Sirds veselības pētījums: trešdaļai sieviešu ir liekais svars

SIRDS nedēļas laikā pacienti un kardiologi aicina uz sarunām par sirds veselību, tiešsaistes forumos uzdodot visus neskaidros jautājumus. © Oksana Džadana/ F64

Ceturtajai daļai Latvijas sieviešu ir paaugstināts asinsspiediens, piektajai daļai paaugstināts arī cukura līmenis asinīs, kā arī 29 procentiem sieviešu ir liekais svars – tie visi ir sirds slimību riska faktori. Lai pievērstu uzmanību sievietes sirds veselībai, biedrība “Parsirdi.lv” sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību un Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu līdz 11. februārim aicina uz Sirdslietu nedēļu.

Liekais svars un aptaukošanās vismaz trešdaļai sieviešu

Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma pētījums liecina, ka 24 procentiem sieviešu ir paaugstināts asinsspiediens (virs 140/90 mmHg), 61 procentam sieviešu ir paaugstināts sliktā jeb zema blīvuma holesterīna līmenis, piektajai daļai sieviešu ir paaugstināts cukura līmenis asinīs. Tas vēl nebūt nav viss, jo pētījums parādīja, ka trešdaļai jeb 29 procentiem sieviešu ir liekais svars, kā arī vēl 30 procentiem sieviešu jau ir aptaukošanās (ķermeņa masas indekss virs 30). 15,2 procenti sieviešu ikdienā smēķē. Tie ir riska faktori sirds veselībai, kam noteikti ir jāpievērš uzmanība.

AICINĀJUMS. “Jāsaprot, ka ārsts var ieteikt vai sniegt padomu, bet lēmums kaut ko mainīt ir jāpieņem pašiem,” aicinot sievietes rūpēties par sirds veselību, saka kardioloģe Iveta Mintāle / ParSirdi.lv

Lai pievērstu uzmanību sievietes sirds veselībai, biedrība “Parsirdi.lv” sadarbībā ar Stradiņa slimnīcu ik dienu līdz pat 11. februārim sociālajos tīklos (“Facebook” un “Twitter”), kā arī mājaslapā www.parsirdi.lv publicēs padomus un ieteikumus sievietes sirds veselības stiprināšanai, bet Stradiņa slimnīcas A korpusa reģistratūrā ikviens apmeklētājs varēs saņemt bezmaksas informatīvos materiālus par sievietes sirds veselību, veselīgu dzīvesveidu un kardioloģes Ivetas Mintāles veselīgā uztura receptes.

Kardioloģe: jāuzņemas atbildība pašai par sevi

Kustības “Go Red For Women” vēstnese Latvijā, kardioloģe profesore Iveta Mintāle, uzrunājot sievietes, saka: “Galvenais ir piecelties un spert pirmo soli pretī veselīgai dzīvei. Svarīgi ir atbildēt godīgi sev pašai - vai manī viss ir ideāli,

vai ar to, kas man ir un kāda esmu, es varēšu nodzīvot viegli, ar prieku un bez sāpēm nākamos 30, 50, 80 gadus? Tikko pašai ir skaidrs, ka kaut kas nav kārtībā, ir jārīkojas.”

Kardioloģe atgādina, ka mūsu veselībā galvenā loma ir cilvēkam pašam. Jāsaprot, ka ārsts var ieteikt vai sniegt padomu, bet lēmums kaut ko mainīt ir jāpieņem pašiem. “Līdz ar to ir arī liela atbildība par savu veselību - atbildība kontrolēt un novērtēt savu veselības stāvokli, apzināties, ka es pati veidoju sevi par veselīgu, dzīvespriecīgu un citus mīlošu būtni. Līdzīgi kā lidmašīnā - vispirms jāuzliek skābekļa maska sev, un tikai tad jūs varēsiet palīdzēt citiem. Un mēs, sievietes, rūpējoties par savu sirds veselību, varam iedvesmot par to rūpēties arī savus tuvos un mīļos!” uzsver Iveta Mintāle.

Jāatrod laiks sirds veselības pārbaudei

Sirdslietu nedēļa radīta, iedvesmojoties no starptautiskās kustības “Go Red for Women”, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību augstajai sieviešu mirstībai no sirds un asinsvadu slimībām visā pasaulē.

Ik gadu februāra sākumā pasaulē tiek atzīmēta “Wear Red Day”, kas ir sieviešu sirds veselības veicināšanas kustības akcija un kuras ietvaros dāmas tiek aicinātas tērpties sarkanā. Biedrības “Parsirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa aicina sievietes nenolikt sirds veselību visu pienākumu un darbu saraksta pašās beigās. “Atrodiet laiku, lai pārbaudītu savas sirds veselību, ieplānojiet laiku vismaz vienu reizi gadā, kad aiziet uz profilaktisko apskati pie sava ģimenes ārsta, veikt visas nepieciešamās analīzes un izmeklējumus, kā arī uzdot sevi interesējošos jautājumus par sirds veselību,” saka Inese Mauriņa.

UZZIŅA

Sirds veselības skaitļi, kam jāpievērš uzmanība

Par ideālu asinsspiedienu visos vecumos tiek uzskatīts - 120/80 mmHg. Par paaugstinātu asinsspiedienu jeb hipertensiju var liecināt šādi skaitļi: ≥140/90 mmHg, mērot pie ārsta; ≥135/85 mmHg, mērot mājās

Ieteicamais pulss miera stāvoklī: 60-75 reizes minūtē

Veseliem cilvēkiem un cilvēkiem ar mērenu/vidēju sirds un asinsvadu slimību risku sliktajam holesterīnam jeb ZBLH ir jābūt 1,8-2,6 mmol/l**

Cilvēkiem ar būtiski paaugstinātu risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām (augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,8 mmol/l. Cilvēkiem ar zināmu/pierādītu holesterīna izgulsnēšanos sirds vai citās artērijās (ļoti augsts risks) ZBLH līmenim asinīs ir jābūt zem 1,4 mmol/l.

Optimālais glikozes (“cukura”) līmenis tukšā dūšā: zem 5,5 mmol/l

Sirdslietu nedēļa

Diskusijas tiešsaistē meklē “Facebook” biedrības “Parsirdi.lv” kontā

Avots: “Parsirdi.lv”

Veselība

Kompensējamie medikamenti daudziem reto slimību pacientiem ir vienīgā iespēja dzīvot, taču pašlaik terapija ir apdraudēta jau esošiem pacientiem, kā arī tiek liegta jauniem pacientiem. Pēc Reto slimību alianses aplēsēm, pašlaik finansējuma iztrūkums reto slimību ārstēšanas programmā sasniedz jau 20,7 miljonus eiro.

Svarīgākais