Pavasaris ir klāt – dzeram sulas, tīrām organismu

Bērzu sulu laiks ir īstais brīdis, kad attīrīt organismu no ziemā uzkrātajiem sārņiem – tās iztīra gan zarnu traktu, gan izvada no organisma visu lieko šūnu līmenī © Daiga Stokenberga

Kad sāk tecēt kļavu un bērzu sulas, ir skaidrs, ka pavasaris ir klāt. Latviešiem sulu dzeršana ir vēsturiski iedibināta, un to dziednieciskajām īpašībām veltīts simtiem rakstu un padomu. Vai varam nodarīt sev pāri ar pārlieku lielu sulu patēriņu?

Pavasara organisma tīrītājs

Nu jau pilnā sparā rit kļavu sulu tecināšana un dzeršana - par to liecina arī Rīgas Centrāltirgus stendi. Viena litra pudele svaigu sulu maksā divus eiro. Nav lēti, bet lietderīgi gan. Bērzu sulu dzeršanas apjoms veselam cilvēkam nav noteikts - var dzert pat trīs un četrus litrus dienā. Jāuzmanās tiem, kuri slimo ar nieru vai sirds mazspēju, jo pārlieku liels šķidruma daudzums var izsaukt slimības saasināšanos. Gastroenterologs Hosams Abu Meri vēsta: “Savā praksē neesmu saskāries ar kuņģu vai zarnu trakta traucējumiem, kurus izsaukusi svaigu bērzu vai kļavu sulu dzeršana. Sulas droši var ikdienā uzņemt pat trīs un četrus litrus. Visticamāk, ka biežāk būs jāiet čurāt, kā arī vēdera izeja var kļūt mīkstāka un biežāka. Par to nav jāuztraucas - tas liecina vien par to, ka zarnu trakts, nieres, aknas un viss organisms attīrās. Cilvēkiem, kuri sirgst ar sirds asinsvadu vai nieru slimībām, jāseko vai no organisma tiek izvadīts tikpat šķidruma, cik ir uzņemts. Ja novērojama tūska vai kādi citi simptomi, izņemot jau iepriekš minētos, sulu dzeršana ir jāpārtrauc.”

Hosams Abu Meri apstiprina gadsimtiem ilgušo pieņēmumu, ka bērzu sulas ir veselīgas un attīra organismu, galvenokārt uzņemtā šķidruma daudzuma dēļ - ikdienā cilvēki reti kad pieturas pie ieteikuma izdzert vismaz 1,5 līdz 3 litrus ūdens. Uzsākot bērzu sulu dzeršanas kūri, cilvēki bieži izdzer daudz vairāk - tas palīdz organismam attīrīties, vienlaikus uzņemot minerālvielas un vitamīnus, kuri gan sulās ir zemā koncentrācijā. Arī raudzētas sulas, kam pievienots cukurs, medus, upeņu zariņš, citrons vai rozīnes, ir veselīgs dzēriens, taču šāda sula daudz biežāk var izsaukt kuņģa dedzināšanu, vēdera pūšanos un citas nepatīkamas sajūtas, tāpēc organisma attīrīšanas un pašsajūtas uzlabošanas nolūkos vislabāk sulas dzert svaigas - tajā pašā vai tuvāko divu dienu laikā pēc tecināšanas. Tūlīt no koka iztecējušajām sulām ir vislabākās dziednieciskās īpašības.

Labāk bērzu sula ar cukuru nekā paciņu sula

Vaicāts par sulu ietekmi uz bērnu veselību, gastroenterologs stāsta: “Nav nekāds noslēpums, ka bērni kopumā patērē ļoti maz šķidruma - reti kurš bērns ir pieradināts pie ūdens dzeršanas. Visbiežāk bērni izvēlas saldinātus un gāzētus dzērienus, kuri tiešām nav veselīgi un to dzeršana nav atbalstāma. Arī paciņu sulās nekā laba nav - tās pamatā ir ražotas no koncentrātiem, un tām pievienots nevajadzīgi daudz cukura, kā arī iespējama krāsvielu klātbūtne un dažādi konservanti. Ja izdodas bērnu pierunāt dzert kļavu vai bērzu sulas, tas ir apsveicami. Lai bērnu būtu vieglāk pierunāt, sulai var pievienot cukuru vai medu, kādu citrona šķēli vai citus augļus - tas vienalga būs veselīgāk nekā rūpnieciski ražotie saldinātie dzērieni un pat apelsīnu sula no paciņas.”

Veselība

Politiskā uzstādījuma – drošība – ietvaros no nākamā gada neatliekamu problēmu risināšanā diabēta pacientiem būs iespējams apmaksāt jaunu, insulīna sūkņa terapiju tikai 50 pacientiem. Ierobežotais finansējums prioritāru veselības pakalpojumu un medikamentu apmaksā spiež Veselības ministriju skaitīt katru eirocentu, lai gan aprēķinātās akūtās vajadzības kompensācijas medikamentu sistēmā ir vismaz 150 miljoni eiro.

Svarīgākais