Šauļu policijā darbojusies noziedzīga apvienība

© Depositphotos.com

Pirms 11 gadiem Lietuvu satricināja nepieredzēts skandāls – nāca gaismā, ka Šauļos virkne augsta līmeņa policijas amatpersonu darbojušies kā bandīti, nevis sabiedriskās drošības un kārtības sargi. Šauļi ir tepat netālu no Latvijas robežas... Tagad ilgā tiesāšanās ir noslēgusies ar galīgu un nepārsūdzamu spriedumu, un vairākiem bijušajiem policistiem palikuši spēkā piespriestie ļoti bargie sodi.

“Noziedzīga apvienība” ir bīstamāka par “organizētu grupu”

Piesavinoties narkotiskās vielas, viltojot dokumentus, piesavinoties nelikumīgi uzskatītās akcīzes preces un tās pārdodot, kā arī pastrādājot citus noziegumus, bijušie Šauļu kriminālpolicijas Organizētās noziedzības izmeklēšanas biroja (ONTB) nodaļas darbinieki darbojās kā noziedzīga apvienība.

Tā pirmdien, 19. jūnijā, paziņoja Lietuvas Augstākās tiesas (LAT) Krimināllietu nodaļas paplašinātā septiņu tiesnešu kolēģija. "Tiesnešu kolēģija nolēma, ka ir konstatēta noziedzīgas apvienības forma," teikts galīgajā un nepārsūdzamajā tiesas spriedumā.

Laikraksts “Kauno diena” informē, ka saskaņā ar iepriekš pieņemto Lietuvas apelācijas tiesas lēmumu Šauļu policisti bija atzīti par organizētu grupu. Šāda līdzdalība noziegumos juridiski tiek uzskatīta par mazāk bīstamu, un attiecīgi par to būtu mazāks sods. Taču prokuratūra centās panākt, lai bijušo policistu darbības tiek atzītas par līdzdalību noziedzīgā apvienībā.

Kā ziņo LAT, šajā gadījumā tika izvērtēts, ka noziedzīgu darbību veikšanai apvienojušies pieci policisti, kuriem bija gan tieša piekļuve būtiskai noziedzīgu darbību veikšanai nepieciešamajai informācijai, gan iespēja slēpt savu darbību - uzsākt fiktīvu pirmstiesas izmeklēšanu, lai pilnvarotu fiktīvus lieciniekus, vienlaikus izmantojot tos ne tikai noziedzīgu darbību slēpšanai, bet arī viņu biedēšanai un terorizēšanai.

“Iepriekšminēto apstākļu dēļ bija apgrūtināta policijas darbinieku veikto darbību identificēšana un noskaidrošana, jo noziedzīgās apvienības dalībniekiem bija pieejama izlūkošanas un izmeklēšanas informācija, ko viņi varēja kontrolēt un nepieciešamības gadījumā labot, slēpjot noziedzīgas darbības,” paziņoja LAT.

Bargie spriedumi paliks spēkā

LAT nemainīja iepriekš notiesātajiem bijušajiem policistiem piespriestos sodus, raksta aģentūras BNS žurnāliste Ingrīda Steņuliene. Bijušajam Organizētās noziedzības izmeklēšanas biroja 4. nodaļas vecākajam izmeklētājam Ričardam Pocjum piespriests 14 gadu cietumsods. Bijušajam biroja 4. nodaļas vadītājam Tomasam Ruhtiņam un bijušajam biroja 2. nodaļas vadītājam Remigijam Zīkam piespriesti 12 gadi cietumā.

Bijušajam biroja galvenajam izmeklētājam Renātam Ivanovam piespriests piecu gadu un trīs mēnešu cietumsods. Bijušajam biroja 2. nodaļas vecākajam izmeklētājam Ģediminam Ainam piespriests 11 gadu un sešu mēnešu cietumsods. Četri bijušie policisti tika attaisnoti pierādījumu trūkuma dēļ.

Nebijis gadījums policijā

Pirmstiesas izmeklēšana tika sākta 2012. gadā pēc tam, kad Lietuvas Ģenerālprokuratūra un Lietuvas Kriminālpolicijas pārvalde saņēma informāciju par Šauļu apriņķa ONTB amatpersonu, iespējams, prettiesisku rīcību saistībā ar narkotisko vielu izplatīšanu. Toreizējais Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta Imunitātes pārvaldes (Centrālās policijas pretkorupcijas nodaļas) priekšnieks Elans Jablonsks to novērtēja kā nebijušu gadījumu Lietuvas policijā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka policisti, labi pārzinot kriminālās izlūkošanas un pirmstiesas izmeklēšanas taktiku un metodes, ļaunprātīgi izmantojuši dienesta pienākumus informācijas vākšanai, pieprasījuši un pieņēmuši kukuļus. Pirmstiesas izmeklēšanā konstatētas 105 noziedzīgas darbības.

Ironiskā kārtā T. Ruhtiņa iepriekš bija ieguvis policijas “Gada detektīva” balvu.

Portāls “15min.lt” atgādina, ka Šauļu policisti noziedzīgā apvienībā apvienojušies jau 2011. gadā. 2012. gada pavasarī Šauļu un Kauņas apriņķa Kriminālizmeklēšanas nodaļas uzsāktajās pirmstiesas izmeklēšanās par Kauņas, Šauļu un citos Lietuvas rajonos atrasto kokaīnu konstatēts, ka apsūdzētie policisti piesavinājās četrus kokaīna iepakojumus, kuros bija vismaz 2,4 kilogrami narkotiku, un daļu no tām pārdevuši.

Portāls “Skrastas.lt” ir vēstījis, ka noziedzīgās apvienības darbība izvērsās arī starptautiskā mērogā, kad tās pašas Šauļu apriņķa policijas amatpersonas, darbojoties Lietuvā un Nīderlandes Karalistē, par labvēlīgiem lēmumiem krimināllietā pieprasīja un pieņēma kukuli vairāk nekā 250 miljonu litu vērtībā. Lietuvas amatpersonām izdevies savākt datus par šiem noziegumiem sadarbībā ar Eirojustu.

“Gada detektīvs” iebāž aiz restēm nevainīgus cilvēkus

Īpaši plašu rezonansi un nosodījumu sabiedrībā izraisīja informācija, ka noziedzīgā apvienība bija safabricējusi krimināllietu un panākusi, ka kāds laulātais pāris tika apsūdzēts, notiesāts un kādu laiku arī pavadīja cietumā.

Ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli un pārsniedzot pilnvaras, T. Ruhtiņa bija viltojis pirmstiesas izmeklēšanas materiālus, organizējis datu vākšanu par Šauļos dzīvojošo laulāto iespējamām noziedzīgām darbībām, kas saistītas ar narkotisko vielu nelikumīgu glabāšanu, viltojis pierādījumus, lai uzsāktu laulāto kriminālvajāšanu, organizēja nepatiesu liecību sniegšanu, apsūdzot šīs personas narkotisko vielu izplatīšanā. 2013. gadā Šauļu rajona tiesa laulātos atzina par vainīgiem narkotisko vai psihotropo vielu nelikumīgā glabāšanā ar nolūku tās izplatīt, un sievietei piesprieda trīs gadus un trīs mēnešus, bet vīrietim - trīs gadus cietumā. Abi bez vainas notiesātie atradās ieslodzījumā kopš 2014. gada marta. 2015. gada sākumā pēc tam, kad noskaidrojās, ka T. Ruhtiņa, iespējams, viltojis krimināllietu, Ģenerālprokuratūra sāka pirmstiesas izmeklēšanu par šīs amatpersonas prettiesiskajām darbībām. Ieslodzītie no cietuma tika izlaisti. “Taču izmeklētājs, kurš aiz restēm ielika nevainīgus cilvēkus, cietumā par pastrādāto noziegumu nenonāca pat pēc lietas izskatīšanas Lietuvas Augstākajā tiesā,” raksta žurnāliste Edīte Aksomaitiene (“Skrastas.lt”).

Komentāros pie rakstiem medijos un sociālajos tīklos lasāms skarbs nosodījums policijas “vilkačiem”. Un arī skumjš joks, ka psihiatru no trakā var atšķirt tā, ka vienam ir balts halāts, bet policistu no bandīta atšķir tikai mundieris.

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais