"Neatkarīgās" žurnāliste Elita Veidemane saņem augstu Polijas apbalvojumu

© Ģirts Ozoliņš/MN

Polijas Republikas vēstniecības Politikas un ekonomikas lietu nodaļas vadītājs Lukašs Cudnijs vēstnieces Monikas Mihališinas vārdā 14. maijā pasniedza goda zīmes “Bene Merito”.

“Bene Merito” no latīņu valodas var tulkot kā “labi nopelnīts” vai “vērtīgs”. Goda zīme dibināta 2009. gadā. To piešķir Polijas ārlietu ministrs pateicībā par nopelniem darbībā, kas vērsta uz Polijas pozīciju stiprināšanu starptautiskajā arēnā.

Ģirts Ozoliņš/MN

Starp apbalvotajiem ir pārstāvji no plašsaziņas līdzekļu un žurnālistu aprindām, no zinātniskajām un akadēmiskajām aprindām, no kultūras iestādēm, kā arī personas, kas ir devušas lielu ieguldījumu spēcīgu sabiedrisko saišu veidošanā starp mūsu valstīm. Lepojamies, ka viņu vidū ir arī mūsu kolēģe - žurnāliste Elita Veidemane.

“Bene Merito” apbalvojumu saņēma:

Inese Baranovska - Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja;

Tadeušs Cešļaks - Jezuītu ordeņa tēvs, Mārupes draudzes “Ave Maria” un Rīgas Sv. Terēzes no Bērna Jēzus draudzes prāvests;

Venta Kocere - Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktore;

Elita Veidemane - žurnāliste;

Alfrēds Platacis - uzņēmējs un fotogrāfs;

Ina Strazdiņa - žurnāliste, LTV Ziņu dienesta atbildīgā redaktore;

Profesors Igors Tipāns - Rīgas Tehniskās universitātes studiju prorektora vietnieks starptautiskajā darbā.

Ģirts Ozoliņš/MN

“Tas man bija patīkams pārsteigums. Man piezvanīja Polijas vēstniece Latvijā Monika Mihališina un pavēstīja, ka man piešķirts šis apbalvojums,” sacīja Elita Veidemane. “Esmu diezgan daudz rakstījusi par Poliju, un acīmredzot vēstniecībā to ir pamanījuši. Esmu izbraukājusi visu Poliju. Man ļoti patīk poļu tauta, daba, kultūra, garšīgi ēdieni. Polija ir valsts ar stāju, kopā ar Baltijas valstīm tā ir nelokāma Ukrainas atbalstītāja karā pret impērisko Krieviju. No sirds pateicos šai zemei, ka tā ir novērtējusi manu darbu un piešķīrusi man šo apbalvojumu,” teica Elita Veidemane.

Ģirts Ozoliņš/MN

E. Veidemane ir “Neatkarīgās” žurnāliste. Atmodas laikā viņa bija Latvijas Tautas frontes izdevuma “Atmoda” galvenā redaktore. Vēlāk vadīja nedēļas izdevumu “Atmoda Atpūtai”. 2007. gadā kļuva par žurnāla “Vakara Ziņas” redaktori, no 2008. gada ir laikraksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (nra.lv) žurnāliste.

Lasāmgabali

Pagājušajā nedēļā, īsi pirms latvju bāleliņu došanās svētku priekos, bija arī kāds nozīmīgs notikums – grupas “Kuba” jaunās plates “laukumi” klajā nākšana. Nozīmīgs, jo: 1) šis ir visilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē; 2) šī ieraksta idejas tapušas jau gadsimta sākumā; 3) šī grupa fiziski vairs nepastāv, taču tās dalībnieki gandrīz pilnā sastāvā spēja savākties kopā uz plates prezentācijas pasākumu.

Svarīgākais