Sirds slimnieka dzīvību izglābj unikālā operācijā

© aslimnica.lv

Pacientam, kurš 51 gada vecumā bija pārcietis miokarda infarktu, pēc kura viņam izveidojās nopietna sirds mazspēja, Rīgas Austrumu slimnīcas ārsti unikālā un sarežģītā operācijā izglābuši dzīvību.

“Kad secinājām, ka pacientam atvērtu sirds operāciju veikt nedrīkst, mums bija jārod risinājums, lai glābtu pacienta dzīvību un dotu cerību dzīvot,” saka Sirds asinsvadu slimību klīnikas vadītājs Artis Kalniņš.

Sarežģītā situācijā nolemj veikt unikālu operāciju

Nopietnas sirdsdarbības problēmas šo pacientu piemeklēja, pārkāpjot 50 gadu slieksni. Pacients pirms 10 gadiem pārcieta plašu miokarda infarktu, pēc kura viņam izveidojās nopietna sirds mazspēja. Pirms deviņiem gadiem pacientam bija veikta sirds ķirurģiskā operācija, kurā viņam tika protezētas uzreiz divas sirds vārstules - aortālā un mitrālā - ar mehāniskām protēzēm. Savukārt pirms pieciem gadiem pacientam bija atkārtots miokarda infarkts. “Pieņemu, ka 61 gada vecumā cilvēkam bija jāpiedzīvo sava veida emocionāls izmisums, jo tas noteikti nav nekāds sirmais vecums, tādēļ svarīgi, ka neatlaidīgi meklējām risinājumu, strādājot muldisciplinārā komandā,” norāda ārsts anesteziologs, reanimatologs Oļegs Šuba.

Ārsti stāsta, ka papildu faktori, kas vēl vairāk sarežģīja pacienta turpmākās ārstēšanas iespējas, bija vairāki. Pacientam bija jālieto antikoagulantu jeb asinis šķidrinošo līdzekļu zāļu terapija, kas nepieciešama implantēto sirds vārstuļu dēļ, un to nedrīkstēja pārtraukt. Tāpat viņam bija iedzimta sirds apgādes īpatnība - kreisais apasiņošanas tips, un tas nozīmē, ka visa sirds muskuļa asins apgāde notiek caur kreisās koronārās artērijas stumbru, kurā tika konstatēts vairāk nekā 90 procentu sašaurinājums. Pacientam bija arī hroniska anēmija.

Pacients Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā tika stacionēts akūtā kārtā ar sūdzībām par pēdējo nedēļu laikā pieaugošu elpas trūkumu un dzīvībai bīstamiem sirds ritma traucējumiem. Izmeklējot pacientu stacionārā, viņam tika konstatēta kritiski zema sirds saraušanās spēja ar atkārtotiem dzīvībai bīstamiem sirds ritma traucējumiem.

Pacientam bija nepieciešama neatliekama sirds asinsvadu labošana ar stentu ievadīšanu, diemžēl atvērta operācija nebija iespējama pacienta sirds mazspējas, jau nosauktā kreisās koronārās artērijas stumbra būtiska sašaurinājuma, pacienta sirds asinsrites īpatnību un pārāk augstu operācijas risku dēļ.

Pacienta otrā dzimšanas diena

Operācija, ko veica daudzu mediķu komanda, ir pacienta otrā dzimšanas diena. “Pacienta daudzās smagās veselības problēmas neļāva īstenot par klasiskām uzskatītās operācijas,” stāsta kardiologs Artis Kalniņš, Sirds asinsvadu slimību klīnikas vadītājs. “Pacientam bija ārkārtīgi komplicētas sirds veselības problēmas, patoloģija, turklāt viņš nonāca mūsu slimnīcā akūtā veselības stāvoklī. Kad secinājām, ka pacientam atvērtu sirds operāciju veikt nedrīkst, mums bija jārod risinājums. Esmu gandarīts par izdošanos.”

Mediķu stāstītais ļauj ieskatīties šīs sarežģītās operācijas norisē. Pacientam nebija iespējama kardioķirurģiska sirds asins apgādes korekcija - gan sliktā vispārējā veselības stāvokļa, gan iepriekš veiktās sirds operācijas dēļ, bet bija nepieciešama neatliekama mazinvazīva sirds asinsvadu labošana ar stentu ievadīšanu, kas savukārt bija saistīta ar ļoti lieliem pacienta nāves riskiem (sirds apstāšanās, dzīvībai bīstamas aritmijas) izteiktās sirds mazspējas un sirds asins apgādes īpatnību dēļ. Pēc rūpīgas pacienta veselības stāvokļa analīzes un vairākkārtējām vadošo Austrumu slimnīcas kardioloģijas, anestezioloģijas, reanimatoloģijas, invazīvās radioloģijas, asinsvadu ķirurģijas ārstu un speciālistu konsultācijām tika pieņemts lēmums veikt operāciju ar venoarteriālo VA-ECMO jeb ārpusķermeņa membrānas asins apskābekļošanas metodi, kas pilda arī sirds un asinsvadu atbalsta un uzturēšanas funkciju, kas šim pacientam veidoja apstākļus drošai operācijas veikšanai.

Tika izveidots operācijas norises dienas plāns. Multidisciplinārajā komandā tika iekļauti dažādu specialitāšu vadošie ārsti, operāciju un aprūpes māsas. Operācijas norises gaita, secība un katras specializācijas ārstu plānotās darbības tika pārdomātas un saplānotas jau iepriekš. Vienkāršoti runājot, kamēr sirds asinsvadu darbību uzturēja VA-ECMO sistēma, pacientam tika veikta angioplastija - implantējot koronārajos asinsvados divus zālēm pārklātus stentus.

Šonedēļ dosies mājup

Pēc sirds asinsvadu operācijas pabeigšanas pacienta sirds funkcija pakāpeniski atgriezās sākotnējā stāvoklī, un ECMO atbalsts tika pārtraukts. Kopumā operācija aizņēma sešas stundas. Jau pēc diennakts novērošanas Intensīvās terapijas klīnikā pacienta veselības stāvoklis bija pietiekami stabils, lai viņš tiktu pārvests uz Kardioloģijas nodaļas Intensīvās terapijas palātu. Savukārt vēl pēc diennakts pacients tika ievietots vispārējā ārstēšanās palātā. Paredzams, ka jau šonedēļ pacients varēs doties mājās, jo viņa veselības stāvoklis ir stabils un apmierinošs.

Veselība

Sabiedrības apspriešanai ir nodots jauns zāļu uzcenojuma modelis, līdz ar kura ieviešanu Veselības ministrija iecerējusi samazināt recepšu zāļu cenas par aptuveni divdesmit procentiem. Tas ir visai ambiciozs plāns. Intervijā “Neatkarīgajai” veselības ministrs Hosams Abu Meri skaidro, kā viņš to iecerējis sasniegt. “Mēs ejam visās frontēs,” kopumā par visiem iesāktajiem darbiem veselības nozarē saka ministrs.