Kazahstānā notika prezidenta vēlēšanas

© Māris Krautmanis

Kazahstānas pirmstermiņa prezidenta vēlēšanās, kas notika svētdien, 20. novembrī, pārliecinošu uzvaru izcīnīja pašreizējais prezidents Kasims Džomarts Tokajevs, par kuru pēc Kazahstānas Centrālās vēlēšanu komisijas datiem nobalsoja 81,38% pilsoņu, kas ir vairāk nekā 11 miljoni cilvēku. Pašlaik republikā dzīvo 19 miljoni cilvēku. Pašreizējās Kazahstānas prezidenta vēlēšanas ir septītās kopš neatkarības atgūšanas.

Vēlētāju aktivitāte bija diezgan augsta - 69,44%. Īpaši augsta tā bija lauku apvidos, par ko varēju pārliecināties, apmeklējot vēlēšanu iecirkni Akmola apgabala Talapkeras ciematā. Šķita, ka uz vēlēšanām bija ieradušies visi vēlētāji - cilvēki stāvēja rindā un bija apņēmības pilni balsot. Viņi neslēpa, ka balsojuši par Tokajevu, lai gan bija tādi, kas teica, ka izvēlējušies citu kandidātu. Kopumā vēlēšanās piedalījās seši kandidāti, no kuriem divas bija sievietes. Otrajā vietā ar 3,42% balsu ierindojās Žiguli Dairabajevs, ciema iedzīvotājs, kurš savu karjeru sācis kā čabana (ganu) palīgs un vēlāk ieņēmis dažādus vadošus amatus izpildvaras un partijas institūcijās.

Ārvalstu žurnālistiem un starptautiskajiem novērotājiem bija iespēja bez ierobežojumiem apmeklēt jebkurus vēlēšanu iecirkņus. Kazahstānas galvaspilsētā apmeklēju vēlēšanu iecirkni, kas tika organizēta galvaspilsētas Operas un baleta teātra "Astana Opera" centrālajā un greznajā ēkā. Tur balsot bija ieradušies diezgan daudz cilvēku, taču garas rindas nebija, jo iecirkņa darbs bija ļoti labi organizēts. Šajā vēlēšanu iecirknī nobalsoja arī dažas valsts amatpersonas un valsts Pirmais Prezidents Nursultans Nazarbajevs.

Tokajevs 2019. gadā nomainīja Nazarbajevu valsts vadītāja amatā un veica sistemātiskus un konsekventus pasākumus, lai turpinātu valsts demokratizāciju. Viņa galvenā ideja ir pārveidot Kazahstānu no superprezidentālas republikas par prezidentālu republiku ar spēcīgām demokrātiskām un pilsoniskām institūcijām. Būtisks solis šajā ceļā bija jūnijā notikušais referendums par Konstitūcijas grozījumiem un papildinājumiem, kurā kazahstieši izvēlējās savas valsts turpmāko iekārtu. Jo īpaši runa ir par izmaiņām likumdošanā, kas paredz vienreizēju septiņu gadu termiņu valsts vadītāja amatā, ierobežojot prezidenta pilnvaras un piešķirot lielāku lomu parlamentam, stiprinot civilās institūcijas un tiesiskumu.

Kazahstānas prezidenta vēlēšanās aktīvi piedalījās liels skaits iedzīvotāju, īpaši jauniešu, kas liecina par Kazahstānas iedzīvotāju lielo vēlmi redzēt savu valsti kā stipru, stabilu un demokrātisku valsti.

Komentāri

“Vai, meitiņ,” Eduards Pāvuls dziedoši ierunājās, “man mazbērniņi atbraukuši, man galīgi nemaz nav laika, un ko es, vecs cilvēks, varu tev jaunu pateikt?” Beidzot es biju sadūšojusies piezvanīt Pāvulam. Tas notika divtūkstošo gadu pašā sākumā. Bet šogad 7. jūlijā mēs svinam izcilā latviešu aktiera Eduarda Pāvula 95. dzimšanas dienu. Bez viņa. Un tomēr kopā ar viņu – tik tuvs un mirdzošs viņš ir.

Svarīgākais