Par noziedznieka notveršanu sola 200 000 eiro

© Neatkarīgā

Par divu Eiropā visvairāk meklēto noziedznieku atrašanu izsludinātas ievērojamas naudas atlīdzības – 200 000 un 20 000 eiro.

Eiropas visvairāk meklēto bēgļu sarakstā ir cilvēki, par kuru “galvām” informatoram tiks izmaksātas ļoti iespaidīgas summas. Bet vai risks ir tā vērts? Iespējams, ir. Kurš gan nevēlas vinnēt loterijā? Par bīstama narkodīlera un bijušā motosportista “galvām” šobrīd tiek piedāvātas atlīdzības - 200 000 un 20 000 eiro. Likumsargi par nelegālu tirdzniecību ar narkotiskajām un psihotropajām vielām meklē 1991. gadā dzimušo nīderlandieti Džozefu Johannessu Leijdekkeru (Jos, LEIJDEKKERS, Joseph Johannes), ziņo “eumostwanted.eu”. Par viņa notveršanu izsludināta atlīdzība 200 000 eiro. 2022. gada 3. maijā viņa fotogrāfija tika demonstrēta Nīderlandes televīzijas raidījumā "Opsporing Verzocht". Pēc informācijas publiskošanas tiesībsargājošās iestādes saņēma ziņas, ka J. Leijdekkera izskats ir mainījies, un par iespējamo dzīvesvietu tika nosaukta Turcija.

Kaut oficiāli J. Leijdekkers, kurš pazīstams arī kā “Bolle Jos”, tiek meklēts par nelegālu tirdzniecību ar narkotiskajām un psihotropajām vielām, lieta ir ievērojami skaļāka - tā ir liela mēroga narkotiku kontrabanda un naudas atmazgāšana. J. Leijdekkers tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem spēlētājiem starptautiskajā kokaīna tirdzniecībā. Viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielos apmēros, kas gūti no narkotiku kontrabandas. Likumsargu pārtvertās šifrētās ziņapmaiņas ziņas programmā “Sky-ECC” likumsargiem sniedza ieskatu par viņa iespējamo lomu starptautiskajā kokaīna tirdzniecībā. Šifrētie ziņojumi liecina, ka J. Leijdekkers bija iesaistīts desmitiem miljonu eiro un simtiem kilogramu zelta atmazgāšanā, kas, iespējams, tika nopelnīti ar kokaīna kontrabandu. Izmeklēšanas grupa liela mēroga kriminālizmeklēšanas laikā sastādīja krimināllietu par viņa līdzdalību kokaīna importēšanā lielā apjomā caur Roterdamas un Antverpenes ostām. Vienā no gadījumiem fiksēti arī draudi ar vardarbību un vardarbības izmantošana.

Pārmērīga vardarbība

Tiek uzskatīts, ka J. Leijdekkers iesaistīts ļoti nopietnos pārmērīgas vardarbības gadījumos, tostarp Naimas Džilalas (Naima Jillal) pazušanā un nāvē. N. Džilala jeb “Kokaīna krustmāte” savu "karjeru" kā kokaīna pārdevēja sāka 47 gadu vecumā. Naima bija atbildīga par narkotiku pasūtīšanu un importēšanu no Dienvidamerikas karteļiem uzņēmumam “The Mocro Maffia”. Sieviete no savām mājām Marbeljā Spānijā pārdeva vietas puspilnos jūras konteineros narkotiku bandām, lai nosūtītu kokaīnu. N. Džilala bieži pārdeva daudz vairāk vietu, nekā bija pieejams, liekot naudu savā kabatā. Pēc tam viņa pārdeva informāciju policijai, kura pārtvēra konteinerus, un noziedzīgie grupējumi zaudēja gan naudu, gan narkotikas. 2019. gada oktobrī N. Džilala uzzināja, ka viņu medī vairākas apkrāptās bandas. Lai paglābtos no atriebības, sieviete no Spānijas aizbēga uz Nīderlandi. N. Džilala pēdējo reizi redzēta 2019. gada 20. oktobrī aptuveni pulksten 21.30 Gustava Mālerlāna/Leonarda Bernsteinstraat krustojumā netālu no AH To Go Amsterdamā, kur iekāpa tumšā automašīnā.

Policija bija pārliecināta, ka viņa ir noslepkavota, jo noziedzīgajā pasaulē cirkulēja fotogrāfijas ar šausmīgi sakropļotu un sadalītu sievietes ķermeni. Ilgu laiku nebija nekādu ziņu par N. Džilalas atrašanās vietu, līdz tā dēvētās Marengo lietas ietvaros konfiscētā tālrunī tika atrastas kādas sievietes, kas tika uzskatīta par viņu, fotogrāfijas. Viss sāka atrisināties, kad arestēja kādu organizētās noziedzīgās bandas līderi. Proti, kādā aizturēšanā (Riduana Tagi aizturēšana Dubaijā) likumsargi izņēma "Blackberry" telefonu, kurā atrada fotogrāfijas ar kailu sievieti, kura ir piesieta pie krēsla. Citā attēlā bija redzams sievietes vēders ar, iespējams, nogrieztu pirkstu un kāju. Trešajā redzams, ka sieviete kaila guļ uz vēdera uz grīdas. Pēc fotogrāfiju metadatiem policija noteica, ka tās uzņemtas naktī no 2019. gada 20. uz 21. oktobri - tajā pašā naktī, kad N. Džilala pazuda, norāda “nltimes.nl”.

Viņas pazušana tiek saistīta J. Leijdekkeru, kurš esot tā dēvētās Astoņkāju bandas dalībnieks. Daži no bandas locekļiem tika pieķerti kādā Antverpenes ostas noliktavā, kur likumsargi no konteinera ar saldētiem kalmāriem izņēma vairāk nekā četras tonnas kokaīna. 2021. gada martā noliktavu pārmeklēja, un varas pārstāvji atrada N. Džilalas rokassomu un apģērba gabalus, kas bija aprakti.

Riduana Tagi aizturēšana

Organizētās noziedzīgās bandas "Nāves eņģeļi" līderi Riduanu Tagi (Ridouan Taghi) arestēja 2019. gadā Dubaijā. Viņš tika dēvēts par "Nīderlandes visbīstamāko vīrieti", par bandas līdera notveršanu bija izsludināta atlīdzība 100 000 eiro, un kāds šo naudu ir saņēmis. R. Tagi arests saistīts ar deviņām ielu slepkavībām, vairākiem neveiksmīgiem slepkavības mēģinājumiem, kā arī slepkavību plāniem, kas netika realizēti. Naimas fotogrāfijas atrada tieši R. Tagi telefonā. Lieta, kurā tiek tiesāts R. Tagi, nodēvēta par Marengo kriminālprocesu. Plašais Marengo kriminālprocess ilgst jau vairāk nekā piecus gadus un šobrīd ir noslēguma fāzē. Prokurori ir snieguši ieteikumus par sodu, tostarp mūža ieslodzījumu, R. Tagi un pieciem līdzapsūdzētajiem. Tiesas process aptver 11 dažādas slepkavību, slepkavības mēģinājumu, slepkavības sagatavošanas un dalības organizētā noziedzībā lietas. Daudzi no 17 aizdomās turamajiem jau ilgstoši atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Līdz R. Tagi arestam 2009. gadā augstākā atlīdzība bija 30 000 eiro par informāciju, kas palīdzēja notvert dubultslepkavībā apsūdzētos pankūku restorānā Leiderdorpā.

Austrijas motosportista stāsts

Austrijas Kriminālizlūkošanas dienests piedāvā atlīdzību 20 000 eiro informatoram, pēc kura padoma izdotos notvert 1956. gadā dzimušo Tiboru Foko (Tibor Foco). Starptautiskajā meklēšanā izsludinātais austrietis pārvalda četras valodas - angļu, franču, vācu un ungāru, norāda “eumostwanted.eu”. T. Foko tiek turēts aizdomās par prostitūtas Elfrīdas Hočgateres slepkavību, izdarot šāvienu galvā. T. Foko ir bijušais motosportists (Eiropas vicečempions, Austrijas valsts čempions). Vīrietis ir ar augstu intelektu, atlētiskas miesasbūves, nelieto alkoholu un nesmēķē. 1987. gada 31. martā viņu notiesāja un piesprieda mūža ieslodzījumu. Tiesāja arī divus citus aizdomās turamos, taču attaisnoja. Viens apsūdzētais pēc atkārtotas lietas izskatīšanas 1996. gadā saņēma kompensāciju aptuveni 236 000 eiro apmērā. Saskaņā ar Austrijas policijas informāciju, bijušais motosportists ir ieradies sev piederošajā sarkano lukturu iestādē "Bunny Bar" un vēlējies izmantot tolaik 23 gadus vecās prostitūtas E. Hočgateres profesionālos pakalpojumus, bet izcēlies konflikts. Strīda laikā E. Hočgatere tika nežēlīgi piekauta - brūces, sasitumi galvas rajonā un lauzti roku kauli. Viņas līķi atrada 1986. gada 14. martā netālu no dzelzceļa sliedēm, kas ved uz Lincu Austrijā. Meitene bija nogalināta ar šāvienu sejā un izģērbta lejasdaļā, kas liecināja par seksuālām darbībām.

Šī šķietami vienkāršā slepkavība pārvērtās par vienu no pazīstamākajām Austrijas krimināllietām, kura joprojām nav atrisināta.

Pazudis un nevainīgs?

T. Foko savas motosportista karjeras laikā Lincas sarkano lukturu rajonā atvēra "Bunny Bar". Cilvēki, kuri viņu pazina, vīrieti raksturo kā visai despotisku, ar tieksmi manipulēt ar sievietēm. Kad tika atrasts E. Hočgateres ķermenis, T. Foko jau no paša sākuma bija galvenais aizdomās turamais. Viņu notiesāja un ievietoja augstas drošības cietumā Austrijā. Līdz ar viņa notiesāšanu un ieslodzījumu lietai vajadzēja zaudēt sabiedrības uzmanību, taču notika pretējais. Nevienu no pierādījumiem, kas bija atrasti uz līķa vai pat nozieguma vietā, nevarēja saistīt ar T. Foko. Citi pierādījumi bija nepareizi novietoti vai pazuduši. Tā radās apgalvojumi par nepareizu policijas rīcību. Pat cietuma direktors uzskatīja, ka ieslodzītais ir nevainīgs, un zvērinātie apšaubīja viņa vainu. Taču visi pieteikumi lietas atkārtotai izskatīšanai tika noraidīti. Arī šobrīd daudzi austrieši, tostarp upura māte, uzskata, ka T. Foko ir nevainīgs.

Ieslodzījuma vietā T. Foko tika atļauts studēt jurisprudenci Lincas universitātē. Viņš bija labs students un paraugieslodzītais, tāpēc saņēma atļauju apmeklēt lekcijas klātienē, tiesa, divu policistu pavadībā. Tomēr uz lekciju 1995. gada 27. aprīlī viņš neieradās, jo ar viltu atbrīvojās no policijas eskorta un 10 minūšu laikā jau bija izgaisis. Viņa bēgšana bija rūpīgi plānota. Tualetē viņam bija atstāta paciņa, kurā atradās tuvējās garāžas atslēga. Pārējo bēglis paņēma garāžā - drēbes, naudu un motociklu. Melnais “Kawasaki ZX 750 F Ninja" ar šasijas numuru ZX750F017290 līdz šim nav atrasts. Līdz pat šai dienai T. Foko ir Austrijas visvairāk meklēto noziedznieku sarakstā, un maz ticams, ka viņš kādreiz tiks atrasts.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.