Slimnīca darbā ar kovida pacientiem iesaista brīvprātīgos

SLIMNĪCA. Stradiņa slimnīca piesaista Latvijas Samariešu apvienības brīvprātīgos darbam ar Covid-19 pacientiem © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Stradiņa slimnīcā Covid-19 pacientu aprūpē iesaistīsies arī brīvprātīgie, kurus piesaista un sagatavo Latvijas Samariešu apvienība. Brīvprātīgos iesaistīs slimnieku aprūpē, ēdināšanā, gultu pārklāšanā un citos darbos, kur obligāti nav vajadzīga īpaša medicīniska izglītība.

Veselības ministrija arī aicina pieteikties darbam slimnīcās ar Covid-19 pacientiem mediķus, un pašlaik atsaukušies vairāk nekā 500 mediķu. Lai arī pēdējās dienās jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits nedaudz samazinājies, saskaņā ar Veselības ministrijas prognozēm slimnīcās pacientu skaits turpinās palielināties, tāpēc arvien tiek plānota papildu gultu izveide šo slimnieku aprūpei un ārstēšanai.

Aprūpēs pacientus

Lai sniegtu atbalstu slimnīcai krīzes apstākļos, Latvijas Samariešu apvienība un Stradiņa slimnīca vienojušās par brīvprātīgā darba veicēju iesaistīšanu slimnīcas darbā Covid-19 pacientu aprūpē. Latvijas Samariešu apvienības brīvprātīgo darba koordinatore Laura Bulmane pastāstīja, ka brīvprātīgie sniegs psihoemocionālu un praktisku palīdzību Covid-19 pacientiem, kas ārstējas slimnīcā, kā arī veiks citas atbalsta darbības slimnīcas ārstniecības un aprūpes procesa nodrošinājumam.

Brīvprātīgos iesaistīs tādos darbos kā slimnieku pagriešana uz sāniem, viņu ēdināšana, gultu pārklāšana, palīdzēšana pārvietoties.

“Samariešu organizācijas būtība ir palīdzēt cilvēkiem, un pašlaik slimnīcās ir krīzes situācija, kad ikvienas darbarokas var palīdzēt. Brīvprātīgo darbs nav profesija, bet sirds aicinājums, un ir apbrīnojami, ka ir cilvēki, kuri bezbailīgi un nedomājot par sevi ir gatavi doties palīgā,” saka Laura Bulmane. Pārsvarā brīvprātīgo rindās ir jaunieši, kuri studē medicīnu, bet ir arī cilvēki ar citādu pieredzi, kuri vēlas palīdzēt. Brīvprātīgajiem būs visi nepieciešamie individuālie aizsardzības līdzekļi, lai nodrošinātu pilnīgu brīvprātīgā aizsardzību pret Covid-19. Visā brīvprātīgā darba laikā brīvprātīgajam ir sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid -19 pārslimošanas sertifikāts. Ja kāds vēlas pievienoties brīvprātīgajiem, ir jāsazinās ar Latvijas Samariešu apvienību.

Telpas ir, slimnīcā vajag darba rokas

Stradiņa slimnīca ir otrs lielākais Covid-19 pacientu stacionārs. Augot saslimstības rādītajiem Latvijā kopumā un pieaugot to pacientu skaitam, kuriem nepieciešama ārstēšana tieši stacionārā, Stradiņi ir atvēruši Covid-19 nodaļas dažādos slimnīcas teritorijas korpusos, izmantojot jauno infrastruktūru, kur izveidotas papildu Covid-19 pacientiem paredzētas nodaļas 1. stāvā. Stradiņa slimnīcas valdes locekle Ilze Kreicberga norāda, ka plašās jaunā A korpusa pirmā stāva telpas, kas iepriekš daudzos raisīja jautājumu, kam tās paredzētas, tagad sevi attaisno pilnībā. “Tās esam aizpildījuši ar gultām un nepieciešamajām iekārtām, lai situācijā, kad esošās nodaļas pacientus uzņemt vairs nevar, mums paliek iespēja pacientiem sniegt palīdzību,” saka Ilze Kreicberga. “Tomēr tā ir tikai daļa darba, kas mums paveicama, jo mūsu visgrūtāk risināmā problēma ir darba rokas, tāpēc samariešu nodrošinātie cilvēkresursi būs ārkārtīgi svarīgi, pārvarot šo krīzi.” Latvijas Samariešu apvienībā darbojas ap 900 darbinieku un 500 brīvprātīgo, un tā ir lielākā šāda veida organizācija Latvijā.

Veselības ministrijas aicinājumam atsaukušies 500 mediķu

Laikā, kad Veselības ministrija atteikusies no mediķu mobilizācijas, tā turpina uzrunāt mediķus atsaukties darbam slimnīcās. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, līdz oktobra beigām ir saņemti vairāk nekā 520 pieteikumu: 32 pieteikumi no ārstiem, 91 pieteikums no māsām, 28 pieteikumi no ārstu palīgiem, 24 pieteikumi no māsu palīgiem, 33 pieteikumi no fizioterapeitiem un citām profesijām, kā arī 238 pieteikumi no medicīnas studentiem. Mediķiem nav jāstrādā brīvprātīgi, jo tiek noslēgts darba līgums ar darba samaksu, turklāt, ja stacionāro ārstniecības iestāžu nodarbinātie ir iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanas procesā, tad viņiem tiek noteikta piemaksa 100 procentu apmērā no mēnešalgas atbilstoši slodzes daļai par šo pienākumu veikšanu.

Samazinās jauno gadījumu skaits, slimnīcās - pieaug

Lai arī jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pēdējās nedēļas laikā ir samazinājies par diviem procentiem, vēl pāragri izdarīt secinājumus par situācijas stabilizāciju, norāda Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi. Tajā pašā laikā par 21 procentu turpināja palielināties stacionēto skaits, nedēļas beigās sasniedzot 1526 pacientus, vidēji dienā slimnīcās tika nogādāti 175 cilvēki. Par 25 procentiem pieaudzis smago pacientu skaits.

SPKC

Vērtējot pagājušajā nedēļā atklātos Covid-19 gadījumus saistībā ar inficēto cilvēku vakcinācijas statusu, epidemiologi norāda, ka 11 909 cilvēki nebija vakcinēti pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu vēl nebija pabeiguši, kas kopumā ir 72 procenti no visiem aizvadītajā nedēļā saslimušajiem, savukārt 4657 cilvēki bija vakcinēti. Salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto cilvēku vidū, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā Covid-19 infekcija konstatēta 2,4 reizes biežāk nekā pilnībā vakcinētiem. “Pieaugot vakcinēto skaitam un Covid-19 infekcijas izplatībai turpinoties pārsvarā nevakcinēto cilvēku vidū, kopējā saslimstībā pieaugs vakcinēto cilvēku infekcijas gadījumu īpatsvars,” atgādina Slimību profilakses un kontroles centrā. Taču vakcinēto cilvēku vidū saslimšana visbiežāk norit vieglākā formā un retāk ir nepieciešama stacionēšana.

Veidos vēl jaunas gultas

Ņemot vērā epidemiologu prognozes, tuvākajās dienās, lai nodrošinātu pieaugošā Covid-19 pacientu skaita ārstēšanu un medicīniskās palīdzības sniegšanu arī citu profilu pacientiem vai vismaz neatliekamo un akūto pacientu ārstēšanu, būs nepieciešams veikt papildu pasākumus, atverot gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai, lai nodrošinātu nepieciešamās veselības aprūpes pieejamību, secina Veselības ministrija. Saskaņā ar slimnīcu sniegtajiem datiem, līdz 15. novembrim slimnīcās varētu būt pieejamas 3253 gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Veselības ministrijas plānotā Covid-19 gultu izveide / Veselības ministrija

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais