"Bucher Municipal" – Ventspils piedāvāja labāko risinājumu

IZAUGSME. Kopš 2005.gada, kad “Bucher Municipal” darbu uzsāka tikai 20 cilvēku, šobrīd uzņēmums attīstījies par ražotni ar idējii 350 strādājošajiem © Publicitātes foto

Šveices koncerna “Bucher” struktūrvienība SIA “Bucher Municipal” Ventspilī dibināta 2004. gada 1.jūnijā, bet darbu uzsāka 2005. gada 1. janvārī. Uzņēmums 16 gadu laikā ir būtiski attīstījies. Sākotnēji tajā strādāja aptuveni 20 cilvēki, kuri veica vienkāršas detaļu komplektēšanas darbības, tagad tas izaudzis līdz vidēji 350 darbinieku lielam kolektīvam un ražotnei, kurā tiek izgatavoti vairāki komunālās saimniecības tehnikas modeļi.

Meklēja vietu attīstībai

Divtūkstošo gadu sākumā Šveices koncerns „Bucher”, kuram aiz muguras jau vairāk nekā 200 gadu ilga vēsture, meklēja vietu uzņēmuma attīstībai, tostarp Latvijā, kas pavisam nesen bija pievienojusies Eiropas Savienībai. „Bucher Municipal” vadītājs Mikus Brakanskis stāsta: „Mātes uzņēmuma vadība divtūkstošo gadu sākumā izvērtēja potenciālās uzņēmuma attīstības vietas. Redzeslokā bija arī Ventspils, kas spēja piedāvāt uzņēmējam izdevīgus noteikumus - uzņēmumam tika piedāvāta vieta Ventspils industriālajā teritorijā, kas garantē izdevīgu nodokļu sistēmu, kā arī ar pašvaldības atbalstu uzbūvēta ēka, kas atbilda mūsu ražotnes vajadzībām."

“Bucher Municipal” ir Eiropas un Austrālijas tirgus līderis, kas ražo komunālos transportlīdzekļus ielu un sniega tīrīšanai privātām un publiskām vajadzībām / Publicitātes foto

Uzņēmums attīstījās, un telpas kļuva par šauru. Vēršoties pie pašvaldības un izklāstot tai “Bucher” nākotnes mērķus, tika rasta iespēja pārcelt ražotni uz jaunbūvētu - daudz lielāku ražošanas ēku, kas aizsāka mašīnbūves uzņēmumu izvietošanos šai pilsētas zonā. Arī šajā gadījumā “Bucher” apņēmās ēku un iezīmēto zemes gabalu 5 hektāru platībā no pašvaldības atpirkt. Darījums tika pabeigts 2012. gadā - kopš tā laika ēkas un zeme ir “Bucher” īpašums. Plānojot arī turpmāku koncerna attīstību Ventspilī, uzņēmums pagājušajā gadā blakus esošajam īpašumam no pašvaldības iegādājās vēl 5 hektārus zemes.

Tālredzīga rīcība

Publicitātes foto

Bieži dzirdams, ka nozarē ir kvalitatīva darbaspēka trūkums, taču “Bucher” to neuzskata kā lielāko izaicinājumu - brīvās vakances tiek aizpildītas, izmantojot visdažādākās metodes. Uz jautājumu, kas kalpo kā magnēts darbaspēka piesaistei, Mikus Brakanskis atbild, ka cilvēkiem ir svarīgas daudzas lietas, ne tikai atalgojums. Lai gan atalgojums “Bucher” ir nedaudz virs vidējā nozarē valstī kopumā, ne mazāk svarīgi faktori ir mūsdienīga un droša darba vide, personīga attieksme pret strādājošajiem, kolektīva stiprināšanas pasākumi, tostarp dažādas sporta aktivitātes, lai veicinātu veselīgu darba vidi. Kā pozitīvu faktoru uzņēmums vērtē pilsētas sporta, atpūtas un kultūras infrastruktūru, kas darbiniekiem sniedz iespēju pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku. Turklāt jaunajām ģimenēm ir brīvi pieejami bērnudārzi un skolas, savukārt bērniem un jauniešiem interešu izglītībā ir iespēja iesaistīties sporta nodarbībās, Mūzikas vidusskolas un Ventspils augsto tehnoloģiju parka aktivitātēs.

Mijiedarbība - panākumu atslēga

Uzņēmums ražo slaukāmās mašīnas, uzkopšanas mašīnas ziemai un atkritumu savākšanas mašīnas / Publicitātes foto

Pašvaldības pozitīvā attieksme pret uzņēmēju vēlmi paplašināt ražošanu ir rezultējusies ar savstarpējiem ieguvumiem - pilsētas iedzīvotājiem ir nodrošināti vairāki simti adekvāti apmaksātu darba vietu, kas garantē iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumus pilsētas budžetā, savukārt uzņēmumam ir bijusi iespēja paplašināt savu biznesu. Šobrīd Ventspilī pilnā ražošanas ciklā tiek izgatavoti vairāki komunālās saimniecības tehnikas modeļi. “Bucher Municipal” pārstāvis lēš, ka iegādātā zeme, kas pagaidām netiek izmantota, ir kā garants, ka “Bucher” Ventspilī plāno ilglaicīgu darbību, tātad būs vēl vairāk darba vietu un vēl lielāki pašvaldības ieņēmumi budžetā. “Uzņēmums un pašvaldība viens otru papildina, un ieguvēji ir visi. Mēs augstu vērtējam attieksmi pret uzņēmējiem, piemēram, kādam var šķist sīkums autostāvvieta, taču pašvaldības realizētā plašās autostāvvietas būvniecība nodrošināja iespēju mūsu uzņēmuma darbiniekiem ierasties darbā ar personīgo transportu un to novietot drošā vietā,” uzsver Mikus Brakanskis.

Ļoti laba sadarbība norit arī saistībā ar Covid-19 pandēmijas apturēšanu - ar pašvaldības atbalstu ir izdevies noorganizēt visu to uzņēmuma darbinieku vakcināciju, kuri ir to velējušies. Arī pandēmijas aktīvākajā posmā notikusi aktīva informācijas apmaiņa starp uzņēmumu un pašvaldību, lai kopīgiem spēkiem apturētu infekcijas izplatīšanos uzņēmumā un pilsētā.

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?

Svarīgākais