"Daugavpils ūdens" piepilda sapņus

PABEIGTA IR viena no projektā iekļautajām ēkām, uz kuru pārcelsies arī klientu apkalpošanas centrs, informē Ēriks Limanovskis © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Pirms gadiem piecdesmit, sešdesmit māja bez labierīcībām – bez ūdensvada un tualetes ‒bija māja kā māja, bet šobrīd reti kurš brīvprātīgi izvēlas doties uz būdiņu pagalmā un mazgāties mutesbļodā. Taču tā vēl arvien ir realitāte daudzās ne tikai lauku, bet arī pilsētas mājās, it īpaši privātmāju rajonos, kas būvēti pagājušā gadsimta sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados.

Judovkas iedzīvotājiem būs cits dzīves kvalitātes līmenis

SIA „Daugavpils ūdens” īsteno jau ceturto kārtu projektam par Daugavpils ūdenssaimniecības attīstību. Šoreiz kārta privātmāju rajonam Judovkā. Projekta ietvaros tiks izbūvēti 10,4 kilometri ūdensapgādes tīklu, 9,4 kilometri notekūdeņu savākšanas sistēmas (t.sk. inženiertehniski sarežģīta 2 kanalizācijas dīķeru un 2 ūdensapgādes dīķeru izbūve zem Daugavas upes). Būvniecības darbus plānots pabeigt līdz šā gada 29. decembrim, un līdz nākamā gada 30. martam objekti jānodod ekspluatācijā. Kopumā 356 mājsaimniecībām būs iespēja pieslēgties centralizētajiem tīkliem.

Judovkā lielākā daļa māju būvētas sešdesmitajos, septiņdesmitajos gados, un līdz pat šim laikam tur nav pieejami centralizētie ūdensapgādes un kanalizācijas savākšanas tīkli. Uzņēmuma tehniskais direktors Ēriks Limanovskis stāsta: „Radīt pieejamību jaunajiem tīkliem nenozīmē pabeigt projektu, jo galamērķis ir pieslēgumu izveidošana. Jau 2016. gadā Daugavpils pašvaldība sāka atbalstīt pieslēgumu izveidošanu 55 procentu apmērā jebkuram namīpašniekam, bet 100 procentu apmērā personai/ģimenei ar 1. invaliditātes grupu, ar maznodrošināto vai trūcīgo statusu un daudzbērnu ģimenēm. Kopš šī gada pēc šiem pašiem principiem tiek atbalstīta arī projektēšana ‒ projektā jābūt arī topogrāfiskajai uzmērīšanai, kas nozīmē, ka projektēšana kļuvusi daudz dārgāka - dažkārt līdz 500 eiro. Protams, daudzās mājās ir akas un ievilkts ūdensvads, kā arī ir vannas istabas un tualetes, bet kanalizācija tiek novadīta decentralizētajās notekūdeņu savākšanas ietaisēs. Taču ir mājas, kurās nav pat telpas, ko atvēlēt sanitārā mezgla iekārtošanai. Arī tad, ja pašvaldība finansē pieslēguma izbūvi pilnā apmērā, jārēķinās ar tūkstošos mērāmām investīcijām iekšējo tīklu izbūvē, telpu pielāgošanā vai piebūves izveidē, kā arī sanitārā mezgla ietaišu iegādei. Mēs apzināmies, ka ļoti daudziem brīvu līdzekļu nav, taču cilvēki nāk uz mūsu organizētajām sapulcēm, interesējas par iespējām un variantiem, lai spētu sev radīt ne tikai komfortablas dzīves apstākļus, bet arī samazinātu plānotās izmaksas turpmākās ekspluatācijas laikā. Jāatceras, ka līdz 2021. gada 31. decembrim ir jāizveido decentralizēto notekūdeņu apsaimniekošanas ietaišu datu bāze, un, līdz ko tā tiks izveidota, spēkā stāsies strikti LR MK noteikumi par notekūdeņu apsaimniekošanu - nāksies savest kārtībā vai izveidot no jauna decentralizēto notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmu, lai tā atbilstu vides saglabāšanas noteikumiem, kā arī regulāri maksāt par notekūdeņu izvešanu. Mēs esam pārliecināti, ka pieslēguma izveidošana ir ne tikai videi draudzīgs, bet arī ekonomiski vispamatotākais risinājums, lai iedzīvotāji varētu dzīvot labā komforta līmenī un turpmāk nedomātu nedz par ūdensapgādi, nedz kanalizācijas apsaimniekošanu. Daudzi no Judovkas iedzīvotājiem atzīst, ka beidzot tiek piepildīti viņu sapņi.”

Estētiski, komfortabli un ekonomiski

Patlaban SIA „Daugavpils ūdens” realizē savu pirmo ES ERAF fonda atbalstīto ēku energoefektivitātes projektu, kura ietvaros divās uzņēmuma ēkās notiks ne tikai jumtu un fasāžu siltināšana un sakārtošana, bet arī iekšējo komunikāciju nomaiņa, kas ļaus uzlabot vides komfortu strādājošajiem, kā arī būtiski samazinās apkures izmaksas un elektroenerģijas patēriņu. Šobrīd vienā no ēkām būvdarbi jau ir pabeigti, bet otrā ir sākušies. Kopumā projektu plānots noslēgt šā gada beigās. Ēriks Limanovskis vērš uzmanību, ka atjaunotajās un siltinātajās ēkās tiek integrētas mūsdienu tehnoloģijas, kas ļauj efektīvi izmantot esošos resursus, piemēram, regulēt temperatūru telpā atkarībā no tā, vai to piesilda saule, ir arī gaisa kvalitātes kontrole un automātiska svaiga gaisa padeves ieslēgšanās, ja telpā CO2 līmenis pārsniedz rekomendēto. Tāpat tiek instalēta jauna apgaismojuma sistēma, pārejot uz LED gaismekļiem. Tehniskais direktors informē, ka pēc energoefektivitātes projekta īstenošanas siltumenerģijas patēriņš samazināsies līdz pat 70%. Īstenotais projekts ne tikai atstās pozitīvu iespaidu uz ēku tehnisko stāvokli, energoefektivitāti un darbinieku komfortu, bet būs arī estētisks ieguvums pilsētas sejā - ēku fasādēm izvēlēta eleganta un mūsdienīga krāsu gamma: tumši sarkans, pelēks un balts. Atjaunotās ēkas labi sasaucas ar blakus esošo vēsturisko objektu ‒ pilsētas pirmā ūdensvada staciju.

www.daugavpils.udens.lv

Projekts "Ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas attīstība Judovkas rajonā, Daugavpilī" Nr.5.3.1.0/18/I/001 tiek realizēts ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu (1 775 050,00 EUR jeb 68,16% no attiecināmajiem izdevumiem).

Projekta mērķis - attīstīt SIA "Daugavpils ūdens" sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu izmantošanu, uzlabot to pieejamību, nodrošināt kvalitatīvu dzīves vidi Daugavpils pilsētas iedzīvotājiem, t.sk. samazinot apkārtējā vidē novadīto piesārņojumu un ūdenstilpju eitrofikācijas riskus.

Projekts "Energoefektivitātes paaugstināšana Daugavpils pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības ēkās - Ūdensvada ielā 3, Daugavpilī" , Nr. 4.2.2.0/18/I/008 tiek realizēts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu, kas sastāda 81,22% no attiecināmajiem izdevumiem, nepārsniedzot 887 520,86 EUR.

Projekta mērķis - sekmēt kapitālsabiedrības SIA "Daugavpils ūdens" 2 ēku (administrācijas ēkas un ūdensvada un kanalizācijas tīklu nodaļas sadzīves ēkas) energoefektivitātes paaugstināšanu, samazinot primārās enerģijas patēriņu.

Novados

“Izglāb mani! Mums ir dots laiks – viens mēnesis… Aizkrauklē tiek likvidēta kaķu biedrība “Felida”, jo pašvaldību neinteresē šo kaķīšu liktenis,” tīmeklī atrodam sūru ierakstu un kaķu skumjās acis, kas lūdz – izglāb mani! Ikviens, kuram sirds krūtīs, zina, cik reizēm ir grūti izglābt dzīvniekus. Bet glābšanu mūsu mazie brāļi ir pelnījuši tikpat daudz kā cilvēki. Vienkāršāk, protams, ir novērsties. Kāda situācija ir Aizkrauklē – novēršanās vai palīdzība?

Svarīgākais