Pupuķis - pavadonis ceļā uz novada zaļo mērķu īstenošanu

© Publicitātes foto

Pirms septiņiem gadiem, kad Mārupes novada Dome projekta ietvaros uzstādīja saules kolektorus siltā ūdens sagatavošanai un saules baterijas (paneļus) uz Jaunmārupes pamatskolas jumta, kā arī daļēji nomainīja esošo apgaismojuma sistēmu uz energoefektīvāku apgaismojumu izglītības iestādes telpās, Mārupes novads uzņēma jaunu kursu, kas paredzēja katru turpmāko lēmumu vides jomā vērtēt arī no energoefektivitātes viedokļa.

Mērķis - samazināt CO2 emisiju par 80%

Pirmie pašu piesardzīgie mēģinājumi sniedza nenovērtējamu pieredzi un gandarījumu, kas ļāva iegūt pārliecību par izvēlētā ceļa pareizumu un augt savās ambīcijās.

Izstrādājot Mārupes novada Attīstības programmu 2020. - 2026. gadam, viedā pilsētvide, tostarp arī enerģētikas joma, iekļauta kā viena no svarīgākajām vidēja termiņa prioritātēm, tomēr tieši 2019. gadā izstrādātais Mārupes novada Ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plāns kalpoja par atspēriena platformu, kas skaidri definēja sasniedzamos rādītājus un galvenos izaicinājumus. Mūsu novada lielākie izaicinājumi enerģētikas jomā ir ilgtspējīgu transporta un mobilitātes risinājumu veicināšana, daudzdzīvokļu ēku fonda atjaunošana visā novada teritorijā un energopārvaldības sistēmas izveide un ieviešana. Arī mērķi ir ambiciozi - novada ilgtermiņa vīzija līdz 2050. gadam paredz samazināt CO2 emisijas līdz pat 80%.

2020. gadā pašvaldība pieņēma pirmo izaicinājumu - izstrādāja Mārupes novada pašvaldības Energopārvaldības plānu, kas ļaus secīgi realizēt nepieciešamos darbus mērķu sasniegšanai.

Plāni, stratēģijas, programmas, tie visi ir būtiski darba instrumenti pašvaldības darbinieku rokās investīciju piesaistē, tomēr patiesā veiksmes atslēga lielā mērā ir pati sabiedrība, tās vēlme dzīvot saskaņā ar dabu, kopt to un saglabāt zaļās teritorijas.

Virkne sabiedrisko pasākumu aizsākās 2018. gadā projekta “Co2mmunity” ietvaros, kad sadarbībā ar Rīgas Plānošanas reģionu Mārupē tika organizētas iedzīvotāju diskusijas par energoefektivitātes pasākumiem, Jaunmārupes pamatskolas skolēni veidoja instalāciju un plakātu izstādi par resursu pārdomātu izmantošanu, tika veikta iedzīvotāju aptauja par kopienu enerģijas projektu attīstību, meklētas un atrastas divas kopienas - daudzdzīvokļu dzīvojamā māja Mazcenu alejā 15, kur uz jumta tika izvietoti saules kolektori un saules paneļi, un rindu māja Lielajā ielā 160, uz kuras jumta izvietoti saules paneļi, kur abas mājas šobrīd nodrošina brīvpieejas datus ikvienam novada iedzīvotājam, ļaujot vērtēt minēto risinājumu efektivitāti reāllaikā. Pagājušā gada septembrī norisinājās Co2mmunity noslēguma seminārs novada iedzīvotājiem par tēmu “ZAĻĀ ENERĢIJA”.

Pupuķis - zaļo centienu kapteinis

Kā kuģim nepieciešams kapteinis, tā visiem novada zaļajiem centieniem bija nepieciešams simbols - pavadonis ceļā uz mērķi. Tam tika izvēlēts novadā nereti manīts putns - pupuķis. Šobrīd tas mājo pašvaldības mājas lapā marupe.lv/viedie risinājumi, pārstāvot sadaļu, kurā iedzīvotājiem iespējams iegūt informāciju par izstrādāto energopārvaldības plānu, tehnoloģijām pašvaldībā, jau minēto projektu “Co2mmunity”, viedajiem vides risinājumiem un atjaunojamiem energoresursiem, kur aprakstīta ne tikai vispārīga informācija par tiem, bet pieejami arī reāllaika dati no augstākminētajām kopienām, kā arī šī gada maijā veiktās aptaujas “Cik liela ir Tava pēda” rezultātu apkopojums.

Sadaļu plānots papildināt ar novadnieku personīgās pieredzes stāstiem, kas ļautu iegūt plašāku informāciju par noteiktu iekārtu atdevi, īpatnībām un kalpošanas ilgumu. Šāda dalīšanās pieredzē starp iedzīvotājiem ir veids, kā varam palīdzēt viens otram pieņemt gudrākus lēmumus.

Mārupes novadam ir vairākas stiprās puses atjaunojamo energoresursu ieviešanā - privātmāju apbūvē ir plašas iespējas izmantot saules paneļus un saules kolektorus papildus enerģijas ražošanā, kā arī siltumsūkņu sistēmas māju siltumapgādes nodrošināšanā, palielinoties mikroģeneratoru izplatībai ir pieejama energoapgādes infrastruktūra atjaunojamo energoresursu pieslēgšanai publiskajiem tīkliem, tehniski vienkārši un pārbaudīti risinājumi daudzdzīvokļu māju fosilo apkures iekārtu aizstāšanai ar AER apkures iekārtām un jau realizētie AER projekti kā labās prakses piemēri.
Mērķi ir skaidri, to sasniegšanai būs nepieciešams ne vien darbs, bet arī gudra lēmumu pieņemšana, tādēļ pašvaldības darbinieki aktīvi seko līdzi enerģētikas jomas tendencēm gan Latvijā, gan Eiropā, piedaloties gan semināros, gan lūkojot pēc arvien jauniem risinājumiem uzņēmēju rindās.

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?

Svarīgākais