Rakovska pakļūst zem "Muzikālās bankas" "šlāgerlieguma"

© Publicitātes foto

Latviešu teiciens vēsta, ka ragavas taisa vasarā, ratus – ziemā, bet par nākamā gada ziemā gaidāmo dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” finālceremonijas norisi jāsāk kašķēties šī gada vasarā. Vai kaut kā tamlīdzīgi. Pamatīgu virmošanos par “MB” nolikuma jautājumiem šajās nedēļās sarīkojusi dziedātāja Agnese Rakovska (jeb Rozniece).

Šlāgeru popularizētāji vairās no šlāgeriem

Aptuveni pirms mēneša Agneses Rakovskas grupa “Triānas parks” kopā ar šlāgermūzikas aprindās pazīstamo dziedātāju Normundu Zušu izdeva dziesmu “Liepu laipas” - laba, kvalitatīva popdziesmiņa, kurai varēja prognozēt itin labus panākumus, jo tai papildu punktus dotu Agneses harisma un Zuša kā ansambļa “Galaktika” dalībnieka (un latgalieša) varen plašais atbalstītāju pulks. Taču Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” seifos Agneses sacerētā dziesma nenonāca, tas ir, aptaujas listē to neiekļāva. Iemesls - Zušam uz mūžu mūžiem piekarinātais šlāgermūziķa zīmogs.

No vienas puses - Latvijas Radio 2 vēlme vismaz “Muzikālās bankas” kontekstā distancēties no šlāgeriem ir apsveicama, turklāt jau šīs aptaujas nosaukumā uzsvērts, ka tā ir “rok- un popdziesmu aptauja”. Taču “Liepu laipas” absolūti nav ievietojama šlāgeru nišā, tomēr bankas seifu durvis tai ir slēgtas - balstoties uz nolikuma punktu, ka “aptaujā nevar piedalīties dziesmas un/vai izpildītāji, kas pārstāvēti citu žanru aptaujā(s)”, tātad - sirdsdziesmu un šlāgeraptauju favorīts Zušs. Taču viņš šajā projektā būtībā tikai “strādā par latgalieti”, jo dziesmas mūzikas un teksta autore ir Rakovska. Nav pirmā reize, kad “MB” uzkāpj uz šāda grābekļa - pirms pāris gadiem finālšova ceremonijas Daugavpilī aizkulisēs daudzi neslēpti smīkņāja par lēmumu atstāt aiz borta “Bermudu divstūra” sadarbībā ar grupu “Apvedceļš“ ierakstīto dziesmu “Brāl’ ar dzīvi nekaulē”, kas būtu pārliecinoši “paņēmusi banku” un joprojām gozējas straumētāko dziesmu topos, taču “bermudas” nokļuva šlāgermūziķu kategorijā, jo sadarbojās ar “Apvedceļu”.

Agnese pakļūst zem “Zuša sankcijām”

Par to visu varētu pabrīnīties, pasmaidīt un aizmirst, taču - tas nebūtu Agneses stilā. Viņa izplatīja paziņojumu sociālajos tīklos, kurā paustajam daudzos (ja ne visos) punktos nākas piekrist. Dziedātāja atgādināja, ka “Liepu laipas” “vēsta par latviešu kultūras un dabas vērtībām, un, tā kā manas saknes - vecmāmiņa - ir no Latgales, izvēlējos sadarboties ar mūziķi, kas pārstāv šo Latvijas novadu. Dueti manā profesionālajā darbībā nav nekas jauns - tā ir radoša iespēja meklēt inovatīvus izpausmes veidus. Plašāk šāda prakse palīdz veicināt populārās mūzikas daudzveidību. Svarīgi likās, ka dziesma izskanēs vienā no gaidītākajiem gada notikumiem - “Muzikālajā bankā”, kas parasti notiek Latgalē, Daugavpilī. Taču man par lielu pārsteigumu dziesma netiks iekļauta šajā aptaujā, jo, kā skaidro pasākuma organizatori, dziesma nekvalificējas nolikuma dēļ.”

Publicitātes foto

Agnese telefoniski sazinājusies ar Latvijas Radio 2 pārstāvjiem, kuri esot skaidrojuši par nepieciešamību ieturēt “žanra tīrību”, jo, citēsim dziedātāju, “nolikums paredzot, ka aptaujā nevar tikt iekļautas dziesmas, kuras izpilda šlāgerizpildītāji, kas šajā gadījumā esot Normunds Zušs”. Agneses viedoklis: “Ja “Muzikālās bankas” aptaujas mērķis ir veicināt latviešu populārās mūzikas attīstību un konkurenci vērtīgu skaņdarbu radīšanā, primārajam fokusam jābūt uz roka un popmūzikas dziesmām, nevis uz personībām, kas izpilda šīs dziesmas. Ja darbs radīts popa vai roka žanrā un tas pēc būtības atbilst “Muzikālās bankas” formātam, tam jākvalificējas aptaujai neatkarīgi no tā, kurš dziesmu izpilda. Postulējot Normundu Zušu kā šlāgermūzikas pārstāvi, viņš tiek ierobežots šajā rāmī, savukārt es tieku sodīta kā populārās mūzikas pārstāve un dziesmas autore.”

Aicina uz diskusiju un pilnveidot aptaujas nolikumu

Dziedātāja vēlētos par šo jautājumu diskutēt ar “MB” rīkotājiem pie apaļā galda, varbūt pieaicinot sarunai arī “Bermudu divstūri” un citos līdzīgā veidā atstumtos, taču vismaz līdz šīs nedēļas vidum Latvijas Radio vēlmi tikties nebija izrādījuši. Agnese sarunā ar apskatnieku vairākkārt uzsvēra, ka nevēlas konfliktus - tikai cieņpilnu diskusiju.

Bet - kāpēc mūziķi vispār tā laužas uz “Muzikālo banku”? “Dalība jebkurā industrijas notikumā, it īpaši nacionāla līmeņa radiostacijas konkursā, Latvijas mūziķiem ir ārkārtīgi būtiska - tādā veidā mēs kāpinām savu profesionālo izaugsmi un muzikālo attīstību. Valstī, kur pasākumi ir uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi, dalība tajos ir svarīga ikvienam profesionālam mūziķim,” skaidro Rakovska. “Vēlos norādīt, ka šis ir nebijis precedents, kas pelnījis padziļinātu izpēti. Rodas jautājums, vai tāds nolikums, kas liedz iekļaut žanram atbilstošas dziesmas konkursā, sekmē radošumu un veicina patiesu konkurētspēju un nozares attīstību?” Viņa aicina “MB” “rast veidu, kā pilnveidot nolikumu, kā arī iekļaut dziesmu “Liepu laipas” aptaujā, lai šī kompozīcija varētu piedalīties godīgā un patiesi vērtīgā notikumā, saņemot nozares kritiķu un skatītāju novērtējumu”.

Radio atzīst dziesmas kvalitāti, bet… aptaujai vienalga neder

Patiesībā “MB” rīkotāji varēja arī nemaz nesākt skaidrošanos, bet atsaukties uz citu minētā nolikuma punktu, kas paredz, ka “lēmumu par dziesmas iekļaušanu aptaujā pieņem radio raidījuma producents un vadītāji, strīdīgos gadījumos veicot iekšējo balsojumu, konsultējoties ar LR2 darbiniekiem vai piesaistot neatkarīgus ekspertus”, tātad - gribam un neiekļaujam! Taču “MB” tomēr bija komentējuši Rakovskas ierakstu sociālajos tīklos, taču diez ko labi viņiem tas nebija izdevies - tika tikai piemestas jaunas pagales ugunskurā.

Publicitātes foto

““Triānas parks” dziesma ar dziedātāju Normundu Zušu “Liepu laipas” ir iekļauta Latvijas Radio 2 fonotēkā un šobrīd ir viena no atskaņotākajām dziesmām,” vēsta “MB” pārstāvji. ““Muzikālā banka” pastāv jau vairāk nekā 20 gadus. Esam izstrādājuši nolikumu, kuru ievērojam, un tas gadu gaitā ir sevi pierādījis, uzturot dziesmu aptauju augstā līmenī. Lēmums par dziesmas iekļaušanu aptaujā tiek pieņemts saskaņā ar šī nolikuma 4.5 punktu - aptaujā nevar piedalīties dziesmas un/vai izpildītāji, kas pārstāvēti citu žanru aptaujās. Nolikums vienlīdz attiecas uz visiem māksliniekiem, un izmaiņu veikšana nolikumā, kad “Muzikālās bankas” sezona jau ir sākusies, nebūtu korekta pret citiem mūziķiem. Vienmēr esam atvērti kopā ar mūziķiem izvērtēt “MB” norisi, tostarp nolikumu, līdzīgi kā to darījām šogad.”

LR2 skaidrojums izraisa vēl lielākus protestus

Skaidrs, ka šāds skaidrojums izraisīja neapmierinātības vētru no citu ārpus “MB” jau ierasti palikušo puses (atgādināts arī par to, ka šā brīža pasaules karstākā un pelnošākā popmūzikas zvaigzne Teilore Svifta savu karjeru sākusi kā kantri mūziķe), turklāt netop īsti skaidrs, kāpēc gan šādos strīdīgos gadījumos neizmantot jau pieminētā Svētā Nolikuma punktu, proti, par dziesmas likteni izlemt, kaut vai “konsultējoties ar LR2 darbiniekiem vai piesaistot neatkarīgus ekspertus”.

Lūk, ko par to domā biedrības “Latvijas skaņu ierakstu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība” (LaMPA) valdes priekšsēdētājs Uģis Higo Glāzītis-Āboltiņš: “Mūsu mazajā tirgū mūziķiem no dažādiem žanriem apvienoties ir normāls lēmums. Tas paplašina auditoriju, palielina klausījumus, un, ja skaņdarbs ir baudāms, kā šajā gadījumā, tad kamdēļ liegt dalību? Tikai tamdēļ, ka viens no izpildītājiem piedalījies kāda cita žanra aptaujās? Ļoti neizprotams un neloģisks lēmums.” Un vēl: “Galvenais ir skaņdarbs - pēc būtības un žanra.”

Protams, daudzi iestājas arī pretējā pusē - konkurss ir konkurss, tam ir savs nolikums, tas ir jāievēro visiem utt., un vispār “Agneses attieksme likās pārāk augstprātīga: es popmūzikas lauka smagsvars, mani nedrīkst “izbanot””. Tomēr nav īsti skaidrs, kāpēc “MB” sevi uzdzinuši tādā kokā - ja tā ir dziesmu aptauja, tad tieši pati dziesma ir noteicošā un vienalga, vai to izpilda operdziedātāja vai daudzkārtējs Metālmūzikas gada balvas ieguvējs. Atgriežoties pie teicieniem, “ja tā izskatās pēc pīles, staigā kā pīle un pēkšķ kā pīle, tad tā droši vien ir pīle” vai šajā gadījumā - ja dziesmu sacerējusi popmūziķe, tās tekstu ir sarakstījusi popmūziķe un tā skan kā popmūzika, tad tā droši vien ir popmūzika un nav būtiski, ka uz skatuves pieplusots šlāgerdziedātājs.

Lasāmgabali

Notikums, par kuru runāja vēl vairākas dienas pēc tā norises – Aigaru dienā jeb 31. augustā Mežaparka Lielajā estrādē aizvadītais grupas “Jumprava” vērienīgais lielkoncerts. Ar to gan 3 Aigari (Grāvers, Grauba, Krēsla) + 1 Ainars (Ašmanis) kāju no gāzes pedāļa nenoņem, jo tuvākajā laikā plānota arī jauna albuma izdošana.

Svarīgākais