Uzdarbojas zāļu viltotāji: atbildīgās iestādes aicina būt piesardzīgiem

© Depositphotos.com

Pasaules veselības organizācija ir saņēmusi vairākus ziņojumus par zāļu viltojumiem. Līdz ar paaugstināto pieprasījumu, kas radījis zāļu piegādes pārtraukumus visā pasaulē, nesnauž zāļu viltotāji, kuri piedāvā iegādāties zāļu viltojumus, turklāt piedāvā tās iegādāties dažādu citu veselības problēmu risinājumam, nekā tas ir norādīts zāļu reģistrācijas apliecībā.

Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija aicina būt vērīgiem un neiegādāties zāles nelikumīgās interneta vietnēs un sociālajos tīklos.

Uzdarbojas viltotāji

Zāļu viltotāji piedāvā sociālajos tīklos un internetā iegādāties dažādus līdzekļus, vēl nesen viens no populārākajiem medikamentiem, kuru viltoja, bija dzimumpotenci veicinošas zāles, kur galvenais noteicošais faktors, kāpēc cilvēki iegādājās šos izstrādājumus, bija zemā cena salīdzinājumā ar oriģinālu. Taču pašlaik “topā” ir zāles, kas zināmas kā GLP-1 receptoru agonisti. Pasaules veselības organizācija ir saņēmusi vairākus ziņojumus par iespējamiem šo zāļu viltojumiem. Zāļu valsts aģentūrā stāsta, ka, palielinoties pieprasījumam, samazinājusies šo zāļu pieejamība zāļu tirgū, kas rosinājusi “uzdarboties” zāļu viltotājiem. Pieprasījums pēc šiem medikamentiem ir tik liels, jo tos piedāvā izmantot ne tikai diabēta ārstēšanā, bet arī svara samazināšanai. Pie GLP-1 receptoru agonistu grupas pieder arī aktīvo vielu semaglutīdu saturošas zāles, ko lieto otrā tipa cukura diabēta ārstēšanai, taču ārpus reģistrētām indikācijām šīs zāles tiek lietotas svara samazināšanai.

Zāļu valsts aģentūra

“Viltotas zāles ir produkti, kuri var būt neefektīvi un kaitīgi cilvēka veselībai un dzīvībai. Šo produktus nav pārbaudījusi neviena regulatora iestāde. Tie var būt izstrādāti antisanitāros apstākļos, kā arī tos var būt sagatavojis nekvalificēts personāls. Šie produkti var saturēt piemaisījumus, un dažkārt piemaisījumos var būt baktērijas,” stāsta Zāļu valsts aģentūras speciāliste Dita Okmane. Visbiežāk šādas viltotas zāles tirgo ar sociālo mediju starpniecību un nelikumīgi darbojošās “aptiekas” vai vienkārši interneta vietnes. Zāļu valsts aģentūra un Veselības inspekcija atgādina un aicina iedzīvotājus zāles iegādāties tikai likumīgi strādājošās aptiekās, tajā skaitā arī tikai tādās tiešsaistes jeb interneta aptiekās, kuras ir saņēmušas Zāļu valsts aģentūras licences. Zāļu iegāde ārpus aptiekām ir bīstama, un zāļu pārdošana sludinājumos sociālajos tīklos ir aizliegta un pretlikumīga.

Meklējiet logotipu

"Lai uzzinātu, vai interneta aptieka darbojas likumīgi, aicinām iedzīvotājus pārbaudīt, vai tīmekļa vietnē, kurā tiek piedāvāts iegādāties zāles, ir Eiropas Savienības vienotais interneta aptieku logotips,” norāda Dita Okmane. Šo logotipu veido taisnstūris ar zaļām joslām, kura vidū ir balts krusts. Logotipa lejasdaļā ir tās Eiropas Savienības dalībvalsts karogs, kurā interneta aptieka ir licencēta, piemēram, Latvijas karogs.

Uzklikšķinot uz šī logotipa, iedzīvotāji nonāks Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē, kurā ir visu likumīgi strādājošo interneta aptieku saraksts.

Pirms pirkuma veikšanas speciālisti aicina pārbaudīt, vai apmeklētā tiešsaistes aptieka ir iekļauta šajā sarakstā. Ja tā nav iekļauta minētajā sarakstā, zāles nedrīkst iegādāties interneta vietnē. Eksperti arī atgādina, ka Latvijā internetā drīkst izplatīt tikai bezrecepšu zāles, bet, piemēram, minētās GLP-1 receptoru agonisti ir recepšu zāles. Tāpat kā jebkuru zāļu lietošanas gadījumā pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem tiek ieteikts lietot GLP-1 receptoru agonistus atbilstoši apstiprinātajai zāļu lietošanas instrukcijai un zāļu aprakstam. “Šīs zāles jālieto tikai saskaņā ar ārsta norādījumiem. Pacienti, kuriem ir otrā tipa cukura diabēts, var nesaņemt minētās zāles, ja tām ir augsts pieprasījums ar diabētu nesaistītu iemeslu dēļ, un tāpēc šie pacienti var saskarties ar tādām sekām viņu veselībai kā hiperglikēmija jeb pārāk augstu cukura līmeni asinīs,” stāsta Dita Okmane. Zāļu valsts aģentūra arī aicina pacientus pārrunāt ārstēšanu ar šīm zālēm ar savu ārstu, kurš nepieciešamības gadījumā piemēros citu piemērotu alternatīvu ārstēšanu, pamatojoties uz pacienta individuālo veselības stāvokli.

Zāļu valsts aģentūra

Māna ar zemāku cenu

Veselības inspekcija arī papildus aicina nepirkt zāles “no rokas” internetā vai no privātpersonām, kas izplata zāles (viens no visbiežāk dzirdētajiem paskaidrojumiem, kāpēc kāda privātpersona tirgo zāles internetā, ir: man vai manam radiniekam vairs zāles nav nepieciešamas, palika pāri, bet, tā kā tās ir pietiekami dārgas, varu pārdot lētāk - tā darīt nedrīkst). Lai arī cik laba neizklausītos iespēja lētāk nopirkt zāles, tas nav droši, jo nav iespējams izsekot zāļu izplatīšanas posmus.

Vēl jāatgādina, ka sodi par nelegālu zāļu izplatīšanu ir no tūkstoš līdz 40 000 eiro. Farmācijas likumā noteikts, ka par tādu darbību veikšanu, kurām nepieciešama speciāla atļauja - licence, bez šādas atļaujas piemēro naudas sodu.

Veselība

Sabiedrības apspriešanai ir nodots jauns zāļu uzcenojuma modelis, līdz ar kura ieviešanu Veselības ministrija iecerējusi samazināt recepšu zāļu cenas par aptuveni divdesmit procentiem. Tas ir visai ambiciozs plāns. Intervijā “Neatkarīgajai” veselības ministrs Hosams Abu Meri skaidro, kā viņš to iecerējis sasniegt. “Mēs ejam visās frontēs,” kopumā par visiem iesāktajiem darbiem veselības nozarē saka ministrs.