Latviešu etnomūziķi veldzē tautiešus ASV un arī tepat Latvijā

© Publicitātes foto

Ambientā etnomūzika – ir arī tāds ne pārāk bieži sastopams mūzikas žanrs, ko pie mums pārstāv “Rāmi riti”. Šī grupa kļuvusi pazīstama jau pat Atlantijas okeāna otrā pusē, tāpēc par godu savai desmitajai jubilejai var klausītājiem drošu sirdi piedāvāt itin plašu muzikālo programmu arī ārpus Latvijas. Taču netiks aizmirsti arī pašmāju mūzikas cienītāji.

Grupas “Rāmi riti” radošā darbība aizsākās 2014. gadā, apvienojoties mūziķiem no dažādiem projektiem ar vienojošo pavedienu - mīlestību uz tautasdziesmu. “Katra dainu virtenīte, kura tiek izcelta saulītē, izdziedāta, kopīgi saspēlēta, tiek izauklēta caur mūziķu sirdīm, sajūtām, noskaņām un katra grupas dalībnieka muzikālās izteiksmes veidu,” tā grupas mājaslapā tiek pieteikti “Rāmi riti”. 

Publicitātes foto

Uzstājas latviešu diasporas Amerikā nozīmīgajos svētkos

Apvienības desmit gadu pastāvēšanas svinību tūre uzsākta ar koncertiem Mičiganas štatā Amerikas Savienotajās Valstīs - brauciena mērķis bijis piedalīties Garezera vasaras vidusskolas 60 gadu jubilejā, kas sevī ietvēra dažādus pasākumus teju veselas nedēļas garumā. Kā zināms, šī vidusskola ir viens no slavenākajiem Latviešu centriem Amerikā - te īpašumu 68 ha platībā uz šejieni izceļojušie latvieši nopirka no Čikāgas gaidu vienības vēl tālajā 1965. gadā. Jubilejas pasākumi pulcēja absolventus, kuri šo skolu beiguši visu tās ilgās pastāvēšanas gadu laikā.

Publicitātes foto

“Centrālais jubilejas koncerts notika Garezera estrādē “Dziesmu leja” ar brīnišķīgu programmu, kuru ievadīja “Rāmi riti” uzstāšanās. Sirsnīgie svētki uzbūra gandrīz dziesmu svētku sajūtu!” priecājas “Rāmi riti” vokāliste Inese Kozuliņa. “”Rāmi riti” arī instrumentāli pavadīja tālāko koncerta norisi - skanēja gan skaistākās kora dziesmas Garezera skolas jauniešu izpildījumā, gan tika dejotas latviešu tautas dejas. Protams, tika dziedāta arī neaizmirstamā “Čikāgas piecīšu” dziesma “Mūsu mīlestība” zināmā basbaritona Paula Berkolda izpildījumā. Svētku vakars izskanēja uz emocionāli aizkustinošas nots, visiem sanākušajiem kopīgi nodziedot Garezera ikvakara himnu “Daugav’ abas malas”.”

Pieci mūziķi, kurus vieno mīlestība uz latvju dainām

“Rāmi riti” sastāvā šobrīd ietilpst tādi pazīstami mūziķi kā Inese Kozuliņa (vokāls, kokle), Mārtiņš Miļevskis (taustiņi, perkusijas, vokāls), Ivars Štubis (ģitāra vokāls), Kalvis Vītols (vokāls, dūdas, ukulele, perkusijas) un Alisa Klimanska (flautas, stabules, vokāls).

Publicitātes foto

“”Rāmi riti” mūziķus vieno mīlestība uz latviešu tautas neizsīkstošo gara spēka glabātāju un dvēseli - latvju dainām. Grupa spēlē oriģinālmūziku, kurā noskaņām, niansēm bagātīgs instrumentu skanējums savijas ar latvju dainu vārdiem, etnomūzikas pavedieniem, ambienci un apvienības mūzikai raksturīgo silto, dvēselisko skanējumu,” tā šo apvienību piesaka grupas pārstāvji.

Dziesmas rodas Turaidā un Gaujas senlejā

“Rāmi riti” savu desmit pastāvēšanas gadu laikā ir izdevuši piecus studijas albumus un nospēlējuši daudzas koncertprogrammas Latvijā un arī ārpus tās. Albumi izdoti ar apskaužamu regularitāti, proti, ik pa diviem gadiem: “Visapkārt Saule teka” (2015), “Saules rīti, Dieva rīti” (2017), “Rotājies, tu Saulīte” (2019), “Sudrabiņu sijādam’” (2021) un “Zin Dieviņis, zin Laimiņa” (2023).

Publicitātes foto

Šie albumi nav vienkārši etnomūzikas melodiju apkopojumi, bet gan katrs ar savu īpašo kodu un skaidrojumu. Piemēram, pēdējā albumā iekļautās kompozīcijas tika pieteiktas kā dziesmas, kuras “ved klausītāju ceļojumā gan uz sakrāli mītisko telpu, kur aužas, top Visuma audekls pavedienu pa pavedienam, kur satiekas Saules meitas ar Dieva dēliem, kuras svēta uguns, kur sildās pati Laima un Dievs; gan klausītājs ierauga sevi cilvēka mūža svarīgākajos ritos un brīžos, kuri caurvij cilvēka mūža gājumu”. Arī tā prezentācijas vieta tika izvēlēta ar īpašu pietāti pret tautisko mantojumu - Turaidas muzejrezervāta Dainu kalnā. Koncerts tajā bija grupas līderes Ineses Kozuliņas vairāku gadu garumā lolots sapnis: “Tā ir vieta, kas glabā mūsu tautasdziesmas garu, un kopš Atmodas laikiem šeit dziesma vienmēr pulcējusi ļaudis. Dainu kalna apkārtne, Gaujas senleja, kas ir piesātināta ar mūsu tautas spēku un dzīves ziņu, mūža nogalē bija iemīļota pastaigu vieta arī Dainu tēvam Krišjānim Baronam. “Rāmi riti” mūzikai, dziesmām, skanējumam arī ir tiešs sakars ar Turaidu un Gaujas senleju, jo tieši šeit izauklējas un rodas “Rāmi riti” dziesmas.”

“Rāmi riti” aicina uz kopābūšanas un sadziedāšanās svētkiem

Publicitātes foto

Pie šādiem nopietniem stāstiem un jūtamās atbildības pret savu muzikālo piedāvājumu ar pavisam citām acīm var raudzīties uz “Rāmi riti” daiļradi, ar kuru apvienības pārstāvji labprāt iepazīstinās arī pašmāju klausītājus. Turpinot atzīmēt grupas pastāvēšanas desmitgadi, “Rāmi riti” izziņojuši koncertsēriju “Saules zīmē”: 19. oktobrī paredzēts koncerts Rīgā, mūzikas un drāmas telpā “OratoriO”, 1. novembrī - Tukuma kultūras namā, savukārt 23. novembrī apvienība uzstāsies Siguldas koncertzālē “Baltais flīģelis”. Šajos koncertos papildus grupas sastāvam piedalīsies arī koklētāja Zane Sniķere un čelliste Undīne Balode.

Publicitātes foto

Koncertos skanēs daļa no “Rāmi riti” pastāvēšanas desmit gadu laikā radītajām, ierakstītajām, spēlētajām un arī klausītāju iemīļotākajām grupas dziesmām, tostarp koncertos līdz šim neredzētu instrumentu pavadījumā, bet kā īpašais bonuss paredzēts sadziedāšanās mirklis ar klausītājiem. To droši vien šādas mūzikas cienītāji gaidīs ar īpašu nepacietību - esam taču dziedātāju tauta!

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.

Svarīgākais