Igauņi pārspējuši atvērto lauku saimniecību dienu apmeklētības rekordus

© Neatkarīgā

Latvijā populāras ir muzeju naktis, baznīcu naktis, lielveikalu naktis, bet Igaunijā jūlija vidū ļaudis dodas uz atvērto lauku saimniecību dienām. Šogad cilvēku interese par to, kā laukos top pārtikas produkti, pārspējusi iepriekšējo gadu rekordus, vēsta Igaunijas Zemkopības ministrijas mājaslapā pieejamā informācija.

Atvērto saimniecību dienas (“Open Farm Days”) ir populāras ne tikai Igaunijā, bet arī citviet pasaulē. Šajās dienās zemnieki, dravnieki, mazo zoodārzu īpašnieki ver savus vārtus visiem interesentiem. Pasākums ir gan izglītojošs, gan izklaidējošs. Ikvienam interesentam ir iespēja klātienē vērot, kā ikdienā strādā zemnieki un amatnieki. Šāds pasākums Igaunijā notiek jau devīto gadu. Apmeklētājus uzņem vairāk nekā 300 lauku saimniecību. Pagājušā gada pasākumā piedalījās vairāk nekā 11 000 cilvēku. Šogad precīzs apmeklētāju skaits vēl nav apzināts, bet jau tagad esot skaidrs, ka apmeklētība pārsniegusi iepriekšējā gada robežu. Atvērto saimniecību dienu organizē Igaunijas Zemkopības ministrija un Igaunijas Lauku pētniecības un zinātnes centrs. Tas ir valsts mēroga pasākums.

Nāc uz laukiem un paskaties, kā aug ēdiens!

Ar šādu saukli Igaunijas iedzīvotājus aicina uz atvērtajām saimniecībām. Pasākumu laikā apmeklētājiem durvis ver saimniecības un lauksaimniecības produkcijas ražotāji, tiek cepta maize, slauktas govis un iepazītas citas tradicionālās zemnieku un amatnieku ikdienas lietas.

“Varēsiet apskatīt dažāda lieluma fermas, interesantus dzīvniekus un augus, kā arī lauksaimniecības tehniku. Varat arī izmēģināt īstu lauku ēdienu, doties ekskursijās, piedalīties darbnīcās un daudz ko citu. Katrai saimniecībai būs sava programma, kurā tiks akcentēts būtiskākais, kas to padara īpašu,” skaidro organizatori.

Viņi piebilst, ka Atvērto saimniecību diena "ir lieliska iespēja atklāt, kā tiek audzēta vietējā pārtika un kā reālajā dzīvē norit mūsdienu lauksaimniecība. Kad jūs pēdējo reizi tikāties aci pret aci ar kazu vai sēdāties pie kombaina stūres? Brauciet uz laukiem un varēsiet abus!” Ar šādiem un līdzīgiem aicinājumiem ministrija un jau minētais centrs rosina iepazīt Igaunijas zemnieku ikdienu.

Igauņi šajā ziņā ir radoši, jo piedāvājumu klāsts ir tiešām daudzveidīgs un interesants. Igauņu ģimenes šo pasākumu gaida un tam gatavojas visu gadu. Tā kā mūsu kaimiņi savās saimniecībās izmanto galvenokārt zaļo enerģiju, zemes apstrādes tehnika vairumā saimniecību tiek darbināta ar ūdeņradi vai uzlādēta ar elektrību.

Tā kā saimniecības apmeklē liels ļaužu skaits, lai nerastos apjukums un neorganizēta cilvēku staigāšana vai, vēl sliktāk, stāvēšana bezgalīgās rindās, apmeklējuma process ir digitalizēts. Katrs apmeklējums tiek pieteikts elektroniski jau aptuveni mēnesi pirms pasākuma, kas ļauj zemniekiem sagatavoties viesu uzņemšanai.

Svarīgi zināt!

Igaunijas Zemkopības ministrijas mājaslapā pieejama informācija ļauj savlaicīgi izlemt, kuru saimniecību visinteresantāk apmeklēt un piedalīties tās ikdienas procesos. Igaunijas Zemkopības ministrijas instrukcijās norādīts: lai izvēle būtu mērķtiecīga, iepriekš jāiepazīstas ar konkrētās saimniecības piedāvātajām aktivitātēm, kā arī jāprecizē pasākuma norises laiks un iespējas to apmeklēt.

Svarīgi ir saģērbties tā, lai lauku vide, aktivitātes un laika apstākļi nesabojātu dalību pasākumā un noskaņojumu. Viesus aicina uzklausīt un ievērot saimnieku ieteikumus, sekot norādījumiem par automašīnu novietošanu, kāju atpūtināšanu vai pastaigu vietām. Tāpat ir noteikts nebarot lauksaimniecības vai zoodārza dzīvniekus. Ja tomēr ļoti gribas pabarot kādu no dzīvniekiem, vispirms noteikti jākonsultējas ar saimnieku.

Igaunijā 90% naudas norēķinu notiek digitāli. Apmeklējot zemnieku saimniecības, daudzviet var samaksāt ar karti. Tomēr viesi ir aicināti paņemt līdzi arī skaidru naudu. Lai gan lielākā daļa programmas aktivitāšu ir bez maksas, tās var ietvert arī kādu izklaidi, par kuru ir jāmaksā. Daudzviet var iegādāties arī gardus lauku ēdienus vai amatnieku darinājumus. Pasākumu iesaka apmeklēt bez mājdzīvniekiem. Lai izvairītos no liekiem atkritumiem un saudzētu dabu, organizatori iesaka ņemt līdzi savus traukus. Ar bildēm ieteikums dalīties gan “Instagram”, gan Atvērto saimniecību dienas “Facebook” lapā.

“Svarīga ir kvalitāte, nevis kvantitāte. Nesteidzieties no fermas uz fermu, atrodiet laiku, lai ieelpotu svaigo lauku gaisu!” iesaka organizatori.

Kāpēc rīkot atvērto lauku saimniecību dienu?

Viens no svarīgākajiem iemesliem, kādēļ tiek rīkotas Atvērto saimniecību dienas, ir parādīt, cik sarežģīts un laikietilpīgs darbs tiek veikts, audzējot labību, lopus, arī tad, ja lauksaimniecībā tiek izmantotas modernās tehnoloģijas. Mūsdienu cilvēks neaizdomājas par to un ar vieglu sirdi izmet ēdienu atkritumu tvertnē. Tāpēc svarīgi ir parādīt, kā top tas, ko mēs ikdienā nopērkam veikalā. Otrs iemesls šādu dienu rīkošanai ir praktiska iespēja ieinteresēt cilvēkus izvēlēties darbu lauksaimniecības nozarē.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais