Ģimenes ārsts: svarīgi mazināt audzēju risku zēniem

VAKCĪNA pret vēzi nav bieža parādība, taču saistībā ar cilvēka papilomas vīrusu ir izpētīts, ka vakcīna pret šo vīrusu par 90–95 procentiem novērš dzemdes kakla vēža iespējamību © Depositphotos.com

Kopš šā gada sākuma valsts pirmoreiz apmaksā vakcināciju pret vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu arī 12 gadus veciem zēniem. Līdz šim šī vakcīna bija pieejama tikai meitenēm.

Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis Ainis Dzalbs aicina izmantot šo savā ziņā izcīnīto iespēju tagad gan zēniem, gan meitenēm.

Novērst onkoloģisku slimību

Cilvēka papilomas vīruss ir grūti ārstējama infekcija, kas var izraisīt vairākus vēža paveidus, un agrāk tika uzskatīts, ka par to vairāk jādomā meitenēm. Tomēr šis vīruss nešķiro dzimumus, un tagad arī valsts radusi iespēju starp pusaudžiem pasargāt arī zēnus. “Šogad ir pirmais gads, kad pilnīgi visi zēni, kam ir 12 gadu vai paliek 12 gadu, var pilnīgi bez maksas saņemt šo vakcīnu pie ģimenes ārsta - divas devas ar sešu mēnešu intervālu. Pieļauju, ka nākotnē, ja finansējums būs pietiekams un vakcīnas arī, varbūt varēsim piedāvāt tās zēniem arī citās vecuma grupās - 13-14 gadus veciem,” stāsta ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

VIEDOKLIS. Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs uzsver: lai tādos apmēros novērstu onkoloģisko slimību, nekā efektīvāka par vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu pašlaik nav / F64

Ģimenes ārstu loma vakcinēšanā pret cilvēka papilomas vīrusu ir ļoti liela, jo ar šo vakcīnu var būtiski samazināt saslimstību ar vēzi, konkrēti - noteiktas onkoloģijas lokalizācijas ar ļoti labiem un pārliecinošiem rezultātiem, turklāt drošā veidā. Ja cilvēki ļoti baidās saslimst ar onkoloģisku slimību, jo daudzu prātos tā joprojām ir neārstējama, tad šajā gadījumā mēs varam runāt par profilaktisku vakcīnu, lai sevi no vēža sargātu. “Onkoloģisko slimību agrīna diagnostika, onkoloģisko pacientu uzraudzība un profilakse - tas ir viens no ģimenes medicīnas lielākajiem izaicinājumiem,” saka Ainis Dzalbs. “Ģimenes ārstam nav lielāka gandarījuma par savu darbu, ja viņš onkoloģisku slimību ir novērsis vai to laikus atklājis un tādējādi izglābis cilvēka dzīvību vai pagarinājis cilvēka mūžu, tādēļ mēs - ģimenes ārsti - esam atsaucīgi šai vakcinācijai, jo ar šo vakcīnu mēs varam būtiski samazināt noteiktas onkoloģijas lokalizācijas ar ļoti labiem un pārliecinošiem rezultātiem, turklāt drošā veidā.”

Arī zēniem jāpiedāvā aizsardzība

Līdz šim par cilvēka papilomas vīrusu vairāk runāja saistībā ar meitiņu un sieviešu veselību. Tas zināmā mērā ir saistīts ar to, ka, pēc infektologu informācijas, vēsturiski pirmās vakcīnas, kas Latvijā bija pieejamas, pasargāja tikai pret diviem cilvēka papilomas vīrusa veidiem, kas galvenokārt izraisa dzemdes kakla vēzi, tātad skar sievietes. Tomēr, kad tika ieviesta jaunā vakcīna, kas iedarbojās jau pret deviņiem šā vīrusa veidiem, starp kuriem ir arī tie tipi, kas audzējus biežāk izraisa vīriešiem, kļuva skaidrs, ka vakcīna jāpiedāvā arī zēniem. Ainis Dzalbs uzsver, ka tas tad tas jau bija tikai politiskās iniciatīvas trūkums, lai iekļautu šo vakcīnu valsts apmaksājamo vakcīnu sarakstā. Pasaulē vakcinācija pret šo vīrusu norit jau kopš 2006. gada, bet Latvijā kopš 2010. gada 1. septembra vakcinēja tikai meitenes. “Vēlāk nevalstiskās organizācijas - ģimenes ārsti, pacientu un vecāku biedrības - atkārtoti uzrunājām gan Veselības ministriju, gan Saeimas deputātus, ka mums ir jāiet laikam līdzi, ka mēs nedrīkstam diskriminēt vīriešus, ka pēdējos gados pieaug onkoloģiskās slimības, tajā skaitā ar cilvēka papilomas vīrusu saistītās,” stāsta Ainis Dzalbs.

Kas ir cilvēka papilomas vīruss?

Ģimenes ārsts stāsta, ka vīruss izraisa veidojumus uz gļotādas, kas laika gaitā var rezultēties kā onkoloģiska slimība. Pavisam vīrusam ir ap 150 veidu, ne visi no tiem ir ļaundabīgi un agresīvi. Šie vīrusi atrodas gļotādu virspusē, tie nenonāk asinsritē, nenonāk dziļāk mūsu organismā, tāpēc mūsu imūnsistēma tos diezgan vāji atpazīst. Tāpēc vīrusi uz gļotādām var eksistēt gadu desmitiem ilgi, un vairošanās rezultātā tie netraucēti izraisa gļotādu bojājumus, kas savukārt ir saistīti ar onkoloģiskām slimībām. Vēsturiski pirmā lokalizācija, par ko šajā kontekstā runājam, ir dzemdes kakla vēzis, par ko ir visvairāk datu. Vēlāk atklāja, ka šie vīrusi labprāt “dzīvojas” uz citādām gļotādām.

“Vakcīna, par ko tagad mēs runājam, ir deviņvalenta vakcīna. Tas nozīmē, ka tā ir vienlaikus pret deviņiem biežāk sastopamajiem vīrusa veidiem. Izpētīts, ka, piemēram, dzemdes kakla vēža iespējamību tā novērš par 90-95 procentiem,” uzsver Ainis Dzalbs. “Lai tādos apmēros novērstu onkoloģisko slimību, nekā efektīvāka nav. Tas ir ļoti būtisks un svarīgs ieguldījums jaunieša veselībā nākotnē. Vēl ir jāsaprot tas, ka dzemdes kakla vēzis nav vecu sieviešu vai pensionāru slimība. Šis audzējs izveidojas 10 līdz 15 gadu laikā no inficēšanās brīža.”

Saslimstība Latvijā augsta

Kopumā saslimstība ar cilvēka papilomas vīrusa izraisītām infekcijām Latvijā un vispār Baltijas valstīs ir ļoti augsta. Latvija ir “pirmajā vietā” Eiropas Savienībā. Likumsakarīgi arī onkoloģiskās slimības mums ir biežākas nekā citur Eiropā.

Pasaules veselības organizācija šo vakcināciju iesaka veikt vecumā no 9 līdz 12 gadiem - abiem dzimumiem. Tas ir vecuma posms, kad vēl nav sākta dzimumdzīve un šī vakcīna varētu iedarboties visefektīvāk. Bet arī vēlākos vecuma posmos - pētījumu secinājumos tiek minēts līdz 26 gadiem - šī vakcīna labi pasargā. Ir dati, ka vēl vecākiem - aptuveni līdz 45 gadu vecumam - var būt ieguvums no šīs vakcīnas.

Veselība

Politiskā uzstādījuma – drošība – ietvaros no nākamā gada neatliekamu problēmu risināšanā diabēta pacientiem būs iespējams apmaksāt jaunu, insulīna sūkņa terapiju tikai 50 pacientiem. Ierobežotais finansējums prioritāru veselības pakalpojumu un medikamentu apmaksā spiež Veselības ministriju skaitīt katru eirocentu, lai gan aprēķinātās akūtās vajadzības kompensācijas medikamentu sistēmā ir vismaz 150 miljoni eiro.

Svarīgākais