Virtuālā realitāte, zinātnes šovi, interaktīvi eksponāti, tehnoloģiski brīnumi – “VIZIUM” gaida viesus no 18. jūnija

© Publicitātes foto

Nedēļu pirms vasaras saulgriežiem, 18. jūnijā, Ventspilī durvis vērs zinātnes centrs “VIZIUM” – pārsteidzoša vieta, kas ļaus ienirt tehnoloģiju, dabaszinātņu un inženierzinātņu aizraujošajā pasaulē.

Atraktīvi zinātnes šovi, radošas darbnīcas, daudzveidīgi interaktīvi eksponāti, tehnoloģiski brīnumi - tas viss radīts, lai apmeklētājiem viegli uztveramā veidā paradītu datorzinātņu un dabas zinātņu daudzveidību un to aizraujošo esenci. Caur spēli un praktisku darbošanos apmeklētājs zinātni varēs ieraudzīt citā gaismā.

“Kā Latvijas mēroga jaunums noteikti pieminams caurspīdīgs ekrāns, ko līdz šim mēs esam redzējuši galvenokārt tikai filmās. Tagad tāds būs apskatāms arī “VIZIUM”. Vēl būs izbaudāmas arī dažādas virtuālās realitātes iespējas, vairāki simulatori,” ieintriģē Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne.

Publicitātes foto

“VIZIUM” būvniecība tika uzsākta 2019. gada oktobrī, un pavisam drīz visi varēs novērtēt paveikto - līdz centra atklāšanai atlicis mazāk nekā mēnesis, tāpēc šobrīd tiek likti punkti uz i daudziem darbiem, tostarp atvēršanas svētku programmas izstrādei. Zināms, ka centra atklāšanas dienā būs iespēja apskatīt ne tikai izglītojoši interaktīvo, plašo ekspozīciju zāli, bet arī ēkas ārpusē norisināsies “VIZIUM” dzimšanas dienas svinības ar dažādām aizraujošām aktivitātēm visai ģimenei.

Publicitātes foto

Plānots, ka “Vizium” darba laiks vasarā no pirmdienas līdz sestdienai būs no pulksten 10.00 līdz 19.00, savukārt svētdienās no pulksten 10.00 līdz 17.00. Iespējams, rudens sezonā tas tiks pārskatīts, ņemot vērā cilvēku paradumus. Ieejas biļete pieaugušajiem - 15 eiro, skolēniem, studentiem - 5 eiro. Papildus ekspozīciju zāles apmeklējumam tiks piedāvātas zinātniskās, radošās darbnīcas un zinātnes šovi - tie norisināsies konkrētos pulksteņlaikos, ar laiku arī dažādās valodās, par papildu samaksu. Paredzētas arī atlaides un izdevīgi piedāvājumi ģimenēm, cilvēkiem ar invaliditāti, grupām, piemēram, skolēnu grupām, jo tieši skolas vecuma bērni noteikti būs zinātnes centra galvenā auditorija. “VIZIUM” ekspozīcijas izveidē piesaistīti arī Norvēģijas finanšu instrumenta programmas projekta “Inovācijas centra izveidošana Ventspilī” līdzekļi, un atbalsts paredzēts skolēnu grupu transporta izmaksu segšanai zinātnes centra apmeklējumam. “Šobrīd sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru un citiem zinātnes centriem izstrādājam atbalsta modeli, kur un kā šai kompensācijai skolas varēs pieteikties,” informē E. Kroņkalne.

Publicitātes foto

Viņa cer, ka nākotnē “VIZIUM” un citi zinātnes centri Latvijā saņems valsts mēroga atbalstu un tiks atrastas dzirdīgas ausis un izpratne ierēdniecībā par to, cik būtiska loma šādiem centriem var būt jauno prātu piesaistei inženierzinātņu un dabaszinātņu jomām. “Mēs daudz runājam, ka bērniem un jauniešiem nav intereses apgūt fiziku, ķīmiju, matemātiku, bet nereti iztrūkst tieši reālas darbības, kā to panākt. Piemēram, zinātnes centrus varētu sasaistīt ar “Skola2030” programmām. Bet ir vajadzīga valsts līdzdalība. Pagaidām “VIZIUM” izveide un attīstība gulstas uz Ventspils pašvaldības pleciem,” norāda E. Kroņkalne.

Publicitātes foto

Viņa pateicas visām iesaistītajām pusēm par ieinteresētību un darba degsmi, kopīgi radot zinātnes centru “VIZIUM”. Īpašu paldies viņa saka arī Ventspils bērniem, kuriem pirmajiem bija unikāla iespēja aplūkot un testēt ekspozīcijas. “Viņu emocijas, vērtējums deva šos signālus, kas līdz atklāšanai mums vēl jāpilnveido, jāpamaina. Katrā ziņā arī pēc “VIZIUM” atvēršanas eksponāti turpinās piedzīvot pārmaiņas, ar laiku to saturs tiks papildināts, lai, apmeklējot centru atkārtoti, cilvēks gūtu jaunus atklājumus, secinājumus.”

Plānots, ka gada griezumā centru apmeklēs aptuveni 80 000 interesentu. “VIZIUM” gaida ciemos, būs ko redzēt!

Publicitātes foto

Kā tapa “VIZIUM” ekspozīcija? Partneru komentāri

“Yes We Can” (SIA “AD production”) līdzīpašnieks Jānis Miķelsons:

Mums allaž ir paticis sevi izaicināt. “VIZIUM” ir mūsu šā brīža lielākais projekts, kur kombinējām kopā radošumu un skrupulozu tehnisku izpildījumu. Mūsu rasēšanas komanda vairāk nekā gadu strādāja pie “VIZIUM” projekta, jo, pirms slēdzām iekšā mūsu iekārtas, kas ražo konstrukcijas, bija vajadzīga akurāta izpēte, ko un kā darīsim, sīki pa detaļām. Strādājām ar dažādiem materiāliem, atsevišķas detaļas pasūtījām, tostarp pat no Amerikas. Darbā ar “VIZIUM” projektu mēs arī paši daudz ko mācījāmies, piemēram, vajadzēja meklēt risinājumus, kā savaldīt ūdeni. Mani pašu fascinēja arī simtgadīga ozola integrācija kopējā objektā. Mūs raksturo precīzs izpildījums un sava dotā vārda turēšana. To arī ievērojām šajā projektā. Darbu atviegloja fakts, ka citus projekta dalībniekus mēs pazinām - zinājām, ko katrs dara un var.

Publicitātes foto

SIA “DJA” arhitekts Didzis Jaunzems:

Mūsu redzējums par “VIZIUM” ekspozīciju bija to veidot kā vienoto pasauli. Tas ir vienots laikmetīgs interjers ar savu spēcīgu identitāti, un arī katrs eksponāts, kas ir jaunradīts un būs atrodams tikai Ventspils zinātnes centrā, iekļaujas šajā kopainā. “Vizium” mēs dēvējam par laboratoriju pilsētu, kas sadalīta, teiksim tā, kvartālos - ekspozīciju zāle ir viena, bet katrai tematiskajai zonai ir savs atšķirīgs raksturs. Radījām ekspozīciju, kas būs aktuāla gan centra atklāšanas dienā, gan pēc vairākiem gadiem. Caur dizainu un eksponātiem vēlējāmies piedāvāt apmeklētājiem ieskatu nākotnē. Esam ņēmuši vērā jaunākās tendences gan tehnoloģijās, gan centra vizuālajā tēlā ar iespēju eksponātus koriģēt, papildināt, lai centrs spētu iet līdzi laikam. Līdz šim bijām veidojuši dažādas tematiskās ekspozīcijas, “VIZIUM” deva jaunu darba vērienu. ““VIZIUM” izveide bija komandas darbs, kurā cits citu jau esam iepazinuši, strādājot pie citiem projektiem, piemēram, Dubaijā izstādē EXPO radījām ekspozīciju Latvijas paviljonam. Mūsu komanda nosedz visas ekspozīcijas izveidei nepieciešamās sfēras - koncepcija un dizains, izgatavošana un uzstādīšana, tehnoloģijas un programmēšana.

“Overly” vadītājs Ainārs Kļaviņš:

Esam programmēšanas uzņēmums, līdz ar to “VIZIUM” sakarā “Overly” mērķis bija programmatūras risinājumu izstrāde. Atšķirībā no citiem projektiem, šeit mums vajadzēja apvienot gan izklaidējošo, gan izglītojošo aspektu. Tas padarīja uzdevumu izpildi komplicētāku, taču rezultātā eksponāti ir jēgpilnāki. Tie apmeklētājiem sniegs gan pieredzi, gan jaukas sajūtas. Ir tapuši vairāki unikāli risinājumi, piemēram, virtuālais realitātes nobrauciens, kas dod amerikāņu kalniņu pieredzi. Visi darbi ir jau izpildīti, esam lepni par paveikto. Darbu apjoms bija liels, daudz ko iemācījāmies, un neslēpšu - “VIZIUM” mums kalpos kā portfolio projekts, kas varbūt ļaus iekarot pasaules tirgu. Šajā projektā bijām kopā ar citiem profesionāļiem - šādā sastāvā var paveikt patiešām lielas lietas.

Publicitātes foto

“SOLAVI” vadītājs Ints Bērziņš:

Esam tehnoloģiju cilvēki - “VIZIUM” nodrošinājām ar projektoriem, datoriem, ekrāniem un daudzām specifiskām tehnoloģiskām lietām, piemēram, simulatoriem un virtuālajiem elementiem. Visas tehnoloģijas ir pašas jaunākās, modernākās, ko pasaule mums piedāvā, jo “VIZIUM” veidojam par Eiropas līmeņa zinātnes un inovāciju centru, kas spēj pārsteigt, ieinteresēt, izklaidēt un izglītot apmeklētājus.

Šī centra sakarā pildām vēl vienu funkciju - vadām un pieskatām visus procesus, kur iesaistīti mūsu cilvēki un partneri, lai darbi ekspozīcijas sakarā tiktu veikti plānveidīgi un laikā. Esam tuvu finiša fāzei, neskatoties uz satricinājumiem pasaulē, kas, nenoliedzami, atstāja iespaidu uz izejmateriālu pieejamību, cenām, piegādēm, bijām elastīgi, radoši un visu plānoto esam izdarījuši - viss ir piegādāts, uzbūvēts, iekārtots. Tagad ir testēšanas fāze. Visas iesaistītās puses veido lielu, spēcīgu komandu, un šādā sastāvā esam realizējuši ne vienu vien starptautiski pazīstamu un godalgotu projektu.