Tallinā popularitāti iemanto pārvietojamie biroji

© Publicitātes foto

Birojs – darba vieta uz trotuāra, ielas malā parkā – jebkur, kur vien pilsētā iespējams izvietot nedaudz mazāk par 1,5 m2 stilīgu stikla “būdu” ar tajā ievietotu krēslu un rakstāmgaldu – lūk, Tallinas pēdējā laika jaunā darbīgā dzīves stila brīnums.

Pasaule pēc globālās pandēmijas ir mainījusies. Tā ir apmetusi kūleni, izsijājusi vērtības - atmetot daudz vecā, vietā radot jaunas realitātes. Attālināti to varētu salīdzināt pat ar industriālo revolūciju. Un visi, kas bīstas no mākslīgā intelekta, ir līdzīgi cilvēkiem, kas pirms vairāk nekā simt gadiem, kinoteātrī ieraugot brāļu Limjēru 50 sekunžu garo filmu ar braucošo vilcienu, kliedzot metās bēgt. Progress ir neizbēgams virzītājspēks, ko dažkārt veicina pirms tam esošās krīzes - kā šobrīd, pārejot no dzīves pirms pandēmijas tagadnē.

Birojs birojā vai darbs attālināti

Daudzi vēl 2019. gadā nespēja iedomāties, kā tas ir - strādāt ārpus ierastās darba vides, bez kolektīva astoņas stundas klātienē, bez ierastiem maiņas apaviem un sarunām kafijas pauzēs. Tomēr nevar teikt, ka visu izmainīja piespiedu mājsēde. Arī pirms pandēmijas daudzos birojos bija un ir zāles sapulcēm vai mazākas telpas, kur pazust no darba rutinētās dunas.

Attālināts darbs ienācis mūsu dzīvē uz palikšanu. Tas sniedz darbiniekiem iespēju izvēlēties, kur strādāt - mājās, tuvējās kafejnīcās vai Bali pludmalēs, un ir kļuvis par daudzu uzņēmumu darba normu. Un par to ir daudz runāts.

Interesantu produktu ģenerējuši igauņi, radot savu kārtējo, tik pašsaprotamo, tomēr unikālo lietu - birojs birojā, birojs biroju rajonā jeb birojs uz ielas. Paši igauņi to nosaukuši par kluso telpu jeb podiem, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc kādreiz tik populārajām telefona būdiņām. Vismazākā klusā biroja izmēri ir 110 centimetri reiz 110 cm un augstumā 230 cm, un tas ir paredzēts vienai personai. Tajā ir integrēts galds, pie kura ir 220 V sienas kontaktligzda, USB ports, LED gaismas un pie galda iemontēts krēsls. Gaiss šādā kabīnē ir nodrošināts ar gaisu attīrošiem filtriem. Lai podu varētu viegli pārvietot, tam ir iemontēti ritenīši. Parasti šo kabīni iegādājas lielie biroji, lai darbiniekiem būtu iespēja strādāt klusumā vai arī veikt svarīgu zvanu, kuram ir nepieciešama maksimāla koncentrēšanās, jo, kā vēsta pats nosaukums - kabīne ir skaņas necaurlaidīga.

Nākamie modeļi paredzēti nelieli - līdz pat 10 vai vairāku grupiņu sapulcēm. Ja šāda kabīne nav nepieciešama pastāvīgi, to var arī nomāt.

Birojs uz ielas

Mazās klusās telpas jeb podus visbiežāk izmanto biroju iekštelpās, bet lielā izmēra pārvietojamos podus parasti var redzēt pie ēkām biroju rajonos. Tie vairāk līdzinās sapulču zālēm, ar lielu galdu, krēsliem un interaktīvo tāfeli vai televizoru pie sienas. Ir pat daži specpasūtījumi, kur bez šiem darbam nepieciešamajiem elementiem ir igauņiem tik ierastā sauna. Arī šie kioskiem līdzīgie objekti ir ērti pārvietojami. Šis fakts ir bijis par pamatu vairākiem jokiem, kad, piemēram, sarunā satikties pie ierastā poda, bet aizejot tas pārvietojies tuvāk kafejnīcai.

Klusās telpas sevis izzināšanai

Savas popularitātes virsotni šie mobilie biroji ieguva pandēmijas laikā, kad darbs mājās attālināti bija nogurdinošs un pārvietošanās publiskajās telpās bija ierobežotāka, daudzi komersanti izmantoja iespēju tos īrēt, tā saglabājot kaut nelielu saikni ar ierasto dienas režīmu. Idejas autori savos meklējumos gāja tālāk, un 2020. gadā tapa ideja par prāta SPA jeb “MindSPA”, kura 2021. gadā tika pie starptautiski atzītas godalgas. Šajā mobilajā kabīnē jebkurš pandēmijas un stresa nogurušais varēja atgūt spēkus, meditējot vai klausoties mūziku, tā ir lieliska vieta, kur noslēgties no realitātes, turklāt aprīkota ar visām viedajām tehnoloģijām.

​Kā tas aizsākās

​Skaļi tālruņa zvani un trokšņainas sarunas rada trauksmainu darba vidi, kas 2004. gadā trim uzņēmīgiem igauņu inženieriem Endrusam Argem, Sparijam Kivilo un Henri Rūsakam lika aizdomāties, kā mazināt troksni birojā. Pirmais prototips tika izveidots 2007. gadā un izstādīts Stokholmas mēbeļu izstādē, tomēr, sākoties globālajai finanšu krīzei, ideja tika apturēta. Līdz 2017. gada ziemā, kad Endruss, savā virtuvē sēžot un cīnoties ar nepatīkamo gripu, saprata, ka ir pienācis laiks atjaunot darbu, bet nevis turpinot virzīt jau iesākto, bet radīt ko ilgtspējīgu, mūsdienīgu un inovatīvu vienlaicīgi, un tā divpadsmit gadus pēc pirmā koncepta pasaulei tika prezentētas jaunās un uzlabotās Klusās telpas versijas. Pašlaik produkti - visu izmēru un moduļu podi jeb klusās telpas - ir uzstādīti visos sešos kontinentos, kopumā 55 valstīs.

Pasaulē

Termins “dedolarizācija” attiecas uz valstīm, kuras samazina paļaušanos uz ASV dolāru kā rezerves valūtu, maiņas līdzekli vai norēķinu vienību. Laika gaitā ne viena vien valsts dažādos pasaules reģionos ir centusies atsvabināties no dolāra ietekmes savā ekonomikā. Tas ir noticis ar mainīgām sekmēm, taču beigu galā tik un tā ASV dolārs ir saglabājis savu pasaules rezerves valūtas statusu.

Svarīgākais