Roks, metāls un pankroks ir vienoti: "Krievija, atp****s!"

Grupas “Dzelzs vilks” mūziķi šobrīd ir kļuvuši par vieniem no aktīvākajiem atbalsta Ukrainai no skatuves paudējiem – viņi uzstājās gan Ralfa Eilanda rīkotajā koncertā pie Rīgas Kongresu nama, gan pasākumā pašu mājās Siguldā, bet šo sestdien spēlēs Cēsīs © Ginta Zīverte

Šajās dienās notiks vairāki atbalsta koncerti Ukrainai, kuros vienojušās roka, metālmūzikas un pankroka apvienības. Šķiet, tieši šo mūzikas stilu pārstāvjiem ir visvieglāk definēt savu viedokli par notiekošo, jo pilnīgi pietiek ar grupas “Inokentijs Mārpls” dziesmas nosaukuma citēšanu – “Krievija, atp****s!”, ko, cita starpā, paši “mārpli” izdarīja pat elitārajā Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” pasniegšanas ceremonijā.

Šo sestdien, 12. martā, Cēsu pils parkā norisināsies atbalsta koncerts Ukrainai ar kaut kur vēsturiski jau manītu nosaukumu - “Roks pret okupāciju”. “Pasākumā mūziķi vērsīs uzmanību uz Krievijas nežēlīgo iebrukumu, aicinot atbalstīt Ukrainas centienus nosargāt brīvību,” teikts koncerta pieteikumā. Plānots, ka koncertā uzstāsies pazīstamas grupas - “Pērkons”, “Dzelzs vilks”, “Inokentijs Mārpls” un “Oranžās brīvdienas”, vēl arī “Queentessence” un Rihards Saule, kā arī gaidāmi iepriekš neizziņoti muzikālie pārsteigumi.

Pasākums Cēsīs būs bez maksas, taču apmeklētāji tiek aicināti neaizmirst par traģiskajiem notikumiem, kas norisinās tik tuvu Latvijai, un ziedot Ukrainas atbalstam, zvanot uz “Ziedot.lv” norādīto tālruni 9 000 6086. “Viena no lietām, ko ikviens varam darīt šādā laikā, ir runāt un skaļi stāstīt par notiekošo Ukrainā,” saka viens no pasākuma rīkotājiem - Cēsu “Fonokluba” programmas direktors Marts Sildniks. “Tā kā rokmūzika vienmēr ir asociējusies ar pretošanos, tad vēlējāmies sniegt savu artavu, sarīkojot skaļu koncertu par godu īstajām šī laika rokzvaigznēm - apbrīnojami sīkstajiem ukraiņiem.”

Ja nu līdz Cēsīm aizdoties nesanāk, tad skaļu un revolucionāru gaisotni varēs piedzīvot arī Rīgas centrā - sestdien, 12. martā, Lastādijā notiks alternatīvās mūzikas skatuves labdarības un solidaritātes koncerts, “lai dotu atbalstu Ukrainai un tās iedzīvotājiem cīņā pret Krievijas valdības un V. Putina vērstajām agresijām”. Šajā koncertā piedalīsies grupas “ŠŅK”, “Tavas māsas nāsis”, “Pauls Raimonds” (nejaukt ar Raimondu Paulu!), “Nikotīņi” un citas. Ieejas biļete maksās “piecīti”, taču katrs var maksāt arī vairāk, jo viss tiks novirzīts atbalsta akcijām Ukrainai. “Neatkarīgi no tavas muzikālās gaumes mēs aicinām apmeklēt šo pasākumu visus, kam ir iespēja un vēlme atbalstīt Ukrainu, vienlaikus izbaudot mūziku un arī pasākuma atmosfēru,” aicina rīkotāji. Lastādijā saimnieko biedrības “Free Riga” pārstāvji, kuri šo kvartālu ir pārvērtuši par kaut ko līdzīgu Ukrainas atbalsta centram, vācot mantas un nogādājot tās nelaimē nokļuvušajiem, koordinējot palīdzības sniegšanu utt.

Šie divi koncerti ir tikai neliels ieskats tajā, ko pēdējo pāris nedēļu laikā Ukrainas atbalstam veic “underground” skatuves pārstāvji - vēl jāpiemin kaut vai pagājušajā nedēļā klubā “Depo” notikušais ikgadējais pankroka iekštelpu festivāls “Sid Vicious Day”, kas arī tika pielāgots notikumiem šajā zemē. Ar Latvijas Rokmūzikas asociācijas atbalstu tapis arī speciāls video ar atbalstu Ukrainai, kurā iesaistījušies aptuveni pussimts grupu un izpildītāju: “Age Of Stones”, Ainars Virga, “Ak69”, “All Day Long”, Armands Alksnis, Artis Dvarionas, “Astra The 22's”, Atis Ieviņš, “B Optmist”, “Bad Habits”, “Blind Shapes”, “Cacophonics”, “Colt”, “DCH”, “Deodium”, Fēlikss Ķiģelis, “Ghettozloba”, Gints Cālītis, Jānis Bukums ar grupu, “Holy Lamb”, “Indygo”, “Iron Wings”, Jānis Irbe, “Jauda”, Johnny Salamander, “Laime pilnīga”, “Linga”, “Mindesign”, Normunds Štefenhāgens, “Pienvedēja piedzīvojumi”, “Rebel Riot”, “Refleksija”, Reinis Jaunais, “Sanctimony”, “Skyforger”, “Symbolic”, “Wasptress” un citi. “Latvijas roka un metālmūzikas grupas un citi nozares pārstāvji izsaka atbalstu Ukrainas tautai šajā grūtajā laikā. Mūziķi un nozares pārstāvji izsaka nosodījumu Krievijas agresijai un pieprasa nekavējoties pārtraukt karu! Slava Ukrainai, Slava varoņiem!” teikts video pavadošajā aicinājumā.

Un nekas neapstājas - nākamajā piektdienā, 18. martā, klubā „Republika” notiks labdarības koncerts „WeStandWithUkraine”, kurā piedalīsies alternatīvās mūzikas pārstāvji „Dani Ryan”, „Nepiedod”, „Nikotīņi”, „Advanced Blue”, „Fools On Parade” un „Jauda”, paužot atbalstu un solidaritāti Ukrainai tās cīņā pret Krievijas militāro agresiju un par valsts neatkarības saglabāšanu. Koncertā, ko organizē roka un metālmūzikas koncertu aģentūra „THP Production” un Rīgas alternatīvās mūzikas klubs „Republika”, ieeja būs par ziedojumiem, kas pēc pasākuma tiks nodoti labdarības organizācijai “Ziedot.lv

„Šobrīd ir vairākas iespējas, kā atbalstīt kara nomocīto Ukrainu. Mēs, alternatīvās mūzikas pārstāvji, izvēlējāmies veidu, ko vislabāk protam - organizējam labdarības koncertu, kura laikā vāksim ziedojumus, lai kaut ar mazumiņu palīdzētu Ukrainai. Jau ceturto gadu „THP Production” sadarbojas ar Ukrainas koncertu aģentūrām, tāpēc noorganizēt šo labdarības koncertu, atbalstīt ukraiņu kolēģus un arī pārējos ukraiņu cilvēkus tik grūtajā brīdī personīgi man ir ļoti nozīmīgi. Palīdzība Ukrainai būs nepieciešama ilgstoši, īpaši pēc karadarbības beigām - infrastruktūras atjaunošanai un daudzām citām lietām,” uzsver „THP Production” vadītāja Agrita Damarovska. Absolūti jāpiekrīt - kaut ar mazumiņu, bet palīdzēt.

Lasāmgabali

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais