Bēres Covid-19 laikā: sejas maskas un sasaluši pīrādziņi

© Neatkarīgā

Kovids un valdības lēmumi sabiedriskās izpausmes Latvijā tur stingros grožos – ierobežota ne tikai izklaide, bet arī bēru norise. Pavadīt tuvinieku vai draugu dzīves pēdējā gaitā drīkst tikai ierobežots skaits cilvēku. Un nekādu apskāvienu, un nekāda bēru mielasta kafejnīcā.

Ierobežošanas pasākumi bēru ceremonijas skāra jau pirmā Covid-19 viļņa laikā - no tuviniekiem atvadīties ļāva vien pašiem tuvākajiem radiem, dažreiz piesardzības pasākumu dēļ neļāva atvērt pat zārku pirms nelaiķa guldīšanas zemes klēpī, it īpaši, ja aizgājējam bija konstatēts Covid-19. Koronavīrusam rudenī uzliesmojot ar jaunu spēku, vēl stingrāki ierobežošanas pasākumi skāra bēru norisi, proti, saskaņā ar valdības lēmumu, bērēs ārtelpās drīkst atrasties ne vairāk kā 10 cilvēki, ievērojot divu mājsaimniecību principu (neieskaitot ar bēru norisi tieši saistītās personas, piemēram, garīdzniekus, bēru norises nodrošinātājus u.c.).

Neatkarīgajai aizvadīto divu nedēļu laikā nācās piedalīties divas bērēs, pavadot tuviniekus pēdējā gaitā.

Kašķis uz līdzenas vietas

Ievērot valdības rīkojumu par ierobežoto pavadītāju skaitu bēres nav viegli. Lai gan Latvijā nav tik kuplas ģimenes kā dienvidu valstīs, gluži bez tuvinieku un draugu pulciņa lielākā daļa aizgājēju arī nav. Cilvēks, kas no tuvinieku loka uzņēmies bēru rīkošanu, šobrīd bieži ir dilemmas priekšā - kuru aicināt uz bērēm un kuru ne. Ja aicināsi tikai vienus radus, citi apvainosies. Lai ievērotu divu mājsaimniecību principu, bieži nesanāk uzaicināt uz bērēm nevienu aizgājēja draugu. Ko darīt, ja uz atvadu ceremoniju ierodas pavadītāji kuplākā skaitā? Realitātē bērēs arī šobrīd piedalās vairāk nekā 10 cilvēki. Dažās 20, bet dažās pat 50 cilvēki. Tādos gadījumos daļa pavadītāju bēru ceremonijas laikā visai tramīgi lūkojas apkārt, baiļojoties, ka uzraugošās instances ieradīsies kapos un pārskaitīs bēriniekus, bet citi neliekas ne zinis, sak, kas būs, būs. Bērinieki gan lielākoties kapos stāvēja atstatus cits no cita un piegāja pie kapa, tikai lai noliktu ziedus.

Šī brīža neatņemamais aksesuārs - sejas maska - ir neizbēgams arī bērēs. Vienīgi nelaiķis ir atbrīvots no tās valkāšanas. Viņš dzīves pēdējā gaitā dodas bez šī mūsdienu atribūta.

Bez ziediem un svecēm

Iepriekšējā sestdiena bija pirmā diena, kad stājās spēkā prasība ierobežot nepārtikas preču tirdzniecību brīvdienās, izņemot atsevišķas preces. Aizliegto preču sarakstā ir arī bērēm raksturīgās lietas ‒ ziedi un sveces. Līdz ar to aizvadītās sestdienas rīts tiem bēriniekiem, kuri bija plānojuši ziedus un vainagus nopirkt pa ceļam uz bērēm, izvērtēs par murgu. Reti kuram no bēdu nomāktajiem bēriniekiem aizvadītajā piektdienā ienāca prātā, ka sestdienas rītā nevarēs nopirkt ziedus un vainagus aizgājēja godināšanai. Ziedus aizvadītās sestdienas rītā nevarēja nopirkt ne tirgos, ne veikalos. Daļa bērinieki izmisīgi šaudījās šurpu turpu starp tirdzniecības vietām, daļa cerēja ziedus atvadu sveicienu vietā nopirkt pie kapiņiem, citi sirdīdamies pieņēma jauno kārtību un devās uz bērēm ar tukšām rokām. Starp citu, tajos gadījumos, kad aizgājēju guldīja mazās kapsētās, pie kurām netiek tirgoti ziedi, nekas cits nemaz neatlika. Arī sveces sestdienā nopirkt nevarēja.

Var jau, protams, teikt, visu var nopirkt iepriekš un pasūtīt laikus. Taču cik daudz no bēdu nomāktajiem spēj racionāli domāt? Turklāt, lai apjuktu valdības haotiskajos lēmumos, nemaz nav jābūt bēdu nomāktam.

Bēru mielasta vietā pikniks pie kapiem

Covid-19 ierobežošanas pasākumi skar arī sabiedriskās ēdināšanas vietas. Līdz ar to neviens ēdinātājs, kas negrib nepatikšanas ar uzraugošām iestādēm, bēru mielastus telpās nerīko. Līdz ar to bēru mielasts, kas līdz Covid-19 krīzei bija ļoti svarīga bēru sastāvdaļa kā iespēja pieminēt aizgājēju un satikt attālus radiniekus, šobrīd ierastajā veidolā ir liegts. Tā vietā tiek organizēts improvizēts bēru pikniks turpat pie kapiem - vai nu aizgājēja tuvinieku sarūpēts, vai arī izmantots kāda sabiedriskā ēdinātāja pakalpojums, kas bēru mielastam piedāvā ēdienu līdzi ņemšanai vai paši aizgādā safasētu ēdienu, piemēram, vienās no bērēm, kurās piedalījās Neatkarīgā, katrs bēru dalībnieks saņēma aizvākotu kartona kārbiņu ar diviem pīrādziņiem un kūciņu. No termosiem varēja ieliet vienreiz lietojamās krūzītēs buljonu un kafiju.

Bēru mielasta jaunajai kārtībai ir gan pretinieki, gan atbalstītāji. Tie, kuriem saviesīga pasēdēšana ir svarīga šī bēdīgā notikuma sastāvdaļa, safasētu ēdienu vai aukstumā sastingušos pīrādziņus un kafiju plastmasas krūzītēs uztver kā zaimošanu. Tai pašā laikā daļa bēru viesu jauno kārtību akceptē un pat pieļauj, ka mielasts tieši šādā veidā varētu saglabāties arī pēc pandēmijas. Šādā formātā iespējams pacienāt visus, kas ir atnākuši uz bērēm izrādīt pēdējo godu aizgājējam, ko ne vienmēr var izdarīt, ja rezervēta kafejnīca.

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais