Dons Eirovīzijā izglābj "Supernovas" žūriju un skatītājus

© Publicitātes foto

Neticami, bet fakts – pēc astoņu gadu pārtraukuma Latvija atkal būs pārstāvēta starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā! Tātad šo sestdien, 11. maijā, pulksten 22 ar pavisam citām emocijām varēsim pieslēgties tiešraidei no Malmes, kur ar 11. kārtas numuru uzstāsies Dons ar dziesmu “Hollow”.

Bukmeikeri kļūdījās tikai vienreiz

Pēc Dona diezgan negaidītās iekļūšanas Eirovīzijas finālā latvju klausītāji ar neslēptām gavilēm met akmeņus bukmeikeru dārziņā, kuri esot prognozējuši Latvijai teju pēdējo vietu - re, kā mēs viņus! Patiesībā gavilēm nav pamata, jo bukmeikeri otrā pusfināla desmitnieku bija noprognozējuši gandrīz precīzi, tikai tā pakājē “ieprognozētā” Latvija no Top 10 izstūma Beļģiju. Jāatzīst, vienubrīd, vērojot konkursu, par Dona izredzēm tiešām uzmācās nelāgas pārdomas, jo šķita, ka viņš uz vispārējā šaušalīgā “eirobalagāna” fona pazudīs, bet teicamo izpildījumu Eiropas klausītāji nenovērtēs, jo Latvijā Dons ir Dons, bet ārpus tās - vienkārši dziedātājs ar labu balsi un Vinsa Dīzela skatuvisko tēlu. Nepazuda, novērtēja.

Publicitātes foto

Interesanti, ka Dona izredzes finālā ir pat labākas nekā pusfinālā, jo izšķirošo notikumu vērtēšanā visās valstīs piedalās arī žūrija, kura noteikti atzīmēs (būs spiesta atzīmēt) “Hollow” kvalitātes. Ja runājam par veiksmes faktoru, Donam tās nevajadzētu trūkt: 9. maijā viņš pusfinālā uzstājās ar 9. kārtas numuru, bet 11. maijā finālā kāps uz skatuves vienpadsmitais…

Kad jo sliktāk, jo labāk…

Pirms konkursantu redzēšanas “dzīvajā” visu zinošie bukmeikeri pirmajā vietā rindoja Šveici (atgādināsim - vīrietis balerīnas bruncītī), otrajā - Horvātiju, trešajā - “eiropapu” no Nīderlandes, bet Latvija un Igaunija kopvērtējumā bija tālu aiz Top 20. Kad dalībnieki mēģinājumos kāpa uz skatuves, situācija sāka mainīties mums uz labo pusi, tomēr bažas radīja tas, ka pusfinālā vērtētāji bija tikai skatītāji ar savām ģeogrāfiskajām simpātijām. Dažas nianses prognozēs gan lika domāt, ka bukmeikeri varētu būt kļūdījušies - piemēram, mūsu pusfinālā desmitniekā tika likti slābanie armēņi, toties aiz borta atstāti visiem kritērijiem atbilstošā Dānija un spriganā Sanmarīno. Taču izrādījās, ka dāniete (tāpat kā čehiete) - absolūts šīs desmitgades Eirovīzijas formāts - nav spējīga savu dziesmu “pavilkt”, bet Armēnijai bija gana glīta meitene, kas klausītājiem iepatikās pat ar savām Austrumu tirgus noskaņām. Dons - tur uzreiz bija skaidrs, ka viņš ar savu harismu parādīs, ka uz skatuves ir uzkāpis normāls vecis, turklāt pusfinālistu vidū bija mūs parasti atbalstošās Igaunija, Dānija un Norvēģija, arī Nīderlande, taču viena bēda - mūsējais bija pārāk… normāls.

Un te nu mēs nonākam pie Eirovīzijas ‘2024 smagākās sadaļas - tāds balagāns kā šogad vēl nebija piedzīvots. Jau pēc pirmā pusfināla apskatnieka blociņā iepretim četrām piecām dziesmām vienīgais ierakstītais vērtējums bija “kādas šausmas…”, bet otrajā pusfinālā tām pievienojās vēl kāds bariņš. Šķita, ka Somijai vajadzētu kājstarpē iežmiegtu asti braukt mājās, taču nē - izrādījās, ka viņu izpildītājs stringos ir fināla cienīgs! Īrija ar pentagrammu un degošiem apļiem, nebinārie izpildītāji utt., u.t.jpr. - vienmēr par Eirovīzijas skandālistiem sauktie somu “Lordi” var iet atpūsties! Tiesa, Austrālija ar “sievišķīgajiem brāļiem” finālā tomēr netika - laikam pat Eirovīzijas skatītājam vēl ir kaut kāda kvalitātes latiņa.

Publicitātes foto

Latvijas žūrijas darbs rada jautājumus

Atgriežoties pie “Supernovas” gaitā noskaidrotā Eirovīzijas pretendenta - skaidrs, ka Dons šogad bija galvastiesu pārāks, un uz skatuves Malmē teorētiski viņa vietā varētu iedomāties vienīgi Katrīnu Gupalo ar viņas “kaķīšu dziesmu”. Taču vēl pirms Eirovīzijas pieredzējusī mūzikas menedžere Guna Zučika vērsa uzmanību uz kādu lietu: “Šonedēļ man raisās jautājums par to, ko sociālos tīklos un savos burbuļos mēs jau “izmalām”, kad notika “Supernova” - proti, par nesaprotamo 15 dziesmu izvēli pusfinālam. Kāpēc es to saku? Jo šodien “Every Little Thing” (Gunas vadītā aģentūra - aut.) pārstāvētie mākslinieki “YŪT” ar savu debijas dziesmu “Tuvu” ir Latvijas radiostaciju spēlētāko pašmāju mūziķu pirmajā vietā un šo dziesmu mēs iesniedzām konkursam. Nepārprotiet, man nav globāla sāpe, ka dziesma netika paņemta - tā jau ir visas ekspektācijas pārspējusi, un mērķis arī bija pieteikt grupu Latvijas mūzikas pasaulē. Drīzāk tā ir neizpratne par žūrijas un pasākuma dziesmu atlasi, jo - kāds tad ir mērķis (izņemot vienu dziesmu aizsūtīt uz Eirovīziju)? Man ir liels prieks, kā jau visiem, par grupas “Vēstulēs” uzmirdzēšanu caur šo konkursu, bet no pārējām dziesmām nekādu panākumu stāstus neesmu redzējusi.”

Publicitātes foto

Par “Vēstulēm” gan Gunai negribētos piekrist - kur tad šī grupa ir uzmirdzējusi, atskaitot vienu dziesmu?! Taču ir jautājums par žūrijas darbu. Kā zināms, “Vēstulēs” palika otrajā vietā gan skatītāju, gan arī žūrijas vērtējumā, tātad, ja nebūtu Dona, šie jaunieši/bērni tiktu deleģēti pārstāvēt Latviju starptautiskajā konkursā. OK, skatītāji vienmēr izcēlušies ar savdabīgiem balsojumiem, taču tāpēc jau ir žūrija, lai novērstu iespējamās aplamības. Un tagad iedomājieties to skatu, kad divi latvju bērni kāpj uz skatuves Malmē līdzās visiem šiem nebinārajiem, brāļiem, kas uzskata sevi par māsām, ar pusplikām pēcpusēm pa skatuvi dejojošajiem utt., u.t.jpr. Brr… Līdz ar to var teikt, ka Dons izglāba visus.

Atbildības slogs no pleciem novelts, tālāk var būt tikai labāk

Pašlaik Igaunijai un Latvijai tiek atvēlēta vieta Top 20 pakājē (lietuvieši kotējas mazliet augstāk), bet galvenais favorīts ir pērnā gada otrās vietas ieguvēju Kāriju no Somijas kopējošais horvāts “Baby Lazanja”. Kopumā 26 valstu konkurencē sudraba medaļa pašlaik pārsteidzoši tiek prognozēta izraēlietei, kura lieliski tika galā ar ārpus Eirovīzijas radīto notikumu stresu, trešā vieta tiek atvēlēta Šveicei, bet līdz augstajai ceturtajai vietai sensacionāli uzlidojusi Īrija. Tālākajās vietās - Itālija, Francija, Ukraina un Nīderlande. Pats Dons pēc sava triumfa intervijā LTV pauda pašsaprotamo: “Ja jau esam tik tālu [tikuši], tad rādām, ko mēs varam! Ejam un vienkārši baudām!”

Publicitātes foto

Nudien - atbildības slogs no pleciem ir novēlies, un “Hollow” rezultāti vairs var pārsteigt tikai ar plusa zīmi. Cerams, ka atbalstītāju rindām pieslēgsies arī tautieši Īrijā, Britu salās un citur, bet par to, kurš par ko ir balsojis, uzzināsim pēc fināla. Eirovīzijas fināla vakarā, 11. maijā, pulksten 21.10 pie ekrāniem aicinās Jānis Pētersons no grupas “Citi zēni”, kā arī producents Kaspars Ansons un grupas “Vēstulēs” dalībnieki, lai jautrā un izzinošā diskusijā “Iešūpo Eirovīziju!” apspriestu, kā šogad konkursā sokas Donam un kas gaidāms finālā. Būs arī iespēja ielūkoties konkursa aizkulisēs un uzklausīt Latvijas delegācijas pārstāvjus. Savukārt pulksten 22.00 būs laiks just līdzi norisēm Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā. “Eirovīzijas oficiālais sauklis “Vienoti mūzikā” atspoguļo mūzikas spēku, kas saved kopā cilvēkus no visas pasaules, un daudzveidība būs viena no šī gada konkursa galvenajām iezīmēm, svinot dažādību ne tikai mūzikā, bet arī emocijās,” šādi ceļavārdi skatītājiem izskan no LTV.

Lasāmgabali

Pagājušajā nedēļā, īsi pirms latvju bāleliņu došanās svētku priekos, bija arī kāds nozīmīgs notikums – grupas “Kuba” jaunās plates “laukumi” klajā nākšana. Nozīmīgs, jo: 1) šis ir visilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē; 2) šī ieraksta idejas tapušas jau gadsimta sākumā; 3) šī grupa fiziski vairs nepastāv, taču tās dalībnieki gandrīz pilnā sastāvā spēja savākties kopā uz plates prezentācijas pasākumu.

Svarīgākais