"Tumsa" turpina muzicēt: bet bez Mārtiņa Freimaņa un Valtera Frīdenberga

© Publicitātes foto

Leģendārā grupa “Tumsa” laidusi klajā jaunu dziesmu “Mans rīts”, kurai tapusi arī videoversija, turklāt itin simboliskā vietā – Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē. Šis vispār “Tumsai” ir simbolisks laiks, jo relatīvi īsā laikā būs iespēja ierakstos paviesoties gan grupas teju 30 gadus senā pagātnē, gan šajos laikos.

Jau pēc pusotra mēneša gaidāms jauns albums

Grupa “Tumsa” joprojām ir darba spara pārpilna un nesen nāca klajā ar daudziem pārsteidzošu ziņu, ka pabeigts darbs pie jaunā albuma. Pat jau noteikts tā iznākšanas datums - 1. novembris, turklāt tas tiks atzīmēts ar koncertu Latvijas 1. rokkafejnīcā!

Lai stiprinātu šī paziņojuma patiesumu, grupa izlikusi klausītāju vērtējumam vēl vienu jaunu dziesmu - “Mans rīts”, kuras autori ir grupas dibinātājs Jānis Daugalis un tās jaunais solists Jānis Dreimanis. Jāatzīst, ka skanējums ir diezgan “netumsisks”, taču tas nenozīmē, ka dziesma ir vāja - tā ir gana interesanta un melodiska, tikai “Tumsas” rokrakstu tajā atpazīt ir diezgan pagrūti.

Video versiju producējis Kaspars Dvinskis, un tā filmēta grupas agrākā solista, pāragri mūžībā aizgājušā grupas līdera Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē - dienā, kad tur tika atklāts viņa muzikālais soliņš un kad grupa vakarā uzstājās ar koncertu pilsētas centrā. Arī tas viss ir fiksēts video. Ierakstā bez diviem jau iepriekš minētajiem piedalījušies arī grupas ģitārists kopš tās dibināšanas brīža Haralds Drekslers, kā arī bundzinieks Uldis Knapšis un ģitārists Krists Dēvics - šis piecnieks ir “Tumsas” šo laiku sastāvs.

Atgriežas laikos, kad Freimanis gribēja dziedāt kā Grodums

10. augustā - dienā, kad Aizputē tika atklāts dziedātāja un dziesmu autora Mārtiņa Freimaņa muzikālais piemiņas soliņš - ar Mārtiņa Freimaņa fonda atbalstu klajā nāca arī grupas “Tumsa” paši pirmie dziesmu ieraksti, kuros kā solists piedalījās Mārtiņš. Jāatzīst, ka par šiem 1996. gadā veiktajiem ierakstiem laikam zināja tikai liepājnieki, “mikrofonieši” un grupas “Tumsa” fani - būsim reāli, lielākajai daļai “Tumsa” labākajā gadījumā sākās ar grupas uzvaru “Liepājas dzintarā” un pirmo kaseti “Putni” 1998. gadā.

Kaspars Dvinskis/MicRec

Atgriežoties tālā vēsturē, jāatgādina, ka “Tumsa” dibināta 1991. gadā, tās “tēvs” ir basģitārists Jānis Daugalis. Pirmos trīs gadus solista pienākumus pildīja Fēlikss Ķiģelis, bet vēlāk par vokālistu kļuva tolaik tikai 17 gadus vecais Mārtiņš Freimanis. Izrādās, ka tad jau pēc pāris gadiem tapuši arī pirmie ieraksti. Līdz šim šie 1996. gadā Liepājas “Rietumu radio” studijā veiktie 14 dziesmu ieraksti bija sakopēti pāris audiokasetēs un publiski nebija pieejami, taču nu šis baltais plankums “Tumsas” vēsturē ir dzēsts. Protams, tehniski ieraksts ir tālu no pilnības (ļoti tālu!), taču vērtību tam piedod gan publiski agrāk nedzirdētie skaņdarbi, gan Mārtiņa centieni “dziedāt kā Grodumam” - izklausās gan, ka ne tik daudz tam, kurš Jānis no “Līviem”, bet tam, kurš viņa dēls Elviss un kurš tolaik kopā ar Ķiģeli junioru startēja grupā “Melnā princese”.

Retums ierakstu kolekcionāriem, dārgums - faniem

Albums “1996” ir stundas un vēl piecu minūšu garumā, un tajā iekļautais repertuārs ir puse uz pusi - septiņas dziesmas latviski un septiņas angliski. Protams, var jau pasmīkņāt par Freimaņa pirmajām salīdzinoši naivajām balādēm angļu valodā un par “Tumsas” anglisko repertuāru vispār, taču jāatminas, ka 90. gadu vidū liela (varbūt pat lielākā) daļa latvju mūziķu bija svēti pārliecināti, ka atliek vien sagatavot dziesmas angļu mēlē, tā viņiem pavērsies visu Rietumu mūzikas izdevniecību durvis un ielūgumi uz lielajiem festivāliem paralizēs vietējo pasta nodaļu darbu... “Tumsas” gadījumā pārsteidz, ka angliskajā versijā liepājnieki, šķiet, neapzināti mēģinājuši tēmēt ārtroka vai vismaz “Deep Purple” u.tml. grupu virzienā, par ko liecina dziesmas ar sarežģītu instrumentālo struktūru piecu (“Impossible World”, “Take Those Away”) un pat septiņarpus minūšu (“You’ll See”) garumā, tikai… nekas viņiem no tā nav sanācis. Tiesa, ģitārsolo gan iespēlēts vareni - tas laikam Haralda Drekslera nopelns.

Publicitātes foto

Ja angliskais repertuārs ir saturiski neinteresants, tad par latviskajām dziesmām to nevarētu teikt - tur starp rindām ir saklausāma tā neredzamā talanta dzirksts, ko acīmredzot šajā Liepājas grupā un tās vokālistā tolaik pamanīja pieredzējušie “Mikrofona ierakstu” darboņi. “Tumsas” faniem būs labāk zināms, kuras no šīm dziesmām vēlāk iekļautas uz palikšanu grupas repertuārā, taču vismaz “Zibens” noteikti ir dzirdēts. Taču ne par to - protams, viss skan bērnišķīgi un naivi, taču no tādām rokdziesmām kā “Meli” vai “Manai zemei sāp” pilnīgi noteikti varētu sanākt labi gabali, kārtīgāk piestrādājot un saliekot pareizos akcentus. Savukārt “Dejo” piedziedājums prasās pēc tā “nosperšanas” un ietērpšanas citā dziesmā - te varētu sanākt lielas lietas!

Septiņiem albumiem drīz pievienosies astotais

Ieraksta skaņas apstrādi veicis vairāku grupas “Tumsa” albumu producents Gints Stankevičs - lai gan albums joprojām skan kā no 70. gadu beigu pagrabu dzīlēm, var tikai iedomāties, kādas titāniskas pūles Gintam prasījusi tā padarīšana kaut daudzmaz klausāmā formātā. Albums pieejams mūzikas straumēšanas servisos, taču pašās augusta beigās limitētā skaitā nāca klajā arī CD versijā. Kopumā gan bija plānots izdot tikai 100 CD, un tie, kuri to “micrec.lv” mājaslapā pasūtīja līdz tā izdošanas brīdim, dāvanā saņēma arī Daigas Mazvērsītes grāmatu “Mans draugs Mārtiņš Freimanis”.

Ja pārlapo “Tumsas” oficiālo biogrāfiju, tad “1996” tās diskogrāfijā sanāk septītais lieldarbs - vēl “Putni” (1998), “Katram savu Atlantīdu” (2000), “Nesaprasto cilvēku zemē” (2001), “Spēlējot debesis” (2002), “1 000 000 itnekā” (2004), “Piedzīvojums 1996-2006” (2006) un “Suns” (2008). Jau pavisam drīz šī diskogrāfija gūs papildinājumu.

Pieturēsies pie skaitļa “13”

Atgriežoties pie grupas “Tumsa” šo laiku versijas, tad tā ir dzīvāka par dzīvu. Tajā joprojām muzicē grupas dibinātājs un dziesmu autors Jānis Daugalis, tāpat arī ģitārists un dziesmu autors Haralds Drekslers. Pašreizējais grupas solists Jānis Dreimanis (savulaik manīts cerīgajā grupā “Dawn Town”), kura tēvs Viktors Dreimanis kādreiz bijis Liepājas grupas “Credo” dalībnieks, labi iejuties kolektīvā un šobrīd ir viens no aktīvākajiem jauno dziesmu tekstu autoriem. Jau pirms kāda laika vairāku radiostaciju rotācijās nonāca “Tumsas” dziesma “Nemiera kaijas”, par ko var balsot arī “Muzikālās bankas” aptaujā, bet šobrīd tai seko jau minētais “Mans rīts”.

Publicitātes foto

Jānis Daugalis sarunā ar apskatnieku mazliet pavēra priekškaru arī pēc pusotra mēneša gaidāmajam albumam. “Tajā būs 13 dziesmas - savulaik iesākām ar 13, šķiet, pirmajos trīs albumos bija tieši 13 dziesmas, tāpēc nolēmām šo tradīciju turpināt,” stāsta Jānis. Tā ir - pat četros albumos ir tieši 13 dziesmas (“Putnos” noslēdzošā ir superīgā “13-tā”), bet divos - 12 (vēl viens albums ir labāko dziesmu izlase), tā ka šis apjoms “Tumsai” ir ļoti raksturīgs. Matemātiski tās būs 11 jaunas dziesmas (ieskaitot jau izskanējušās) plus divi gabali bonusā - kopā ar Dionu pērn ierakstītā “Tālumā” un pirms trīs gadiem ar hiphopa apvienību “RQi” tapušais kopdarbs “Latvijai”. Savukārt par albuma prezentācijas koncertiem - pasākumam 1. novembrī “roķenē” plānots pievienot arī klātienes tikšanos ar klausītājiem Liepājas kultūras namā “Wiktorija”, bet tad “šogad vairāk nē, taču uz nākošo gadu gan šobrīd “būvējam” kādus koncertus”, saka Jānis Daugalis.

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais