Napoleons – uzvarētāju kūka ar zaudētāja vārdu

© Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

3.lapa

Viltotais jeb slinkais Napoleons

Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

SASTĀVDAĻAS

  • Piens 550 g
  • Olas 2 gab.
  • Cukurs 130 g
  • Sviests 50 g
  • Kukurūzas ciete 40 g (3,5 ēd. k.)
  • Vaniļas pāksts 1 gab.
  • Apelsīni 1 gab.
  • Cepumi austiņas 300 g
  • Kakao pulveris 14 g (2 ēd. k.)

PAGATAVOŠANA

No sākuma pagatavo krēmu. Katliņā ielej pienu, ieliek vaniļas pāksti, un uzliek pienu karsēties. Tikmēr olas sakuļ ar cukuru. Pēc tam olu masā iemaisa kukurūzas cieti. (Ja tāda nav pieejama, der arī kviešu milti.) No piena izņem vaniļas pāksti, pārgriež to uz pusēm, izkasa sēkliņas un ieber tās atpakaļ karstajā pienā. Pusi no uzkarsušā piena ielej olu masā un samaisa. Tad olu masu ielej atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns karsē, nepārtraukti maisot. Kad masa sabiezējusi, katliņu noņem no uguns, pievieno norīvētu apelsīna mizu un iekuļ krēmā sviestu. Krēmu noliek atdzesēties, pārklājot to ar pārtikas plēvi tā, ka tā pieskaras virsmai. (Tas nepieciešams, lai atdziestot krēmā neveidotos bieza virskārta.)

Kad krēms atdzisis, kūkas formā ar noņemamām malām vai kādā citā desertiem paredzētā traukā izklāj austiņas vienā kārtā. Uz tās uzziež krēmu, tad atkal uzliek cepumu kārtu un krēmu. Kūku veido tik augstu, cik vēlas. Kūku nobeidz ar krēma kārtu. Kūku ieliek ledusskapī vismaz uz pāris stundām. Dekorē, pārsijājot vai nu ar sadrupinātām austiņām, vai ar kakao.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā