Pašmāju Eirovīzija šogad notiks daudz agrāk, bet – ne citādi

© Publicitātes foto

Latvijas Televīzijas (LTV) autoru un dziesmu izpildītāju konkursā “Supernova” dziesmu pieteikšana šogad sāksies jau 20. augustā, bet uz žūrijas atlasīto un nākamajā kārtā iekļuvušo izpildītāju vārdu publiskošanu skatītājiem un klausītājiem nenāksies gaidīt līdz 2025. gada sākumam – tie tiks noskaidroti jau novembrī.

Dmitrijs Suļžics/MN

Dons paildzināja “Supernovas” pastāvēšanu

Pēc Dona relatīvajiem panākumiem šā gada Eirovīzijā, ar dziesmu “Hollow” iekļūstot konkursa finālā un ierindojoties 16. vietā, nebija īpaša iemesla domāt, ka kaut kas radikāli tiks mainīts Eirovīzijas nacionālās atlases jeb “Supernovas” norisē. Jāatgādina, ka 2015. gadā izveidotā un konkursus “Dziesma” un “Eirodziesma” aizstājusī “Supernova” ļoti ilgi varēja dusēt uz lauriem, pateicoties jau tās pastāvēšanas pirmajā gadā Aminatas finālā izkarotajai sestajai vietai un Justa nākamajā gadā iegūtajai 15. vietai - nevienam pat prātā nenāca apstrīdēt jaunā formāta lietderīgumu. Pieci gadi pēc kārtas ārpus Eirovīzijas fināla izraisīja pamatīgu kurnēšanu, taču Dons visu sakārtojis, un “Supernova” atkal varēs kādus piecus gadus nedomāt par nepieciešamību mainīties. Jādomā, ka pēc olimpisko spēļu Parīzē atklāšanas ceremonijas noskatīšanās skatītājiem arī Eirovīzijā redzamais vairs nešķiet nekas traks, tātad arī no šī aspekta viss ritēs savu gaitu.

Šoreiz dziesmu iesniegšanai tikai divi mēneši

Dziesmu pieteikšana “Supernovai” sāksies 20. augustā sabiedrisko mediju portāla LSM konkursa sadaļā, kur jau šobrīd publicēts tā nolikums, bet noslēgsies 21. oktobrī plkst. 23.59. Pērn dziesmu iesniegšana tika sākta 12. septembrī, bet par “dedlainu” tika noteikts 30. novembris, tātad laiks bija divarpus mēnešu, bet šoreiz tikai divi. LTV Mārketinga un komunikācijas daļas direktore Anita Jansone pastāstīja, ka izmaiņas dziesmu iesniegšanas termiņos notikušas, izrādot pretimnākšanu pašiem mūziķiem. Iepriekš mūziķi norādījuši, ka, izziņojot “Supernovā” iekļuvušo dalībnieku vārdus tikai janvārī, viņiem līdz februārim paliek pārāk maz laika kvalitatīva priekšnesuma pienācīgai sagatavošanai. Nu šis laiks būs ilgāks. Izklausās loģiski.

Šogad ierobežos potenciālo dalībnieku pļāpīgumu

Pērn pret “Supernovas” nolikumu bija virkne iebildumu, taču izmaiņas tajā praktiski nav veiktas - kā jau iepriekš minēts, Dons pagarināja šī pasākuma neaizskaramības indulgenci līdz pagaidām nezināmam laikam. Nolikumā ierobežots “Supernovas” pretendentu pļāpīgums (“dalībnieks, dziesmas autors/-i apņemas nesniegt publiskus paziņojumus par dalību konkursā pirms LTV oficiālo atlases rezultātu paziņošanas”), kā arī precizēts punkts par ārzemju autoru līdzdalību jeb tā proporcijām. Proti, ārzemnieki var piedalīties “Supernovā” kā mūzikas un/vai vārdu autori vai fonogrammas producenti, taču autoru kolektīvā viņu īpastvars nedrīkst būt lielāks par Latvijas pilsoņiem - nolikumā tas noteikts kā “iesniegtās dziesmas autoru kolektīvā nerezidentu skaits nedrīkst pārsniegt 49% no kopējā autoru skaita”. Tas arī viss. Pļāpīguma izskaušanas centieni raisa labvēlīgu smaidu, bet par ārzemniekiem - ja vajadzēs, gan sadalīs autoru kolektīvu tā, ka sanāks nepieciešamais 51%. Kā zināms, Dona “Hollow” tapa viņa sadarbībā ar Liam Geddes un Kate Northrop, taču pašmāju producents deva vajadzīgo proporciju.

Nolikuma dīvainības palikušas neskartas

Ko tad vēl vēsta “Supernovas” nolikums jeb savā pilnajā vārdā “VSIA “Latvijas Televīzija” nolikums “Par pieteikšanos Latvijas Televīzijas autoru un izpildītāju konkursam “Supernova 2025””? Praktiski visas tās pašas dīvainības, kas radīja mulsumu jau pērn, tostarp “žūrija vērtē dziesmas un dalībnieku pieteikumus pēc saviem profesionālajiem ieskatiem” (kādiem ieskatiem - subjektīvajiem?) un “ņemot vērā sekojošus kritērijus”, kuros ir “dziesmas uzbūve - oriģinalitāte, aranžējums, vēstījums, atbilstība mūsdienu tirgus tendencēm” (tiešām dziesmas uzbūve - ?), bet pie kritērijiem pievienots arī “iepriekšējie sasniegumi nozarē vai potenciāls gūt sasniegumus nākotnē un pastāvēt reālajā tirgū” (kurš tos vērtēs un kā tos vērtēs - ?).

Tāpat joprojām “LTV ir tiesības mainīt nolikumu, pamatojoties uz un/vai sakarā ar LTV programmu plānošanas un/vai finansiālajām iespējām, vai citiem administratīviem vai administratīvi tiesiskiem apstākļiem”, savukārt “uzvarētāja noteikšanas kārtība tiks publicēta atsevišķā nolikumā 2025. gada janvārī”. Rezumējot - spēles noteikumus tomēr var mainīt arī spēles gaitā.

Publicitātes foto

Piedalīties varēs visi un dažādās variācijās

Eirovīzijas nacionālajai atlasei - konkursam “Supernova” - arī šogad aicināti pieteikties gan solisti, gan dueti un grupas, kurās ir ne vairāk kā seši dalībnieki. Konkursam pieteiktā dziesma nedrīkst būt publicēta, atskaņota vai izpildīta publiskos pasākumos pirms 2024. gada 1. septembra. Vēl viens nosacījums - “iesniegtās dziesmas autori/izpildītāji apņemas nepiedalīties citos Latvijā veidotos muzikālos/dziesmu konkursos ar konkursam iesniegto dziesmu līdz 2025. gada 16. februārim”. Taču atkal jau Dona piemērs - tā pati dziesma, tikai latviski, acīmredzot neskaitās tā pati dziesma, tāpēc ar to droši var piedalīties, piemēram, “Muzikālajā bankā”.

Kā ierasts, dziesmas “Supernovas” nākamajai kārtai, kas notiks televīzijas tiešraidē 2025. gada februārī, izvēlēsies žūrija, “kurā būs Latvijas mūzikas industrijas, pasākumu jomas un televīzijas pārstāvji, kā arī ārvalstu profesionāļi”, ziņo LTV.

Aicina “iegūt iespēju uzvarēt Eirovīzijā”

Uz izmaiņām dziesmu iesniegšanas “Supernovai” termiņos ātri reaģējuši arī skaņu industrijas darboņi. Piemēram, kultūrtelpa “Auss” (tā bāzējas mūziķiem labi zināmajās “Sound Division” telpās Āraišu ielā) izplatījusi aicinājumu dziedātājiem, dziesmu rakstītājiem un producentiem “pievienoties Eirovīzijas dziesmu rakstīšanas nometnei un iegūt iespēju uzvarēt Eirovīzijas dziesmu konkursā 2025. gadā”. Šī nometne notiks no 26. līdz 29. augustam Baltijā lielākajā ierakstu studijā “Auss”, kas ir aprīkota ar modernām producēšanas un ierakstu telpām, līdz ar to “tur ir pieejams viss, kas nepieciešams jaunas mūzikas radīšanai”.

Nometnē tās dalībnieki varēs sadarboties ar citiem talantīgiem mūziķiem no Latvijas un arī Zviedrijas un realizēt savas idejas. “Šī nometne ir kas vairāk par vietu, kur rakstīt dziesmas: tā ir komūna, kur būs iespēja izveidot sadarbības un pilnveidoties mūzikas karjerā. Noslēgumā katram būs izstrādāta dziesma, kas gatava iesniegšanai 2025. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa atlasē!” vilina organizatori.

163 miljonu cilvēku liela auditorija

Neskatoties uz milzīgo pāri Eirovīzijai šogad vēlušos negāciju vilni, šis konkurss pie mums būtībā kļuvis tikai populārāks - to pierāda arī virkne mākslinieku ar pašu nebināro Nemo priekšgalā, kuri jau pabijuši vai vēl būs šeit ar koncertiem. 2024. gadā Latvijā un arī pasaulē Eirovīzijas pārraides sasniegušas pēdējos gados lielākos skatīšanās reitingus - tā vismaz apgalvo LTV. “Kopā 37 valstīs Eirovīzijas trīs televīzijas pārraides noskatījās vairāk nekā 163 miljoni cilvēku, savukārt konkursa video saturam dažādās sociālo mediju platformās kopā bija vairāk nekā miljards skatījumu.”

Tātad - tas viss ir tā vērts. “Aicinu ikvienu autoru un izpildītāju pieteikties konkursā, lai kāptu uz, iespējams, pasaulē lielākās skatuves, lai darītu to ar mīlestību un Latviju sirdī! Uz priekšu! Mēs varam, ir tikai jādara!” savus potenciālos pēctečus uz Eirovīzijas skatuves iedrošina arī Dons.

Lasāmgabali

Leģendārā grupa “Tumsa” laidusi klajā jaunu dziesmu “Mans rīts”, kurai tapusi arī videoversija, turklāt itin simboliskā vietā – Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē. Šis vispār “Tumsai” ir simbolisks laiks, jo relatīvi īsā laikā būs iespēja ierakstos paviesoties gan grupas teju 30 gadus senā pagātnē, gan šajos laikos.

Svarīgākais