“Purple Negative” katapultējas atpazīstamībā no “Positivus” skatuves

© Dmitrijs Suļžics/MN

Šī nedēļa – vai vismaz tās sākums – aizritēja diskusijās un pārrunās par “Positivus Festival” redzēto, dzirdēto un pieredzēto. Lai kā tur būtu, šis pasākums joprojām ir lieliska platforma mūsu jaunajām grupām un izpildītājiem, kuri, ja iekļūst izredzēto (uzaicināto) skaitā, tiek pie iespējas uzstāties uz kārtīgas skatuves un teicamas aparatūras, atrādot sevi milzīgas auditorijas priekšā. Šogad to izmantoja “Purple Negative”.

Četru “hedlaineru” iztrūkumu izmanto pārējie

Šogad “Positivus Festival” rīkotājiem neveicās kā vēl nekad iepriekš - jau pirms festivāla no dalībnieku saraksta pašlikvidējās reperis Ski Mask The Slump God un grupa “Royel Otis”, bet pasākuma laikā globālo IT problēmu radīto sarežģījumu lidostās dēļ “pozitīvajiem” kurvīti iedeva arī Offset un “Nothing But Thieves”. Bet tie bija četri “hedlaineri” vai vismaz tuvu šim statusam! Skaidrs, ka auditorija vairāk koncentrējās uz pārējiem, bet latvju repa “fāters” Ozols pat negaidīti nokļuva vakara galvenā mākslinieka lomā, tomēr jaunajiem šī “force majeure” situācija īpaši neko nemainīja - viņu uzstāšanās laiki bija pēcpusdienā vai agrās vakara stundās. Taču, ja labi grib, arī to var izmantot. Ja, piemēram, pērn teicamā grupa “Martas asinis” uz otrās lielākās skatuves izskatījās kā mazliet pazaudējusies, tad Elīza Daine ar savu alternatīvā roka grupu “Purple Negative” šogad kāpa uz mazās skatuves sestdien pēc trijiem un uzstājās gana pārliecinoši. “Paldies visiem, es jau domāju, ka neviens neatnāks!” no skatuves priecīgi teica Elīza. Sākotnēji tiešām uz viņu uzstāšanos bija ieradušies precīzi septiņi cilvēki, taču vēlāk to skaits jau pieauga līdz vairāk nekā pussimtam.

Dmitrijs Suļžics/MN

Piezvanīja, uzaicināja, uzspēlēja

Kā vispār jauna un alternatīvu roku spēlējoša pašmāju grupa var nokļūt “Positivus Festival” dalībnieku skaitā? “Es pat nezinu!” sazvanīta pēc festivāla, smējās Elīza. “Vienkārši kaut kas piezvanīja no nepazīstama numura, uzprasīja, vai mēs negribam uzspēlēt. Protams, ka gribējām!”

Jādomā, ka “Purple Negative” nepalika neievēroti - atraktīva uzstāšanās, ar visu sirdi un dvēseli muzicēšanas procesā, turklāt arī padomājot par vizuālo tēlu (tas gan vairāk attiecas tikai uz Elīzu, varbūt vēl arī uz ģitāristu Robertu). Protams, zinātājiem grupas spējas jau bija aptuveni nojaušamas, bet daži viņus pirmoreiz uz skatuves redzējušie raustīja apskatnieku aiz piedurknes un vaicāja, vai šī esot kāda igauņu rokgrupa… Dziesmas “Menthol” izpildīšanas laikā Elīza uz brīdi lika malā savu ģitāru un kārtīgi izlēkājās pa skatuvi, kas it īpaši varēja patikt “storiju” veidotājiem sociālajos tīklos, jo fotogrāfi šo īstas roka lēdijas izpausmi pat nevarēja diez ko piefiksēt “lēkājošā kadra”, tas ir, pārlieku kustīgās galvenās varones dēļ. “Mums viss patika, publika mūs uzņēma mīļi un jauki! Es tiešām baidījos, ka uz mums kā pašu pirmo grupu un vēl sestdienas pusdienlaikā neviens neatnāks,” atzina Elīza. Vai tas kaut ko dos grupas attīstībai? “Protams, tagad visos e-pastos rakstīsim, ka esam spēlējuši “Positivus Festival”!” puspajokam teica vokāliste.

Gads iesākts ar “milzu biti”

“Purple Negative” ar grupas “Hole” līderi Kortniju Lovu vizuāli un muzikāli atgādinošo vokālisti/ģitāristi Elīzu Daini priekšplānā aktīvi koncertē jau kopš no 2018. gada. Atzinību guvuši ar singliem “Fluorescent Lights” un “Your Ignorance”, publicējuši divus EP jeb minialbumus “SOAP” un “Happy”, taču plašākai auditorijai visvairāk iekrituši acīs pēc uzstāšanās 2022. gada jūnijā iesildītāju statusā slaveno “Placebo” koncertā Siguldas pilsdrupu estrādē. Ilgu laiku “Purple Negative” bija viena no aktīvākajām un atraktīvākajām jaunajām koncertgrupām, taču pēdējā laikā šķita, ka kaut kas labi strādājošajā mehānismā ir mazliet ieķēries. Grupas pamatkodolā bez Elīzas vēl ietilpst ģitārists Roberts Gromovs un bundzinieks Emīls Lapiņš, savukārt basģitāristi ir mainījušies itin bieži - Lucavsalā uz skatuves jau kāpa Rūdolfs Mikus Stelps, kurš manīts arī grupas “Advanced Blue” rindās.

Šopavasar “Purple Negative” pieteica arī savu debijas pilnformāta albumu ar nosaukumu “Megabee”. Kopumā desmit dziesmas, “kurās dzirdams alternatīvā roka apvienojums ar psihedēliskā un “punk” roka žanriem”, tā domā paši mūziķi, kuru dotajam stilistiskajam raksturojumam vēl gribētos kautrīgi pievienot arī postgrandžu un garāžroku. “Milzu bite simbolizē ikvienā cilvēkā mītošo lielo, dzēlīgo un uzmācīgo ego, ko klausītāji izzinās desmit dziesmu garumā,” informē mūziķi. Albums ierakstīts studijā “Gateris” Jāņa Kalvāna vadībā.

Dmitrijs Suļžics/MN

Kļūst pieaugušāki un muzikāli izglītotāki

Jau dziesma “Megabee” ar tās dzēlīgo videoklipu ļāva piesardzīgi prognozēt, ka “Purple Negative” varētu atgriezties apritē ar jaunu spēku un jaudu, bet tagad sāk izskatīties, ka piesardzīgās prognozes piepildās. “Dzīvajā” izpildījumā grupa tiešām ir kā enerģiska milzu bite, un koncertu apmeklētājiem pozitīvās enerģijas lādiņš ir garantēts gandrīz vienmēr. Ja par jauno albumu, tad tādi gabali kā, piemēram, to ievadošais “Cat In A Trap” (tas koncertos jau bija dzirdēts), jau minētā “Megabee” (to vēlams klausīties, pie viena skatoties klipu), arī sparīgā “We Hope It’s A Son” un rotaļīgi psihedēliskais “Mission Deception” (tai gan varētu izgriezt vidusdaļu) labas rokmūzikas cienītājam vienkārši nevar nepatikt! Protams, lielākoties visu šo pasākumu velk Elīzas harisma, taču nevar neizcelt arī aizrautīgo ģitāru tandēmu, kā arī basu.

Lielākais mīnuss - aizvien vairāk attālinoties no postgrandža un garāžroka psihedēliski eksperimentālākas mūzikas virzienā, “Purple Negative” mūzika ir kļuvusi inteliģentāka, taču arī… garlaicīgāka. Piemēram, stilīgā un dažādiem pavērsieniem bagātā “Freak Of The Show” - grūti pat sagaidīt tās beigas. No šī aspekta raugoties, neizpratni rada arī “Devil Dog” un vēl pāris gabali, bet pats bezcerīgākais gadījums ir augstā māksla “Have A Nice Flight” izskatā, kur var pat nepamanīt pašās beigās iebāzto slepeno treku, jo gribas jau beigt albuma klausīšanos... Rezumējot - labas dziesmas tiek sačakarētas ar nevajadzīgiem alternatīvajiem eksperimentiem.

Dmitrijs Suļžics/MN

Ar skatu uz Baltiju un Somiju

Iespējams, ka “Purple Negative” klausītājiem arī vairs nav tik viegli uztverami, taču grupa savu darbību izvērš plašumos - arī šonedēļ mūziķi tika sazvanīti kaut kur pie Igaunijas robežas. Izrādās, ka uzstāšanās festivālā “Positivus” bijusi kā iesildīšanās tūrei, kuras ietvaros “Purple Negative” uzstāsies divos koncertos Igaunijā (Vīlandē un Tallinā) un trīs koncertos Somijā (Helsinkos, Tamperē un Turku). Nedēļas sākumā grupa atgriežas mājās, un pie mums tuvākā uzstāšanās plānota no sapulcēto mākslinieku saraksta viedokļa diezgan dīvainajā festivālā “Fāze”, kas 9.-10. augustā risināsies pie Zentenes pils Tukuma pusē. Pēc tam - 24. augusts Liepāja, “Fontaine Palace”.

Elīza gan noliedz iepriekš minēto, ka grupas darbībā būtu kādā brīdī iestājusies pauze - čakli strādāts pie albuma “Megabee”, pirms tā izdošanas laisti klajā divi singli un videoklips, ik pa laikam sniegts kāds koncerts, janvārī ar tiem pabijuši arī Somijā utt. Acīmredzot “Purple Negative” darbības vienkārši nav pamanītas, jo nav bijušas vērstas uz skaļu publicitāti. Pēc “Positivus” būt nepamanītiem jau būs krietni grūtāk.

Lasāmgabali

Leģendārā grupa “Tumsa” laidusi klajā jaunu dziesmu “Mans rīts”, kurai tapusi arī videoversija, turklāt itin simboliskā vietā – Mārtiņa Freimaņa dzimtajā Aizputē. Šis vispār “Tumsai” ir simbolisks laiks, jo relatīvi īsā laikā būs iespēja ierakstos paviesoties gan grupas teju 30 gadus senā pagātnē, gan šajos laikos.

Svarīgākais