Katrs trešais Latvijas iedzīvotājs sūdzas par miega traucējumiem

MIEGS. Grūtības vakaros laikus iemigt un pamosties no rītiem vai tieši pretēji – pārlieku agra iešana gulēt un agra celšanās var liecināt par miega kvalitātes problēmām © Emīls Desjatņikovs/F64

Neirologi Pasaules miega dienā uzsver, cik svarīgs ir pilnvērtīgs miegs ikviena cilvēka dzīvē. Nepietiekams vai nekvalitatīvs miegs ietekmē koncentrēšanās spējas, atmiņu, garastāvokli.

Latvijas iedzīvotāju aptauja gan parāda, ka gandrīz 40 procentiem cilvēku pēdējā gada laikā miega kvalitāte ir pasliktinājusies. Biežāk uz miega pasliktināšanos norāda gados jauni cilvēki - vairāk nekā pusei jauniešu pasliktinājusies miega kvalitāte pēdējā gada laikā.

Taupa laiku uz miega rēķina

Rīgas Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas ārste neiroloģe Madara Mičule stāsta, ka veselīgs miegs ir tikpat svarīgs kā elpošana un ēšana. Miega laikā notiek ļoti svarīgi fizioloģiski procesi - šūnu atjaunošanās, vielmaiņas gala produktu izvadīšana, enerģijas rezervju atjaunošana. “Mūsu intensīvajā dzīves ritmā un arī stresainajā ikdienā tieši uz miega stundu un kvalitātes rēķina mēs mēģinām iegūt papildu stundas darbam, ģimenei un izklaidēm, iespējams, neapzinoties un nemaz nenojaušot, kādu kaitējumu sev izdarām, īpaši ilgtermiņā,” saka neiroloģe.

“Nepietiekams un nekvalitatīvs miegs ietekmē koncentrēšanās spējas, atmiņu, garastāvokli, kā arī var novest pie tādu nopietnu hronisku slimību attīstīšanās kā, piemēram, arteriāla hipertensija vai cukura diabēts.”

Lai informētu plašāku sabiedrību par miega traucējumu izpausmēm un profilaksi, Rīgas Austrumu slimnīcas ārsti ir sagatavojuši informatīvu materiālu ar 15 padomiem veselīgam miegam. Rīgas Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Guntis Karelis norāda, ka pēdējo gadu laikā arī Latvijā straujiem soļiem attīstās miega medicīna, kas ir plaša medicīnas joma un paredz multidisciplināras mediķu komandas iesaisti miega traucējumu identificēšanā un ārstēšanā. Jau pašlaik Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikā tiek organizēti miega traucējumu konsiliji. “Visbiežāk tas ir pacientiem ar dažādas izcelsmes vai dažādu iemeslu miegainību, kustību traucējumiem miegā un netipiskas norises parasomnijām,” skaidro G. Karelis. Parasomnijas ir miega traucējumu kategorija, kas ietver neparastas kustības, uzvedību, emocijas, uztveri un sapņus, kas rodas aizmigšanas, miega laikā, starp miega stadijām vai miega uzbudinājuma laikā. Rīgas Austrumu slimnīca jau tuvāko mēnešu laikā plāno piedāvāt neirologa - miega speciālista ambulatorās konsultācijas. Neirologs - miega speciālists ir ārsts, kas diagnosticē un ārstē dažādus ar miegu saistītus traucējumus un slimības, kā arī izglīto un sniedz rekomendācijas par veselīga miega paradumiem un tā nozīmīgumu.

Ārsti iesaka, kad jāmeklē palīdzība

Pie neirologa - miega speciālista ir jāvēršas situācijā, kad ir izteikta miegainība dienas laikā, grūtības palikt nomodā, regulāra iesnaušanās lekciju laikā vai pie auto stūres. Tāpat speciālista padoms jāmeklē, ja cilvēks regulāri krāc naktīs, miega laikā apstājas elpa, īpaši tad, ja cilvēkam ir liekais svars vai paaugstināts asinsspiediens. Arī grūtības vakaros laikus iemigt un pamosties no rītiem vai tieši pretēji - pārlieku agra iešana gulēt un agra celšanās var liecināt par miega kvalitātes problēmām.

Staigāšana, ēšana miegā vai citas savādas, neparastas darbības, notikumi miega laikā arī liecina par miega veselības traucējumiem, tāpat kā pārmērīga kustēšanās, grozīšanās gultā, pat spārdīšanās un kaušanās miegā, nemiera, diskomforta sajūta kājās, kas pastiprinās pirms iemigšanas un šo nepatīkamo sajūtu mazina kāju kustināšana. Ja ir bezmiegs, kas izpaužas kā iemigšanas vai miega noturības traucējumi, arī jāmeklē ārsta padoms, izņemot situācijas, kad cilvēkam jau ir diagnosticētas tādas kaites kā depresija, hroniska trauksme un cilvēks jau ilgstoši lieto medikamentus miegam. Tādās situācijās jāvēršas pie psihiatra.

Miega problēmas atklāj daudzi

Pēdējā gada laikā miega kvalitāte ir pasliktinājusies 39 procentiem aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, turklāt 14 procentiem tā ir pasliktinājusies ievērojami, secināts “BENU aptiekas” Stresa termometra rezultātos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju “Gemius”. Vairāk nekā puse aptaujāto - 51 procents - izmaiņas miega kvalitātē nav pamanījuši. Salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, pašlaik iedzīvotāji biežāk norāda uz miega kvalitātes pasliktināšanos, jo pērn rudenī 32 procenti atbildēja, ka viņu miegs ir kļuvis sliktāks.

Biežāk uz miega kvalitātes pasliktināšanos norāda sievietes - pēdējā gada laikā miega kvalitāte pasliktinājusies 41 procentam sieviešu (šādu atbildi sniedz 36 procenti vīriešu).

Tāpat biežāk uz miega pasliktināšanos norāda gados jauni cilvēki - vecumā no 18 līdz 24 gadiem šādu atbildi sniedza vairāk nekā puse jeb 51 procents jauniešu, turklāt trešajai daļai miega kvalitāte ievērojami pasliktinājusies. Visretāk par miega problēmām sūdzējušies iedzīvotāji vecumā no 55 līdz 74 gadiem, lai gan arī trešajai daļai pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēku miega kvalitāte pasliktinājusies.

Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais