Artis Dvarionas festivālos šovasar spindzēs kā Lapsene

© Publicitātes foto

Šķiet, par šā gada intriģējošāko atgriešanos latvju rokmūzikā gādājis Artis Dvarionas, kurš kāpis uz lielās skatuves pēc padsmit gadu pārtraukuma – šoreiz ar projektu “Lapsene”. Un kā Lapsene viņš tūlīt startēs arī lielajos mūzikas festivālos, sākot ar Saldu un Bausku, līdz pat “Summer Sound” un “Ezīšfestam”.

Pirmo koncertu sabojāja Latvijas un Kanādas hokeja spēle

Savulaik populārās rokgrupas “R.A.P.” līdera Arta Dvarionas projekta “Lapsene” pirmais (neceļas roka to saukt par debijas) albums ar astoņām dziesmām nāca klajā šā gada maijā. Tās radītas aptuveni gada laikā kopš Arta pirmā singla “Tukšpauris” publiskošanas 2022. gada aprīlī. Šobrīd Lapsene gatavs tās atrādīt klausītājiem arī no lielās skatuves.

Par Lapsenes ģenerālmēģinājumu pirms uzstāšanos festivālos kalpoja koncerts Latvijas 1. rokkafejnīcā, kas notika pirms pāris nedēļām. “Ļoti labas sajūtas! Pirms koncerta rokkafejnīcā mums gan bija viens nelielāks pasākums - “Summer Sound” ieskaņas pasākums [pie halles “Playoff Arena”], kuru mums neglābjami izčakarēja Latvijas un Kanādas hokeja spēle,” smejas Artis, atgādinot, ka koncerts iekrita pasaules čempionāta hokejā pusfināla spēles laikā, kad lielākā daļa potenciālo klausītāju bija pielipuši TV ekrāniem vai pat aizdevušies uz Somiju. “Bet nekas, mums vismaz sanāca labs un jaudīgs mēģinājums. Taču īstais atskaites punkts un ģenerālmēģinājums bija tieši šī uzstāšanās “roķenē”, kad nospēlējām pilno festivāla programmu.”

Publicitātes foto

Gatavs atkal lēkt un trakot, tikai - mazliet prātīgāk

Ģenerālmēģinājums esot vērtējams kā izdevies. “Rokkafejnīca ir izdevīga ar to, ka tur skatuves jauda ir ļoti pietuvināta tai, kāda tā parasti ir arī festivālos. To būtībā arī vēlējāmies panākt, rīkojot šo koncertu. Turklāt arī publikas atnāca pietiekami daudz, pat neskatoties uz to, ka paralēli notika “Positivus” festivāls, turklāt vasaras vidū cilvēki vienmēr kaut kur izbrauc un nelabprāt apmeklē koncertus telpās,” prāto Artis. “Ļoti labi sapratām, ko vēl var un ko vajag uzlabot, taču pats galvenais - es sapratu, ka pulveris man vēl ir. Cita lieta, ka uz lielākām skatuvēm droši vien mazliet nāksies uzmanīties, jo man ir paradums būt uz skatuves gana enerģiskam un kustīgam, bet - man vairs nav 20! Tagad enerģija ir mazliet jāmenedžē, lai nebūtu pārāk aizelsies,” smejas koncertos mūždien hiperaktīvais un kustīgais vokālists, kurš palicis atmiņā arī ar atsperīgiem lēcieniem uz “tumbām” jeb skaņu pastiprinošajām skandām. “Ja kaut kur to varēs izdarīt, es droši vien arī tagad lēkšu! Eh, kas tikai viss savulaik nav darīts…”

Artis: “Galvenais - es “roķenē” tiešām noķēru to veco, labo “R.A.P.” laiku skatuves sajūtu. Tas mums bija svarīgākais - atkal no jauna sagaršot savu skatuves identitāti. Un tas izdevās! No šī viedokļa raugoties, es jūtos festivāliem gatavs.”

Uzstāsies arī “Saldus saulē” un “Summer Sound”

Ja nu kādam piemirsies, kas ir Artis Dvarionas, tad viņš savas mūziķa gaitas sāka 90. gadu sākumā kā “underground” grupas “N.D.A.” jeb “Nāc Dilonīt Apsēdies” bundzinieks. Tam sekoja darbība grupā “Rāpuļi ar putniem”, kas vēlāk transformējās uz “R.A.P.”. Grupa pastāvēja desmit gadus un savas pastāvēšanas laikā guva vērā ņemamus panākumus, tostarp trīs Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas modernā roka nominācijā. “R.A.P.” izdevuši albumus “Vanilla” (1998), “Feel?” (1999), “2” (2003) un “Maize” (2005). Grupa pajuka 2008. gadā (2011. gadā gan bija atgriešanās mēģinājums festivālā “Summer Sound”), bet Artis kopā ar “Double Faced Eels” bijušo ģitāristu Reini Briģi izveidoja projektu “Tā Tā Tā”. Lai gan šim projektam bija sarakstīts pietiekami daudz dziesmu, albums tā arī netika izdots. Vēl Artis pazīstams arī kā ilggadējs “Radio SWH” ētera cilvēks.

Taču Lapsene ir jauns projekts, te dusēšana uz pagātnes lauriem nelīdzēs. Dvarionas kopā ar saviem vīriem (Mikus Ģērmanis - ģitāra, Eduards Zagainovs-Veinbrants jeb Čikijs - bass un Miks Riekstiņš - bungas, tas ir, “klasiskais roka sastāvs - spēlējam, izmantojot tā saucamos “pleibekus”, kas ir absolūta mūsdienu normalitāte”) mauks pa nopietnam: jau šo sestdien, 29. jūlijā, viņi spēlēs festivālā “Saldus saule”, bet pēc nedēļas būs Bauskā un Liepājā. “Mums vasaras otrā puse tā smuki sakārtojusies - sākot ar šo “vīkendu”, gandrīz katru nedēļas nogali ir pa koncertam un tā līdz pat septembrim. Kopumā ir plānotas septiņas uzstāšanās,” informē Lapsene.

Naktī spēlēt neliek, uz “hedlaineru” statusu nepretendē

Tātad. “Sestdien ir “Saldus saule”, pēc tam piektdienā pirms “Summer Sound” mēs būsim arī Bauskas festivālā “TASTE”, kur turklāt mums ir iedalīts ļoti labs uzstāšanās laiks - pusvienpadsmitos vakarā,” priecājas Artis. Cita starpā tas nav mazsvarīgi, jo, piemēram, veterāni “Linga” jau gadiem festivālos spēlē dziļā naktī (vai agri no rīta), kad daļa klausītāju jau vairs nespēj atšķirt, kas tur uzrāpies uz skatuves… “Uzstāšanās laiki ir ļoti dažādi, taču es uz to skatos pilnīgi mierīgi, jo šis tomēr ir iepazīšanās gads,” par to neuztraucas Artis. “Protams, daudzi mani joprojām atceras, taču ir pagājuši jau padsmit gadi, un arī festivālu organizatori grib redzēt, kas no manis pēc šiem padsmit gadiem vispār ir, ko es varu vai nevaru un kā uz to reaģēs publika, tāpēc uz “hedlaineru” statusu nepretendējam. Šī mums ir savstarpējā iepazīšanās vasara.”

Bez minētajiem festivāliem vēl Lapsenei plānota uzstāšanās 12. augustā Valmiermuižā, kur notiks “Tintes” festivāls, 19. augustā solokoncerts Luī Fontēna valstībā Pāvilostā, bet 26. augustā - “Ezīšfestā” Rīgā.

Ar pieciem dažādiem producentiem pie pults

Par albumu, kuram simboliski dots nosaukums “Sākums”. “Tukšpauris”, “Dziesma par krupju rīšanu”, “Ēnu kabinets (Kas dārzā)”, kopdarbs ar Juri Kaukuli dziesmā “Tumsa lien (Div’ dūjiņas)” un kopā ar Ozolu ieskaņotais “Man nav bail” - tie visi ir radiostacijās jau nokļuvušie singli. “Viena no svarīgām albuma šķautnēm, kuru gribas izcelt, ir pieci dažādi producenti, kas strādājuši pie dziesmām,” norāda Artis Dvarionas. Šie producenti ir DJ Rudd (Rūdolfs Budze), Arnis Račinskis, JJ Lush (Jānis Jačmenkins), Kristaps Ērglis un Reinis Briģis. “Šis ir projekta formēšanās albums, un tā tapšanas laikā iedvesmu apzināti smēlos no stilistiski un žanriski ļoti dažādiem māksliniekiem, kas ietekmējuši manu muzikālo gaumi. Un man šķita svarīgi šo konceptuālo dažādību papildus iekrāsot ar vairāku producentu līdzdalību albuma ierakstā.”

Nebija šaubu, ka Arta albums būs labs un izdevies, un tāds tas arī ir. Stilistiski - kaut kas starp augumā mazā, bet neganti ekspresīvā vokālista iepriekšējiem projektiem “R.A.P.” un “Tā Tā Tā” ar uzsvaru uz pirmo. “Ēnu kabinets (Kas dārzā)” - kārtīgs un pamatīgs roka blieziens, “Tumsa lien” un elektronizētais “Tukšpauris” - tas pats. Tāpat nav ne vainas arī “krupjurīšanas” dziesmiņai un kopdarbam ar Ozolu, bet apskatniekam patīkamākais pārsteigums bija albumu ievadošais gabals “Trausli vibrē gaiss” (te instrumentālo pavadījumu nodrošinājis JJ Lush), kas skan teju kā no “R.A.P.” albuma “Maize” (2005) paņemts, tikai bikiņ “elektrizēts”. Līdzīgs vērtējums ir arī par dziesmu “Saules karalis” - abos gadījumos ļoti uzrunājošs ir ģitārskanējums. Šovasar Lapsene koncertos klausītājiem “noraus jumtu”, tad redzēsiet!

Bez “R.A.P.” dziesmām koncertos neiztikt

Pirmo vētīšanu jau piedzīvojusi arī Lapsenes koncertu programma jeb “setliste”. “Iespējams, ka kaut ko tajā vēl pamainīsim, taču vismaz “ieskriešanās koncertā” spēlējām visus astoņus gabalus no Lapsenes pirmā albuma, kā arī trīs “R.A.P.” gabalus, no kuriem patiesībā tikai divi ir “R.A.P.”, bet trešais ir Zigmara Liepiņa dziesmas “Lūzerblūzs” “kavers” - gan jau atceries, par šādiem tādiem, kas atnāk un apēd manu karbonādi… No “R.A.P.”? Nu, protams, abi populārākie - “Dzīve bez apstājas” un “Nekas vairs nav tā”. Ļoti iespējams, ka iekļausim savā programmā arī kādu pārsteigumu - tas būs kāds pašmāju ieraksta kavergabals. Pēc pirmā koncerta ļoti daudz diskutējām arī par to, vai nevajadzētu programmā iekļaut vēl vairāk “R.A.P.” gabalu, taču es pagaidām esmu ļoti atturīgs pret šo ideju, jo šis tomēr ir Lapsenes projekts, es negribu likt pārāk lielu akcentu uz “R.A.P.”. Taču, protams, publika droši vien vairāk gribētu dzirdēt “R.A.P.”,” prāto Artis. “Starp citu, sākotnēji, kad Lapsenes projekts vēl tikai veidojās, es vispār nebiju drošs, vai vēl kādreiz vēlos spēlēt koncertos “R.A.P.” dziesmas. Taču diezgan ātri sapratu, kas tas ir jādara, tikai jautājums ir par proporcijām. Par to mēs vēl domāsim.”

Svarīgākais