Sprāgst peidžeri Libānā. Apokaliptiskā viedierīču sacelšanās?

© Ekrānuzņēmums/Youtube/CNN

Libānā uzsprāgst tūkstoši peidžeru un arī citas jauno tehnoloģiju ierīces – tās sākumā vibrē, tad dūmo, pēc tam aizdegas un uzsprāgst. Pasaule ir dziļā neizpratnē, kas īsti notiek, cilvēki ar aizdomām skatās uz saviem mobilajiem tālruņiem, datoriem, planšetēm.

Peidžeri Latvijā bija ierīce, kas pāris gadus tika plaši izmantota pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū, taču drīz tirgū ienāca mobilie tālruņi, kuri peidžerus iesvieda papīrkurvī. Tomēr pasaulē peidžeri vēl kādu laiku bija mazliet pieprasīti tādās vidēs un jomās, kur jāmenedžē ar lielu cilvēku skaitu - piemēram, lielās slimnīcās. Kaut kāda drusciņ jēga un vajadzība peidžeriem mazliet vēl ir - tāpēc tos mazos apjomos joprojām ražo un tiem tiek nodrošināts serviss.

Gribēja noslēpties, bet sanāca vēl redzamāki

Libānas iedzīvotāji bija pamanījuši, ka Izraēlas specdienesti uzlauž un lasa visu saziņu, kas starp viņiem notiek datoros un mobilajos tālruņos, tāpēc viņiem radās doma, ka jālieto sen aizmirsta tehnoloģija - peidžeri. Daudzi Libānas iedzīvotāji ir piederīgi organizācijai “Hezbollah”. Tā kā no Libānas teritorijas uz Izraēlu ir raidītas raķetes, Izraēla attiecīgi ir rīkojusies.

Uzsprāgst viss kas

“Vismaz 32 cilvēki, tostarp divi bērni, tika nogalināti un vēl tūkstošiem ievainoti, daudzi nopietni, pēc tam, kad otrdien un trešdien Libānā dramatiski eksplodēja sakaru ierīces, no kurām dažas izmantoja bruņotais grupējums “Hezbollah”,” ziņoja BBC. “Trešdien pēdējās sprādzienu kārtās eksplodējot rācijām un peidžeriem, tika nogalināti 20 un ievainoti vismaz 450 cilvēku,” ziņoja Libānas Veselības ministrija. Sprādzieni notika netālu no liela pūļa, kas bija pulcējies uz četru upuru bērēm otrdien notikušajos peidžeru sprādzienos, kuros gāja bojā vismaz 12 cilvēki un gandrīz 3000 tika ievainoti. BBC vēstīja par haotiskām ainām, kurās ātrā palīdzība cīnījās, lai sasniegtu ievainotos, un vietējiem iedzīvotājiem radās aizdomas, ka kāds ir gājis bojā tāpēc, ka lietojis tālruni.

Sociālajos tīklos pirmajās dienās pēc notikuma bija daudz skaudru video, kur redzams, kā libānieša kabatā uzsprāgst mobilā ierīce, kā viņš vaid, kā kliedz no sāpēm.

Simboliskie vēstījumi

Zināms, ka Izraēlas slepenie dienesti mēdz ļoti skarbi izrīkoties ar saviem ienaidniekiem - tā tas ir bijis pret arābu teroristiem un nacistu kara noziedzniekiem.

Nav zināms, kā vēsturē tiks vērtēta šā dienesta pašreizējā operācija.

Peidžeru sprāgšanai libāniešu kabatās ir tāds kā simbolisks vēstījums - tiek ievainotas viņu ģenitālijas, kas virza domāt, ka turpmāka bērnu radīšana viņiem vairs nebūs iespējama. Vēl uzbrukums skar redzi - sprādzieni notiek brīžos, kas libānietis sakaru ierīcē lasa ziņas.

Tomēr oficiālā Izraēla pirmajās dienās neko nav komentējusi un vispār nav reaģējusi uz notiekošo. Tikai trešdien Izraēla paziņoja, ka sākas kara "jauna ēra", kas liecina domāt, ka tā atzīst savu lomu uzbrukumos.

Kā tas tehniski vispār iespējams?

Rodas jautājums - kā tas vispār tehniski iespējams? Kā tā var būt, ka vienā mirklī piepeši uzsprāgst tūkstoši peidžeru?

Kāda Taivānas firma peidžerus esot pasūtījusi ražot Ungārijā, un Libānas ļaudis tos ar lielu entuziasmu lielā vairumā iepirkuši ar domu, ka tādā veidā varēs līksmi čatot, lai Izraēlas specdienesti viņu saziņu nevar lasīt.

Šajos peidžeros it kā esot divi grami vielas, kas var aizdegties. Taču nav saprotams, kā tehniski tas var radīt lielus sprādzienus, nu pilnīgu postu. Kā iespējams pa gabalu aktivizēt sprādzienbīstamo vielu, lai tā ne tikai vibrē, dūmo un aizdegas, bet arī vēl uzsprāgst, izplatot apkārt šķembas?

Izraēlas zinātniekiem acīmredzot tāda tehnoloģija ir zināma. Nevar noliegt, ka Izraēlā ir daudz gudru cilvēku.

Te varētu domāt, ka tā ir bijusi daudzus gājienus uz priekšu izdomāta izraēliešu slepenā dienesta “Mossad” operācija - noskatīties, kā “Hezbollah” pasūta un iegādājas daudz peidžeru, lai pēc tam tagad tos masveidā uzlaistu gaisā.

Ja tas ir tā, tad tā ir spoža operācija, kurā slepenie dienesti ir pratuši paredzēt daudzus gājienus uz priekšu. Saprotams, ka Izraēlas kašķīgajā iekšpolitikā tas būs varens veiksmes arguments tiem, kas šos dienestus vada. Tas stipri ietekmēs Izraēlas iekšpolitiku.

Kā var uzsprāgt motocikls?

Vēl var kā nebūt saprast, ka iespējams attālināti uzlauzt, pārkarsēt libāniešu peidžerus, taču sociālajos tīklos no Beirūtas redzam, ka uzsprāgst arī rācijas, datori un pat arī motocikls sadeg. Vai arī gludekļi un mikroviļņu krāsnis uzsprāgs? Tas rada iespaidu, ka rakstnieku Staņislava Lema,

Aizeka Azimova, Džordža Orvela un Kadzuo Išikuras pravietiskie brīdinājumi par totālu digitālu kontroli un mašīnu sacelšanos jau ir šodienas realitāte.

Pasaules plašsaziņas līdzekļi ar šausmām veras uz notiekošo, jo nekas nav saprotams - vai jauno tehnoloģiju ierīces ir tik nedrošas, ka var uzsprāgt tūlīt un nupat? Iedomājamies, ka tāpat var uzsprāgt arī jaunās un skaistās elektriskās automašīnas un vēl viss kas cits, kur tiek lietotas litija baterijas - šodien Libāna, bet rīt var būt arī ASV, Eiropa, Latvija, ja attālinātas ierīču uzspridzināšanas prasmes nonāktu kādu teroristu rokās.

Svarīgākais