Mūzikas gada balvu karuselī iesaistās arī "Austras balva"

© Publicitātes foto

Pēc vairāku gadu pārtraukuma šoruden apritē atgriezīsies mūzikas apbalvojums “Austras balva”. Arī šī balva, tāpat kā tradicionālais “Zelta mikrofons” un nesen dzimusī “GAMMA”, pretendē uz gada balvas statusu, taču tajā nosacījumi ir vienkāršāki par vienkāršu – piedalās visi, uzvar viens.

Balva “ar bārdu” - pastāv jau deviņus gadus

Iespējams, ka Latvijas populārās mūzikas apbalvojums “Austras balva” plašākai auditorijai ir mazāk pazīstams, lai gan tā pirmsākumi meklējami jau pirms deviņiem gadiem - dzirdēti pat viedokļi, ka “tā jau kaut kāda dziesminieku balva, ko organizē Austras Pumpures fonds”. Neskatoties uz savu klusāko pastāvēšanas gaitu, šī balva sasniegusi lielu popularitāti un prestižu mūzikas industrijas profesionāļu vidū - jāatzīst, ka pat grūti izskaidrojamu.

“Austras balva” savulaik tika izveidota kā iniciatīva katru gadu apbalvot vienu vienīgo albumu, ko mūzikas kritiķu un mūzikas industrijas pārstāvju žūrija atzinusi par gada labāko. Tās iniciatori ir mūzikas portāla “Intro.lv” žurnālisti Lauris Anstrauts un Normunds Vucāns, organizatori - biedrība “Austras balva”. Lai gan balvas norisi atbalsta Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), tas nenozīmē, ka šis pasākums saistāms ar LaIPA revolucionāriem un viņu izveidoto “Gammu”. Šī balva ir pilnībā neatkarīgs veidojums, kas tapis, pateicoties tieši Laura un Normunda entuziasmam, protot tam (un savai komandai) piesaistīt vēl virkni mūzikas industrijas cilvēku. “Austras balva” pirmoreiz pasniegta 2015. gadā, kad pie tās tika Alises Jostes “Hardships Are Ships”.

Publicitātes foto

No malas vērojot, šķiet, ka “Austras balvu” var saņemt tikai tā saucamo mūzikas gardēžu ēdienkartē esoši mākslinieki - “Prāta vētrai” u.tml. izpildītājiem te nav ne mazāko izredžu. Tiesa, 2021. gadā līdz šim pēdējo balvu ieguva reperis ansis ar albumu “Liela māksla”, kam bija (un joprojām ir) arī teicami komerciālie rādītāji un pāris “zelta mikrofoni” plauktā. Tāpat balvu iepriekš ieguvusi arī grupa “Rīgas modes” ar albumu “Fantastiski”, “Satellites LV” ieraksts “Varavīksnes galā”, grupas “Polifauna” debijas lieldarbs “You Look Like A Lost Soul”, kā arī “Tribes Of The City” ieraksts “Rust And Gold”.

Pēc pandēmijas un citām likstām atgriežas ar jauniem spēkiem

Kad LaIPA saplēsās ar “Zelta mikrofona” rīkotājiem, daudzu skatieni automātiski pavērās “Austras balvas” rīkotāju virzienā - sak, varbūt viņi varētu sniegt tādu kā vidutāju vērtējumu?

“Pēc pandēmijas perioda nenoteiktības, kas ietekmēja arī mūsu iespējas pasniegt balvu ierastajā veidolā, ar tās organizēšanu saistītie jautājumi bija nedaudz pazuduši no mūsu ikdienas,” stāsta “Austras balvas” organizatori. “Kādu laiku domājām, ka pie tā vairs neatgriezīsimies, tomēr ik pa laikam gan mūziķi, gan iepriekšējo gadu žūrijas locekļi apjautājās, kas notiek ar šo iniciatīvu, un mudināja to turpināt, kas lika mums saprast, ka pie tās ir vērts atgriezties. Galu galā lieliskas mūzikas, mūsuprāt, ar katru gadu Latvijā paliek arvien vairāk, tāpēc pēdējo gadu esam strādājuši pie “Austras balvas” atjaunošanas un ceram, ka spēsim atgriezties ar dubultu sparu. Tāpat prieks, ka palīdzīgu roku tam bija gatavi sniegt gan mūsu ilggadējie atbalstītāji, gan jauni partneri kā “Hanzas perons”, kas ir ļoti svarīgi, lai padarītu “Austras balvu” par vēl nozīmīgāku notikumu Latvijas mūzikā.”

Pašiem savs pasākums, pašiem savs atskaites gads

“Austras balva” uz pārējo fona izceļas kaut vai ar savu diezgan neordināro vērtēšanas periodu, piemēram, šogad tiks izcelts labākais Latvijā izdotais albums periodā no 2023. gada 1. jūlija līdz šī gada 30. jūnijam. Kā šo rindu autoram skaidroja Normunds Vucāns, galvenais ir gads kā atskaites periods, bet tā sākuma un beigu datumi bijuši dažādi. Piemēram, “Austras balvas” pirmajā gadā vērtējamais periods bija no 18. novembra līdz 18. novembrim, vēlāk par atskaites punktu ņemts oktobra vidus un 1. novembris u.tml. Šajā jomā viss ir ļoti demokrātiski.

Balvai arī šogad būs nominēti desmit albumi, kuri tiks nosaukti jau šo pirmdien, 12. augustā, savukārt uzvarētājs tiks paziņots īpašā nominantu koncertā un noslēguma pasākumā 14. septembrī kultūrvietā “Hanzas perons”. To klātienē varēs apmeklēt ikviens, protams, iegādājoties biļeti - arī viss ļoti demokrātiski.

Kopumā žūrijas vērtēšanai nodoti 128 albumi

Šonedēļ notika “Austras balvas” žūrijas tikšanās kārtējais raunds, kurā piedalījās padsmit vērtētāji no kopumā diviem dučiem pirmajā kārtā savu dalību neliegušo - izšķirošajā vērtēšanas kārtā par Top 10 pieslēgsies vēl virkne speciālistu. Kopumā no 128 vērtēšanai izvirzītajiem albumiem bija nobalsots par 61, tas ir, kopumā 61 albumu kaut vai viens no žūrijas locekļiem bija ielicis savā Top 10 listē. Lai gan pēc pirmās kārtas izskatās, ka uzvarētājs jau ir praktiski zināms, taču tas ir šķietami, jo pie vērtējamo skaita samazināšanās, protams, mainīsies arī punktu sadale, turklāt, kā jau minēts, vērtēšanai pieslēgsies svaigi spēki. Par Top 10 domstarpību nebija - Lauris Anstrauts pat prognozēja, ka “šī būs īsākā sapulce “Austras balvas” žūrijas vēsturē, jo tik skaidrs desmitnieks vēl nav bijis nekad” un “tikai vienpadsmitais albums atpaliek par pāris balsīm”, un praktiski tā arī bija - žūrija tiešām ar visiem jautājumiem tika galā itin raiti.

Publicitātes foto

Žūrijas vērtējumam nodotajā albumu apkopojumā ir virkne albumu, kuru vērtēšana “Zelta mikrofona 2024” izvēlētajai žūrijai bija liegta, jo to autori šai gada balvai vienkārši nepieteicās, piemēram, “Les Attitudes Spectrales” ar “Songs For No One”, metālisti “Deodium” ar albumu “Maldupe”, virkne “trokšņu roka” pārstāvju u.c. Protams, savu piesitienu dod arī no “ZM” atšķirīgā apskatāmo albumu amplitūda no to izdošanas viedokļa, tāpēc uz balvu pretendē arī tādu konkurētspējīgu izpildītāju kā “Laika suns”, “Oranžās brīvdienas”, “Very Cool People”, Wiesulis, Ūga, “Citi zēni”, “Kuba” u.c. šogad iznākušie garadarbi.

Arī apskatniekam vērtējamo albumu skaitā bija vairāki jauni vārdi, bet to vidū - vairāki vērā ņemami. Piemēram, producenta EXVCT albums “From The Future To The Garage”, Ritunsiic (Aleksis Luriņš) un Ug Ug Ugg Ugg (Uģis Jansons Krastiņš) albums “Igrek”, reperis Linlin (Linards Ozoliņš) ar albumu “Lieli plāni, lieli darbi”, vēl kāds pārītis.

Lielākais ieguvums - iespēja novērtēt žanrisko daudzveidību

Albumu apkopojumu šai balvai veic Lauris Anstrauts, skrupulozi ejot cauri visiem pieejamajiem informācijas avotiem un saliekot iznākušos albumus kopējā listē. Nosacījums - izdevumam jābūt 30 minūšu garumā vai arī tajā jābūt vismaz septiņām dziesmām.

Lai gan “Austras balva” parasti dod arī kādu taustāmu labumu - nelielu finansiālo “piešprici” turpmākajiem radošajiem darbiem vai publicitātes kampaņu, galvenais tomēr ir tās prestižs. Ir novērots, ka praktiski visos mūziķu CV līdzās ierakstam par nominēšanu “Zelta mikrofonam” vai pat statuetes saņemšanu gozējas arī ieraksts par “Austras balvu”. Savukārt Normunds Vucāns atklāti atzīst, ka iegūtā balva - tas, protams, ir labi, tomēr lielākā vērtība no klausītāju un arī mūziķu viedokļa ir tieši Top 10. Tas labi reprezentē mūzikas stilu dažādību Latvijā un dod iespēju fokusēti aplūkot labāko, kas kādā konkrētā atskaites periodā ir izdots. Ja “ZM” interesentiem varbūt arī nerodas vēlme pievērsties visu daudzskaitlīgo nomināciju Top 5 apskatei, izvēloties tikai sev tīkamākos žanrus, tad desmit albumiem laiku tomēr var atrast jebkurš, tādējādi gūstot ieskatu arī Latvijā eksistējošo žanru daudzveidībā.

Tas gan ir neapstrīdami - argumentācija vienkārša, taču saprotama un precīza. Gaidīsim pirmdienu, lai uzzinātu, kurš būs “Austras balvas” Top 10!

Lasāmgabali

Acīs riesās laimes asaras, kad lidmašīna pacēlās no Rīgas lidostas skrejceļa. Es atkal braucu uz savu mīļo Itāliju. Austiņās skanēja dziesma “Chi vediamo a casa”, latviski tas nozīmē – tiksimies mājās. Vienmēr, kad braucu uz Itāliju, ir bijusi sajūta, it kā es atgrieztos mājās.