Reperi piesaista publiku ar nebijušām radošās izpausmes formām

© Publicitātes foto

Latvju draudzīgās hiphopa komūnas pārstāvji turpina savu lokālo uzvaras gājienu pa vietējiem straumētāko ierakstu topiem un izpārdoto koncertu sadaļām, bet pie viena atrodas arī nepārtrauktos meklējumos, kā padarīt savu jomu vēl interesantāku un klausītājiem aizraujošāku. Pagājušajā nedēļā fiksēti divi novatoriski gājieni, kuri pelnījuši mazliet detalizētākus aprakstus.

“Dekādes nozīmīgākais notikums Latvijas kultūrā”

Pirmā no novitātēm - repera I Mean Love (īstajā vārdā Raiens Šaubergs) projekta “Rīta Saule” albuma klausīšanās pasākums K. K. fon Stricka villā. Ja kādam šī mūziķa vārds šķiet svešs (pērn viņš gan uzstājās “Positivus Festival”), atliek vien informēt, ka pēdējo gadu laikā I Mean Love izdevis četrus albumus (“The Secret”, 2017; “Spiritual Wellness”, 2018; “Spēle”, 2020; “9”, 2021) un vienu EP (“Rozaa kraasa”, 2022), pērn vasarā panākumus guva sadarbībā ar Būū tapusī dziesma “Taurenīt?”, bet svaigākais veikums ir “Labākā diena”, kas, cik noprotams, tiks iekļauta arī projekta “Rīta Saule” albumā.

Publicitātes foto

Ar mazvērtības kompleksiem I Mean Love neslimo - uzaicinājums uz pasākumu K. K. fon Stricka villā bija tāds, ka uz to neierasties būtu vienkārši apgrēcība. Projektā “Rīta Saule” iesaistīts pats I Mean Love un Krish (Kristaps Hļevickis), un “abi mūziķi lepni atzīst, ka albuma tapšana un nodošana klausītāju ausīm un sirdīm, visticamāk, būs dekādes nozīmīgākais notikums ne tikai Latvijas hiphopa kultūrā, bet arī Latvijas mūzikas un mākslas kultūrā kopumā”. Turklāt, “ja esiet pazīstami ar I Mean Love, droši vien jau ziniet, ka šis nebūs nekāds parastais pasākums, bet gan kaut kas ļoti unikāls un ekskluzīvs, ko galīgi nav ieteicams palaist garām nevienam mākslas un vaibu baudītājam!” Kā nu neiesi uz “dekādes nozīmīgāko notikumu ne tikai Latvijas hiphopa, bet arī mūzikas un mākslas kultūrā kopumā”!

Vispirms albums, dziesmu nosaukumi būs pēc tam

Publicitātes foto

Izrādījās, ka pasākums tiešām zināmā mērā ir unikāls - tika rīkota noklausīšanās albumam, kura klajā nākšana paredzēta… pēc kāda mēneša. Kā skaidroja pats Raiens, albums esot gatavs par aptuveni 98%, taču pēc noklausīšanās pasākuma abi ar Krish vēl piestrādāšot pie dažām niansēm, pie kurām laikam pieskaitāma arī nosaukumu sadomāšana dziesmām, jo aptuveni pusei no 16 skaņdarbiem tādu vēl nebija. Lielāko sanākušo atzinību guva divas jau publicētās (un tātad pazīstamākās) dziesmas, taču izskatījās, ka to pēdās sekos vēl vairāki gabali. Pats I Mean Love norādīja, ka tieši tāds arī bijis albuma klausīšanās mērķis - izvērtēt publikas reakciju uz konkrētām dziesmām. Stilistiski - elektroniskais-“r’n’b”-“soul”-hiphops.

Jāatzīst, ka noklausīšanās pasākums bija patiešām izdevies, un uz to bija atnācis vairāk cilvēku nekā dažkārt uz kādu popa vai rokkoncertu, turklāt bija plaši pārstāvēts arī latvju jaunākās paaudzes repa zieds, sākot no Wiesuļa, Stepa un Oda jeb M. Senča (un vēl veselas jūras, ko apskatnieks pēc vārdiem neatpazina) līdz Vulturai, Krissy un pat Būū. Tātad - šāds formāts strādā! Ja par “Rīta Sauli”, tad, pēc paša I Mean Love teiktā, būs tādi, kam šis albums patiks, būs tādi, kam tas riebsies - tiesa, pēc viņa izteiksmes veida nešķita, ka viņš tiešām domā, ka kādam tas varētu arī riebties…

“Kaizera bīts”! Uzsaukums, ko var izmantot kā paroli…

Praktiski tajā pašā dienā straumēšanas servisos un pie klausītājiem nonāca vēl kāds “dekādes nozīmīgākais notikums ne tikai Latvijas hiphopa kultūrā, bet arī Latvijas mūzikas un mākslas kultūrā kopumā”, tikai paši tā autori to pieticīgi nosauca tikai par “ilgi gaidīto” - runa ir par portāla “Hiphops.lv” un EHR.fm veidotā podkāsta “Bīts un vārds” iecienītās rubrikas “Kaizera bīts” albumu, kas apkopo reperu īpaši podkāstam gatavoto pantu dzīvos izpildījumus jeb radio frīstailus (radio freestyle) uz bītmeikera Kaizera (īstajā vārdā Edgars Laksa) producētiem mūzikas pavadījumiem jeb bītiem.

Pašmāju hiphopa komūnas iecienītais podkāsts “Bīts un vārds” atzīmē gada jubileju, un tai par godu izdotajā albumā “Kaizera bīts” iekļauti pirmās un otrās sezonas dalībnieku dzīvo izpildījumu ieraksti. Albums ir unikāls ar to, ka šī ir pirmā reize Latvijas hiphopa vēsturē, kad izdoti radio frīstailu formāta ieraksti, turklāt uz viena producenta radītiem muzikālajiem pavadījumiem - visi panti izpildīti uz Kaizera bītiem un ierakstīti “European Hit Radio” studijā raidījumu filmēšanas laikā. Skaņas pēcapstrādi veicis pats Kaizers. Albumā piedalās 12 pašmāju reperi: Wiesulis, ansis, rolands če, Edavārdi, Ods, Eliots, Ozols, Zeļģis, Kjuumanis, Steps, Abra un goča.

Publicitātes foto

130 000 skatījumu tikai vienam bītam

Iepriekš rubriku “Kaizera bīts” varēja skatīties un klausīties tikai “YouTube” video formātā. Par visu laiku skatītāko radio frīstailu kļuvis pirmās sezonas Wiesuļa izpildītais pants uz Kaizera bīta, kam šobrīd ir jau vairāk nekā 130 000 skatījumu - baiss cipars! Tātad nāksies atkārtoties, bet - arī šāds formāts strādā!

Par pašu galveno varoni. Kaizers ir reperis, ierakstu inženieris un bītmeikers ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi producēšanā un studijas ierakstu apstrādē, kopš 2023. gada pavasara podkāsta “Bīts un vārds” vadītājs. “Beidzot ir tāds albums, kurā varu parādīt savu bītmeikera daudzpusību - no “underground” līdz “new school” un “drill”!” priecājas Kaizers. “Ideja par savu bītmeikera albumu man radās jau tad, kad kovida laikā pievērsos “drill” bītu producēšanai un izveidoju jaunu bītu kanālu. Lietas iegrozījās tā, ka 2023. gadā pavērās iespēja veidot podkāstu, un tajā atradās vieta arī rubrikai “Kaizera bīts”, kurā reperis uz vietas dzīvajā ieraksta jau iepriekš sagatavotu tekstu uz mana bīta. Skaņa, protams, vēlāk tiek apstrādāta tā, lai tās skanējums būtu līdzvērtīgs citām pilnvērtīgām dziesmām. Priecājos, ka šis nu ir paveikts!”

Hiphopa pārstāvji diktē modi latvju mūzikā

Publicitātes foto

Taču tas vēl nav viss - līdz ar albumu “Kaizera bīts” straumēšanas servisa “Spotify” podkāstu sadaļā pie klausītājiem nonākušas arī “Bīts un vārds” audio versijas. Šie raidījumi brīvā un nepiespiestā gaisotnē atklāj repa skatuves aizkulises: podkāsta producenti Inese Grīnberga jeb Dorotija (“Hiphops.lv” galvenā redaktore) un Kaizers katram raidījumam sagatavo jautājumus, lai būtu interesanti gan pašiem reperiem, gan skatītājiem. Epizodēs atklājas aizraujoši stāsti no mākslinieku pieredzes ārpus mūzikas (tostarp, kādi neveikli brīži viņus piemeklējuši uz un aiz skatuves), tiek apspriesti arī aktuālākie projekti, koncerti un ieceres utt. Katras epizodes beigās viesi izpilda pantus uz Kaizera producēta bīta. Līdz šim podkāstam iznākušas jau divas sezonas (pirmā epizode nāca klajā 2023. gada 3. maijā), un notiek trešās ieraksti.

Publicitātes foto

Jāatzīst, ka citu žanru pārstāvji var ar nelielu (vai lielu) skaudību raudzīties uz hiphopa skatuves līderu aktivitātēm, iedvesmoties no labākajiem piemēriem un mācīties no tiem. Vai tas [iedvesmošanās un mācīšanās] tiek darīts? Lūk, tas jau ir cits jautājums…

Lasāmgabali

Pagājušajā nedēļā, īsi pirms latvju bāleliņu došanās svētku priekos, bija arī kāds nozīmīgs notikums – grupas “Kuba” jaunās plates “laukumi” klajā nākšana. Nozīmīgs, jo: 1) šis ir visilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē; 2) šī ieraksta idejas tapušas jau gadsimta sākumā; 3) šī grupa fiziski vairs nepastāv, taču tās dalībnieki gandrīz pilnā sastāvā spēja savākties kopā uz plates prezentācijas pasākumu.

Svarīgākais