TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

© Vladislavs Proškins/F64

5.lapa

Lielākas pensijas tikai maijā

Ilze Zvēra/F64

Lai arī tiesības saņemt minimālās pensijas palielinātā apmērā likums paredz jau no nākamā gada 1. janvāra, realitātē Labklājības ministrija ir paredzējusi pārejas posmu šo pensiju pārrēķinam.

Pārrēķinātās pensijas seniori saņems nākamā gada maijā. Labklājības ministrija mierina, ka pensionāri saņems arī visu viņiem pienākošos pensijas palielinājumu par gada pirmajiem mēnešiem.

Pašlaik minimālās vecuma pensijas pamata apmērs ir vien 80 eiro (pamata minimālā pensija), taču nākamgad minimālās pensijas apmēri tiek palielināti un vismazākā minimālā pensija būs 149 eiro. Minimālās pensijas tāpat kā pašlaik, arī nākamgad atšķirsies katram senioram - atkarībā no darba stāža. Labklājības ministrijas aplēses rāda, ka kopumā izmaiņas ietekmēs aptuveni 115 000 cilvēku.

Ņemot tik lielu senioru skaitu, kuriem ir jāpārrēķina pensijas, jauninājumu ieviešanai ir nepieciešams pārejas periods. Labklājības ministrijā skaidro, ka šajā laika posmā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra likumos noteiktās izmaiņas ieviesīs pašas administrētajās informācijas sistēmās. Pensiju un pabalstu piešķiršanas un pārrēķināšanas operācijās nepieciešams izstrādāt un ieviest jaunus algoritmus. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Lielākas pensijas tikai maijā

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.