Lielākā daļa kovidu pārslimojušo ziņo par veselības komplikācijām

Covid-19 ietekmi uz veselības stāvokli arī pēc izveseļošanās izjūt vismaz 80 procenti cilvēku, kas to pārslimojuši © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Smagā, vidējā vai pavisam vieglā formā pārslimots Covid-19 lielai daļai cilvēku ir atstājis sekas. Lielākā daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pēc izslimošanas ar šo vīrusa izraisīto slimību viņiem ir dažādas veselības komplikācijas jeb tā sauktais garais Covid-19. Visizplatītākie veselības sarežģījumi, par ko liecina pacienti, ir nogurums un nespēks, vispārējs vājums, galvassāpes un pastiprināts stress. Lai arī pašlaik saslimstība ar Covid-19 samazinās, tomēr tā joprojām ir augsta, un kopumā Latvijā jau vairāk nekā 760 000 iedzīvotāju ir pārslimojuši Covid-19.

Visvairāk izjūt nespēku un nogurumu

Lielākā daļa jeb 80 procenti aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pēc izslimošanas ar Covid-19 ir saskārušies ar veselības komplikācijām jeb tā saukto garo Covid-19, liecina aptieku tīkla “Euroaptieka” veiktā aptauja. Visizplatītākie veselības sarežģījumi ir nogurums un nespēks (par to stāsta 39 procenti aptaujāto), vispārējs vājums (32 procenti), galvassāpes (24 procenti) un pastiprināts stress (21 procents).

Gandrīz katrs piektais iedzīvotājs pēc Covid-19 izslimošanas piedzīvojis locītavu un muskuļu sāpes un miega traucējumus.

Iedzīvotāji saskārušies arī ar ožas zudumu - par šo tik specifisko koronavīrusa blakni stāstījuši 16 procenti aptaujāto. Cilvēkiem pēc Covid-19 pārslimošanas ir grūtības koncentrēties, kā arī nav pietiekami spēka nodarboties ar sportu un citu fizisko slodzi, kaut arī tas darīts līdz saslimšanai. Katram desmitajam iedzīvotājam arī radušās sāpes un tirpšana dažādās ķermeņa vietās, smaga sajūta vai sāpes krūškurvī, saasinājušās citas hroniskas slimības, kā arī zudusi garšas izjūta un izkrituši mati.

Matu izkrišana nav mīts

Aptauja liecina, ka vismazāk ar Covid-19 komplikācijām ir saskārušies cilvēki vecumā no 40 līdz 49 gadiem, savukārt senioru vidū tikai katrs desmitais nav izjutis komplikācijas pēc Covid-19 izslimošanas. Grūti izskaidrot iemeslus, bet par Covid-19 pārslimošanas radītajām komplikācijām vairāk sūdzas Latvijas iedzīvotāji, kuri mitinās mazpilsētās un laukos. Kā rāda aptauja, cilvēkiem vecumā no 60 līdz 74 gadiem raksturīgākās Covid-19 pārslimošanas sekas ir nogurums un nespēks, vispārējs vājums, kā arī locītavu un muskuļu sāpes. Savukārt cilvēki vecumā no 50 līdz 59 gadiem daudz vairāk par citām vecuma grupām ir piedzīvojuši nogurumu un nespēku (katrs otrais Covid-19 pārslimojušais) un vispārēju vājumu (katrs trešais cilvēks).

Jaunieši vecumā no 18 līdz 29 gadiem līdzīgi kā pārējie iedzīvotāji visbiežāk ir piedzīvojuši nogurumu un nespēku, kā arī vispārēju vājumu un galvassāpes. Jauniešus daudz retāk par citām sabiedrības grupām skar locītavu un muskuļu sāpes. Iedzīvotāji vecumā no 19 līdz 30 gadiem un sievietes visbiežāk norādīja, ka piedzīvojušas izteiktu matu izkrišanu pēc Covid-19 izslimošanas.

Saslimstība mazinās, bet neprognozē Covid-19 beigas

Sākot no februāra vidus, kad tika konstatēts līdz šim augstākais saslimstības līmenis ar Covid-19 (dienā gandrīz 12 000 jaunu inficēšanās gadījumu), pašlaik katru dienu jauno saslimšanas gadījumu skaits ir arvien mazāks. Tomēr katru dienu tiek reģistrēti ap 5000 jaunu Covid-19 pacientu, un Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka laboratoriski no visiem pārbaudītajiem paraugiem Covid-19 pozitīvas analīzes ir 40 procentos gadījumu.

Saslimstības palielinājums turpretim tiek novērots citās valstīs, tāpēc pašlaik ir pāragri teikt, ka Covid-19 ir pagātne. Par to nekas neliecina. Infektologs Uga Dumpis norāda, ka rudenī varētu parādīties jauns vīrusa variants. Par zemu saslimstības līmeni Latvijā varēs runāt tad, kad diennaktī reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits nepārsniegs 500, intervijā Latvijas Televīzijā sacīja Uga Dumpis. Arī zema saslimstības līmeņa laikā ir jāsaglabā ierobežojumi, piemēram, sejas masku lietošana, lai pasargātu riska grupu iedzīvotājus.

Ieteikums: veikt analīzes un noskaidrot veselības stāvokli

Covid-19 atšķiras no citām vīrusslimībām, un pēc akūtās vīrusa fāzes simptomi var saglabāties ilgstoši - vidēji pat trīs mēnešus, ko sauc par garo Covid-19. “Pēc Covid-19 izslimošanas ir jāpievērš uzmanība savai veselībai un jāatceras, ka slimības sekas cilvēks var just. Arī pēc aptaujas datiem varam redzēt, ka Covid-19 izraisītās komplikācijas novēro liela daļa iedzīvotāju, un tās var skart dažādas veselības jomas, kuru risināšanā ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu,” norāda farmaceite Zane Melberga. Farmaceite uzskata, ka pēc Covid-19 pārslimošanas iedzīvotājiem būtu ieteicams veikt analīzes, lai noteiktu vispārējo veselības stāvokli, tajā skaitā dažādu vitamīnu līmeni, piemēram, D vitamīnu, dzelzi, magniju un kalciju, kas būtiski ietekmē imunitāti un pašsajūtu kopumā.

“Lai arī jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pakāpeniski sarūk, saslimšanas rādītāji joprojām ir augsti un iedzīvotājiem ieteicams turpināt būt piesardzīgiem,” saka Zane Melberga. “Ir jāuzmanās ne tikai no pašas slimības, bet arī komplikācijām, ar kurām saskaras liela daļa cilvēku pēc Covid-19 pārslimošanas, ko apliecina ne tikai aptauja, bet arī dažādi pētījumi.”

Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais