Eksperti: pasargāt no smēķēšanas pandēmijas var tikai izpratne par alternatīviem produktiem

© Depositphotos.com

Lai arī Eiropas Savienība pēdējo gadu laikā īpašu uzmanību pievērš mirstības samazināšanai no onkoloģiskām slimībām, smēķēšana joprojām uzskatāma par galveno vēža cēloni. Aptuveni trešā daļa eiropiešu, kuriem diagnosticēts vēzis, ikdienā smēķējuši. Pērn gandrīz trīs miljoniem cilvēku atklāta onkoloģiska slimība.

Arī Latvija ir ierindojusies to valstu piecniekā, kur smēķēšana ir visvairāk izplatīta. Bez tabakas kaitējuma mazināšanas nav iespējams cīnīties pret smēķēšanas pandēmiju, uzsver dažādu jomu Eiropas eksperti zinātniskajā samitā par tabakas kaitējuma mazināšanu (“Tabacco Harm Reduction: Novel products, Research and Policy”).

Jāizmanto visas iespējamās alternatīvas

Smēķēšana katru gadu nogalina vairāk nekā astoņus miljonus iedzīvotāju pasaulē, kas ir divreiz vairāk par mirušo skaitu no Covid-19. Pēdējo divdesmit gadu laikā tabakas smēķēšana ir nāves cēlonis 20 procentiem vīriešu un sešiem procentiem sieviešu. Lai diskutētu par tabakas kaitējuma mazināšanu, 4. zinātniskajā samitā, ko organizēja Starptautiskā smēķēšanas kontroles un kaitējuma mazināšanas asociācija (SCORE), virtuāli pulcējās vairāk nekā 300 dalībnieku no 42 valstīm. Eksperti diskutēja par jaunas, visaptverošas smēķēšanas kontroles politikas ieviešanu, kas neatstātu novārtā arī tos cilvēkus, kuri smēķē. Viens no galvenajiem secinājumiem ir: tabakas kaitējuma mazināšana ir viens no sabiedrības aizsardzības līdzekļiem cīņā pret smēķēšanas pandēmiju. Diskusijas aptvēra dažādas pētniecības jomas, no zinātnes pamata līdz ētikai, cilvēktiesībām, veselības politikai un ekonomikai.

Neraugoties uz dažādiem pasākumiem, kas veikti, lai ierobežotu smēķēšanu, joprojām vairāk nekā viens miljards pasaules iedzīvotāju ir aktīvi smēķētāji. Kā atzina profesors Džuzepe Bjondi-Zokai, “smēķēšanas epidēmijas sekas ir paliekošas, kamēr mēs nedarīsim visu, lai novērstu tās riskus”. Pēdējos gados daudzi smēķētāji aizvieto parasto smēķēšanu ar samazināta riska produktiem, kas nodara mazāku kaitējumu nekā degošās cigaretes. Eksperti uzskata, ka tā ir “kaitējuma mazināšana”. SCOHRE prezidents profesors Ignācijs Ikonomidis uzsvēra, ka kaitējuma mazināšanas stratēģija ir “spēcīgs ierocis, ko mums jāmācās izmantot efektīvi”. Tajā pašā laikā ekspertus uztrauc šo produktu izmantošana nepilngadīgo vidū. “Mums ir jānosaka stingri noteikumi, lai novērstu alternatīvu tabakas izstrādājumu lietošanu pusaudžiem, un jāatrod veids, kā līdzsvarot ieguvumus smēķētājiem ar risku jauniešiem,” šāds viedoklis tika pausts samita diskusijās.

Jāmazina smēķēšanas sekas

2020. gadā Eiropā reģistrēti 2,7 miljoni vēža saslimšanas gadījumu un 1,3 miljonu cilvēku nāve no onkoloģiskām slimībām. Pagājušajā gadā nāca klajā Eiropas Vēža apkarošanas plāns, kas ir politiska apņemšanās samazināt onkoloģisko slimību un vienlaikus arī smēķēšanas izplatību. Vienā no samita darba sesijām par Eiropas nākotni saistībā ar smēķēšanu eksperti apsprieda arī šo plānu un secināja, ka dokuments nerunā par pierādījumiem, ka e-cigaretēm un alternatīvajiem tabakas produktiem varētu būt mazāks toksisko vielu iedarbības risks salīdzinājumā ar parastajām cigaretēm. Vienlaikus eksperti atzīst, ka pastāv izpratne, ka ir kaitējumu mazinoši līdzekļi smēķētājiem, kas nespēj pārtraukt parasto smēķēšanu vai to nevēlas. Plānā kā prioritāte izvirzīta jauniešu aizsardzība pret tradicionāliem smēķēšanas produktiem un elektroniskajām cigaretēm, kā arī rosināts ieviest citus pasākumus, lai novērstu jauniešu smēķēšanu.

“Vēža apkarošanas plānam Eiropā, balstoties uz pasaules pieredzi, jāiekļauj kaitējuma mazināšanas politika, lai paātrinātu smēķēšanas atmešanas tempus un mazinātu tās sekas,”

sacīja prof. I. Ikonomidis. “Kaitējuma mazināšanai būtu jākļūst par trešo pīlāru tabakas kontrolei kopā ar smēķēšanas atmešanu un smēķēšanas novēršanu.”

Profesors Kenets Vāgners pauda viedokli, ka jāsabalansē e-cigarešu riski un ieguvumi. Viņš iepazīstināja ar nesenu Amerikas sabiedrības veselības žurnālā publicētu pētījumu šā gada augustā, kas apraksta situāciju ASV. Viņaprāt (un tas arī iezīmēts šī pētījuma secinājumos), valdības un nevalstiskās organizācijas ļoti fokusējas uz smēķēšanas riskiem jauniešiem, bet neapskata nevienu ieguvumu pieaugušajiem smēķētājiem. Runājot par smēķēšanas kaitējuma mazināšanu, pēc profesora domām, nevar apiet daudzpusīgu informāciju par dažādām alternatīvām. Eksperte Eva Kaili sprieda, ka Eiropas lēmējpersonu mērķis ir panākt, lai būtu tabakas brīva sabiedrība, nenoliedzami, ir nepieciešami zinātniski pierādījumi un vairāk diskusiju ar zinātniekiem, bet “mums šiem jautājumiem jāpieiet ar atvērtu prātu, jāklausās un jāsaprot, ka mēs nevaram ignorēt faktu, ka 25 procenti no eiropiešiem lieto tabaku. Tāpēc ir jāapskata visi iespējamie risinājumi.” Eksperti arī bija vienisprātis, ka sabiedrībai ir tiesības zināt objektīvus datus un informāciju, salīdzinot tradicionālo tabaku un jaunos tabakas produktus.

SAMITS. Profesors I. Ikonomidis uzsver, ka kaitējuma mazināšanas stratēģija ir “spēcīgs ierocis, ko mums jāmācās izmantot efektīvi” / nosmokesammit.org

Visu kopīgs mērķis - samazināt saslimstību ar vēzi

Samitā eksperti vienojās par deklarāciju, kurā uzsvērts, ka visu kopīgs mērķis ir samazināt smēķēšanu un tās izraisītās slimības. “Mēs aicinām politikas veidotājus īstenot saprātīgus pasākumus, kas vērsti uz smēķēšanas ierobežošanu, jo īpaši jauniešu vidū, un integrēt kaitējuma samazināšanu vispārējā pieejā, lai samazinātu ar smēķēšanu saistītās slimības un vēzi,” teikts deklarācijā. Veidojot šos pasākumus, tostarp valstu politikas smēķēšanas samazināšanā, jāņem vērā uz pierādījumiem balstīta politika, tostarp par kaitējuma mazināšanas jautājumiem.

Eksperti uzsvēra, ka jāņem vērā pieaugušo smēķētāju īpatsvars, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar atmest smēķēšanu, un tabakas kontroles politikas tos nedrīkst atstāt novārtā. Šajā ziņā mazāk kaitīgu produktu lietošana varētu pozitīvi ietekmēt daudzus smēķētājus. Zinātniskie pierādījumi pašlaik ir pietiekami, lai atbalstītu alternatīvas uzliesmojošu cigarešu (proti, parasto tabakas produktu) smēķēšanai. Balstoties uz zinātnes un tehnoloģiju attīstību, eksperti atkārtoti vērsa uzmanību uz to, ka visaugstākais risks vēža izplatībai smēķētāju vidū ir saistīts tieši ar uzliesmojošo cigarešu lietošanu, savukārt zemākais risks ir nikotīna aizstājterapijām, kā arī alternatīvajiem produktiem, kas ir mazāk toksiski.

Vienlaikus eksperti uzsver, ka smēķēšanas atmešana un profilakse joprojām ir visietekmīgākais sabiedrības veselības rīks. Ikvienam smēķētājam un sabiedrībai kopumā jāzina par smēķēšanas nelabvēlīgo ietekmi, kas ir lielākais vēža, sirds asinsvadu un elpceļu slimību cēlonis, no kura var izvairīties. “Mēs uzskatām, ka zinātnisko pierādījumu izmantošana un pastiprināta informētība visos līmeņos, kā arī jaunāko zinātnisko datu publiskošana ir būtisks solis, lai patiešām palīdzētu smēķētājiem pārtraukt smēķēšanu un sasniegt Vēža apkarošanas plāna mērķus,” eksperti vienojās kopīgā dokumentā.

Veselība

Sabiedrības apspriešanai ir nodots jauns zāļu uzcenojuma modelis, līdz ar kura ieviešanu Veselības ministrija iecerējusi samazināt recepšu zāļu cenas par aptuveni divdesmit procentiem. Tas ir visai ambiciozs plāns. Intervijā “Neatkarīgajai” veselības ministrs Hosams Abu Meri skaidro, kā viņš to iecerējis sasniegt. “Mēs ejam visās frontēs,” kopumā par visiem iesāktajiem darbiem veselības nozarē saka ministrs.

Svarīgākais