Vaives pagastu pie Cēsīm drebina metāla "Zombifests"

© Ieva Zemīte

Vēl pirms pāris gadiem neviens Cēsīs nespēja iedomāties, ka gadiem nīstos metālistus apbalvos un godinās. Tagad tas ir noticis, un jau trešo gadu 13. jūlijā Vaivē notiek smagās mūzikas festivāls agrāk ar nosaukumu "Zāģis", tagad ar nosaukumu "Zombifests".

Kāpēc izmaiņas nosaukumā? Tikai latviešu tradicionālā kašķa dēļ, kuru uzsāka Raitis Dziedātājs, apgalvojot, ka šāds nosaukums bijis viņa rīkotajiem pasākumiem, un gandrīz uzspiežot uz zīmola "Zāģis" esamību. Tā radās jaunais nosaukums "Zombifests". Bet šoreiz parūksim par citu, un tas ir par metālu un mūziku, kurai ir citas vērtības. Pērn pasākuma "Zāģis" rīkotāji saņēma pašvaldības atzinības papīru, kas nozīmē, ka Ulda Voitkeviča rīkotais koncerts ir ievērots un ievērības cienīgs un popularizē Cēsu apkaimi. Un šogad arī Cēsu pasākumu oficiālajā listē ir ielikts - mūzikas pasākums Cēsu novadā, Vaivē - Biedrība "Zāģis22" rīko jau nu jau ikgadējo smagās mūzikas festivālu "ZOMBÏFESTS" (ex. ZĀĢIS). Jaunais nosaukums festivālam atvasināts no Ulda V. iesaukas Zombis.

Ar mazu atkāpi vēsturē - kādreiz Cēsīs un visos apkārtnes kultūras namos metālisti bija bieds, sabiedrības ienaidnieki, kurus nelaist cilvēkos, necilvēki, narkomāni, dzērāji un mežoņi. Tiesa, nav gadījies redzēt kulturālākus un miermīlīgākus šā žanda mūzikas mīļotājus, bet gadās arī izņēmumi un arī situācijas ir dažādas. Tagad mulsumu rada festivāla nosaukumu maiņa. Viss ir īsi un vienkārši. Nosaukums "Zāģis" radās, pieminot cēsnieku, kurš jau kādu laiciņu uz metālgalvām raugās no mākoņmaliņas. "Zāģis" bija Vīksnu dinastijas vecākais pārstāvis. Vēsture ir šāda. 1993. gadā tapa grupa "Procession", kuras sākuma sastāvā iekļāvās Gundars Vīksna jeb Zāģis (ģitāra), Aigars Kalniņš jeb Sers (ģitāra), Uldis Voitkevičs jeb Zombis (bass), Māris Bērziņš jeb Suķis (bungas) un Gatis Brengmanis jeb Megis (vokāls). Savukārt 1999. gadā pienāca "Procession" beigas.

Grupas reanimēšana būtībā notika, kad 2022. gadā mūžībā tika aizsaukts par Latvijas smagās mūzikas leģendu dēvētais Zāģis. Lai pieminētu viņu, kā arī jau agrāk mirušos Suķi un Megi, Vaivē, Zombja lauku mājas rezidencē, tika organizēts piemiņas pasākums ar nosaukumu "Zāģis", kura ietvaros zem "Procession" apvienojās Uldis Voitkevičs, Aigars Kalniņš, Jānis Aizkalns un Sandis Korps, bet pie bungām sēdās Kristiāns Voitkevičs. Tā radās sākotnējais nosaukums festivālam, pieminot Zāģi, kura aiziešana visiem bija šoks.

Kā "Neatkarīgajai" skaidro pats Zombis - palēnām viss notiekot: "Sākotnēji rīkoju pasākumu, kurš saucās "Kaplis Slayeros", nekādas baigās grupas tur nebija, paši arī spēlējām. Bija tāds kvalitatīvs tusiņš. Nebija plika dzeršana. Mums bija afišas, programma, bet tas bija tādā savā lokā. Pēc tam sākām štukot, ka jātaisa kaut kas nopietnāks. Toreiz sakrita visa tā melnā strīpa, kad aizgāja Suķis un vēlāk Vīksna. Tad Nata mani uzrunāja, ka vajadzētu sarīkot kādu piemiņas pasākumu. Sākotnējā doma bija rīkot salidojumu, bet tāda doma man nekad nav patikusi, atgādina kapu svētkus. Tas ir smagi un cilvēkiem nav vajadzīgs. Vairāk spiedu uz pasākuma pusi. Pirmajā gadā dabūjām tādus cilvēkus, kuri savā mūžā nav gājuši uz pasākumiem, kur nu vēl uz smagajiem. Tā viss sāka attīstīties. Pasākums notiek manā teritorijā, pirmo skatuvi cēlām paši. Palika labāka mūzika, radās prasības pēc augstākas skatuves. Tagad ar skatuvi mūs atbalsta arī Cēsu dome. Viņi iedod skatuvi, bet montāža mums pašiem jānodrošina. Ir uzradušies arī sponsori, kuri palīdz ar norobežojošām sētām, palīdz arī ar beksteidžu un iedod arī kādus alus."

Jautāts, kāpēc pasākums netiek rīkots Vaives estrādē, Zombis atklāj, ka skatuve ir nogrimusi purvā un pirms diviem gadiem tā ir nojaukta. Viss esot izzāģēts, un vairs neesot tādas akustikas, kāda bija sākotnēji. Zombis atzīst, ka ir interesējies par iespēju rīkot pasākumu estrādē, bet atdūries pret zināmiem mīnusiem.

Grupu izvēle festivālam "Zombifests" ir Zombja pārvaldījumā, tāpēc visiem ieteicams draudzēties ar saimnieku. "Mēģinu izvēlēties no katra stila, nav tā, ka tīrais bleks, folks vai detuha. No visa ir mazliet. Šajā pusē jau tā publika arī nav tāda kā Rīgā, tāpēc jābūt visādiem mūzikas stiliem, lai nodrošinātu apmeklētību. Ar vienu stilu nevar izbraukt," norāda Zombis. Arī šogad nākamajā rītā pēc koncerta būs bezmaksas zupa un rīta kafija. Ieeja koncertā ir uz ziedojuma pamata, šogad tie ir 30 eiro. "Jāmaksā ir grupām par uzstāšanos, jāmaksā par aparatūru, par skatuves montāžu, visiem cilvēkiem, kuri darbojas manā labā. Atklāti sakot, baigi sev no tā visa neko finansiāli neiegūstu. Lai gūtu peļņu, tas jau būs bizness, un tādā formātā pasākums vairs nebūs tāds. Esmu bijis pasākumos, kur frī kartupeļi maksā 12 eiro, nu diez kas nav. Un maksāt par tukšu glāzi piecus eiro ir par traku. Tas ir tīrais bizness, tur vairs nav nekāds cilvēcīgums," domā Zombis.

Šogad zināma intriga paliek ar pērnā gada metālmūzikas kategorijas vinnētājiem "Procession" ar albumu "This Side Of The River", kuri uzstājās "ZĀĢĪ 2023". U. Voitkevičš noklusē, kāpēc grupa šogad neuzstāsies. Atliek tikai minēt - salekušies? Nebūtu nekāds pārsteigums, zinot grupas sastāvu un katra personīgās ambīcijas. Bet to atstāsim tālākai sarunai pēc "Zombifesta". Gada sākumā vēl bija runas, ka "Procession" būs pasākumā.

Šogad Vaivē uz skatuves kāps "Zaķis", "Kapu svētki", Varkals", "Overcast", "Urskumug", "Lureaway", igauņu "Woundgiver", "Bloody Heels", Lielbritānijas grupa "Helestios" un "Māra".

Pasākumi

“Uz kopā būšanu un svinībām ar trīsainiem elementiem plkst. 18.33 Ģertrūdes ielas teātrī” pagājušajā nedēļā aicināja trīsmeiteņu grupa “Trīsas”, lai “kolektīvā triumfa laikā dotu iespēju atskatīties uz “Trīsu” trīs gadu pieredzi kopā ar “Trīsu” draugiem un viesiem”, kā arī prezentētu savu jauno albumu “21. gs. bērniņš”. Ja kāds domā, ka pulksten 18.33 ielūgumā bija minēts tikai šovam, tad nē – pasākums tiešām sākās laikā, kā jau tas teātrī pieklājas!

Svarīgākais