas centru izveidei.

Veselība

Sabiedrības apspriešanai ir nodots jauns zāļu uzcenojuma modelis, līdz ar kura ieviešanu Veselības ministrija iecerējusi samazināt recepšu zāļu cenas par aptuveni divdesmit procentiem. Tas ir visai ambiciozs plāns. Intervijā “Neatkarīgajai” veselības ministrs Hosams Abu Meri skaidro, kā viņš to iecerējis sasniegt. “Mēs ejam visās frontēs,” kopumā par visiem iesāktajiem darbiem veselības nozarē saka ministrs.

Svarīgākais