VIENOTI UKRAINAI

© Neatkarīgā

Par aktuālo notikumu attīstību Eiropā

Kalniete: Karš Ukrainā ir atvēris Eiropai acis par Kremļa ilgstošo agresīvo dabu

Publicitātes foto

Eiropas Parlaments pārliecinošā balsojumā - ar 552 deputātu atbalstu - pieņēmis Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes sagatavoto ziņojumu par ārvalstu iejaukšanos Eiropas Savienības demokrātiskajos procesos, tajā skaitā plaši izmantojot dezinformāciju. Ziņojums ietver plašu analīzi par riskiem un rekomendācijas ES dalībvalstu koordinētām darbībām, lai novērstu hibrīddraudus. Uzstājoties Eiropas Parlamenta plenārsēdē, S. Kalniete aicināja apzināties, ka Krievija, Ķīna un citi autoritāri režīmi gadu gaitā ir novirzījuši vairāk nekā 300 miljonus ASV dolāru, lai iejauktos demokrātiskajos procesos 33 valstīs, un vismaz puse no šiem gadījumiem saistīti ar Krievijas slēptām darbībām Eiropā.

Sandra Kalniete: «Kremļa propagandas mašīna netika ieslēgta 24. februārī, kad Putins iebruka Ukrainā. Propagandas mašīna Eiropā darbojas jau gadu desmitiem ar vienu mērķi - naidot un šķelt mūsu sabiedrību. Tagad, kad ir sācies karš, tiešsaistes platformu turētājiem un tehnoloģiju uzņēmumiem beidzot ir jārīkojas proaktīvi. Ikviena tehnoloģiju platforma, kas dod iespēju izplatīties Kremļa propagandai, ir līdzdalīga agresijā pret Ukrainu, tādēļ sociālo mediju platformās ir jāslēdz konti, kas slavina Putina agresiju, noliedz vai attaisno kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci. Lai pretotos Kremļa dezinformācijas spiedienam, tiešsaistes platformām būtu daudz lielāki resursi jānovirza satura monitorēšanai krievu un ukraiņu valodā. Savukārt Eiropas Savienībai steidzami jāpalielina ES digitālās drošības un aizsardzības spējas, jāpaplašina šajā jomā sadarbība ar partneriem ES kaimiņvalstīs, bet Ukrainai jāpalīdz ar kiberekspertiem.»

Lai S. Kalnietes sagatavotajā ziņojumā sniegtās rekomendācijas ieviestu, Eiropas Komisijai ir jāizstrādā un jāiesniedz Eiropas Parlamentā efektīva stratēģija cīņai pret hibrīddraudiem. «Mēs prasām nepieļaut kritiskās infrastruktūras nonākšanu trešo valstu rokās, ir nepieciešama visaptveroša ES likumdošana, lai sociālo tīklu platformas būtu atbildīgas par saturu, kas tajās tiek publicēts, un lai būtu caurspīdīgs mehānisms, ar kādu notiek informācijas tālāka izplatīšana, lai būtu caurskatāmība par to, kā platformas ievāc, uzglabā, apmaina, pārdod datus par simtiem miljonu ES pilsoņu,» uzsver deputāte.

Deputāte arī aicina vistuvākajā laikā pieņemt lēmumu un izstrādāt mehānismu pastāvīgam ES finansiālam atbalstam tradicionālajiem medijiem. S. Kalniete: «Bez kvalitatīvas žurnālistikas sabiedrībai samazinās pieeja patiesībai, bet, lai veidotos izpratne, lai cilvēki prastu atpazīt dezinformāciju, tradicionālo mediju loma nav pārvērtējama.»

Publicitātes foto

Prof. Dr.oec. INESE VAIDERE, Eiropas Parlamenta deputāte,

Eiropas Enerģētikas foruma finanšu direktore,

Eiropas Parlamentārās asociācijas un ĀKK-ES delegācijas viceprezidente

ES tūlīt jāpārtrauc Krievijas naftas un gāzes imports

Eiropas Savienībai jādara viss iespējamais, lai apturētu nežēlīgo karu Ukrainā un tūlīt jāpārtrauc šī kara finansēšana, tirgojoties ar agresorvalsti. Katrai Ukrainu atbalstošajai valstij tai jāpiegādā tik ieroču, cik iespējams. Tāpat ir jānosaka vēl spēcīgākas sankcijas pret Krievijas ekonomiku un oligarhiem, bet vissvarīgāk ir nekavējoties pārtraukt pirkt Krievijas naftu, gāzi un akmeņogles, uzskata Eiropas Enerģētikas foruma finanšu direktore, Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Prof. Inese Vaidere.

Deputāte uzsver - ir nepieņemami, ka, pērkot Kremļa energoresursus, Rietumi finansē trešdaļu Krievijas budžeta, kas ļauj Putinam ik dienu saražot 400 jaunu tanku! Tādēļ EP viņa ir aktīvi aicinājusi noteikt embargo naftas un gāzes importam no Krievijas un atzīmē, ka kolēģu vidū tam pamazām veidojas atbalsts, kas ir būtiski, lai pārliecinātu skeptiskās dalībvalstis. I. Vaidere norāda, ka pretējā gadījumā ilgāk turpināsies Krievijas armijas veiktās zvērības Ukrainā.

«Vairāk nekā 40% ES dabasgāzes un ogļu, kā arī 27% jēlnaftas tiek importēti no Krievijas. Dažas valstis, piemēram, Vācija, ir īpaši atkarīgas, un Putins to izmanto spiediena izdarīšanai. Tomēr tagad, kad tepat blakus ik dienu tiek noslepkavoti daudzi civiliedzīvotāji, tostarp bērni, nav īstais brīdis ES bagātākajām valstīm bažīgi rēķināt iespējamo cenu pieaugumu, ja tās atteiktos no Kremļa energoresursiem. Embargo jāievieš tūlīt,» ir pārliecināta I. Vaidere. Viņa arī atzīmē, ka Eiropas Komisijas (EK) priekšlikums REPowerEU, lai pakāpeniski samazinātu gāzes importu no Krievijas, nav pietiekami vērienīgs, jo ES pēc iespējas ātrāk jāiemācās dzīvot bez Krievijas resursiem.

I. Vaidere atzīst, ka arī Latvijā atteikšanās no Krievijas energoresursiem kādu brīdi radīs cenu pieaugumu un tie, kam ir biznesa intereses Krievijas enerģijas uzņēmumos, centīsies cilvēkus noskaņot pret šādu soli. Tomēr tas ir iespējams bez ļoti nopietnām sekām, un, pats svarīgākais - tādējādi palīdzēsim apturēt karu, kas ir drauds arī mums. Miers ir dārgāks par visu.

Deputāte arī norāda, ka līdztekus jāveic nozīmīgas investīcijas atjaunojamajos energoresursos, lai to izmantošana ievērojami pieaugtu jau nākamajā apkures sezonā. Kā ļoti vērtīgu resursu viņa izceļ koksnes biomasu, jo tas ir gan videi draudzīgs, gan arī Latvijā plaši pieejams energoresurss. EP Vides komitejā I. Vaidere aktīvi iestājas pret EK piedāvātajiem ierobežojumiem koksnes izmantošanai apkurē.

«Tāpat ir jācenšas samazināt mūsu enerģijas patēriņu. Piemēram, ir pēdējais laiks aktīvi veikt dzīvojamo ēku renovāciju, kas līdz šim ir notikusi gliemeža gaitā. Visaptveroša renovācija ļauj siltumenerģijas patēriņu un rēķinus samazināt pat vairāk nekā uz pusi,» uzsver I. Vaidere, Eiropas renovāciju vēstniece Latvijā. Viņa atzīmē, ka mazāk enerģijas mēs varam patērēt, arī savas darba un dzīves telpas uzturot par pāris grādiem vēsākas. Kā piemēru viņa min valsts iestāžu ēkas, kurās ziemā vienmēr ir karsti, tajā pašā laikā - logi vaļā.

***

ETP grupas apmaksāta publikācija, eppgroup.eu

Sagatavojis Ģirts Salmgriezis, ETP grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks.

Svarīgākais