"Neatkarīgā" iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 11. līdz 17. jūlijam

© Publicitātes foto

10.lapa

Tautasdziesmu teicējas Gaismas pilī

Līdz 15. augustam Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 1. stāvā būs apskatāma multimediāla izstāde «Tautasdziesmu teicējas. 1991». Tajā satiekas laiks un cilvēki, tautasdziesmas un novadi, kā arī skatītāja pieredze un sajūtas, ciemojoties pie tautasdziesmu teicējām pirms 29 gadiem.

Ekspedīciju materiāliem īpašu vērtību piešķirt fakts, ka tie uzņemti pirmajā atdzimušās brīvvalsts gadā.

Šis darbs ir daļa no Latvijas vēstures. Sākotnēji tā bija dokumentālā kino operatora Andra Slapiņa (1949-1991) iniciatīva, kurš rosināja veikt izbraukuma ekspedīcijas pie tautasdziesmu teicējām, bet nepaguva - pirms ekspedīciju sākuma 1991. gada 20. janvārī militārās vienības «Omon» apšaudes laikā Bastejkalnā viņš tika nošauts.

Izstādes mērķis ir pabeigt reiz iesākto Andra Slapiņa ideju un eksponēt ekspedīciju vākumu multimediālas izstādes formātā.

Izstādē skatāmas latviešu laikmetīgās fotomākslas meistara Jāņa Deinata melnbaltās fotogrāfijas, kas ar «Zenit» kameru uzņemtas pirms 29 gadiem, fiksējot notikuma vietas un tautasdziesmu teicēja vienkāršības unikalitāti. Ekspedīciju dokumentējusi arī Viestura Graždanoviča operatora un mākslinieka acs. Lai parādītu pirms 29 gadiem filmētos, fotografētos un skaņu lentē ieskaņotos materiālus, ir strādāts vairāk nekā divus gadus.

Izstādes saturu papildina no Latvijas etnogrāfiskā brīvdabas muzeja patapinātās senlietas - pūralāde, saimes galds, krēsli, šūpulis, cimdi, lakats un vainagi. Ekspozīcijā izvietoti pieci ekrāni, kuros var apskatīt folkloras ekspedīciju videofilmas, iemūžinātas Latvijas teicējas dziedot, esot savā mājās, lauku sētas vidē.

*Ieeja bez maksas LNB darba laikā.

Lasāmgabali

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais