Kariņš ir verbāls Varonis, bet vērsties pret "Latvijas gāzes" patvaļu trūkst drosmītes

Mājsaimniecībām, no kurām liela daļa gāzi tērē tikai ēdiena pagatavošanai, nepieciešama 1 Twh dabasgāzes. Tik daudz LG nespējot rezervēt. Vispār jau, lai Latvija var pārdzīvot ziemu, kopumā nepieciešamas 7–9 Twh. Valdošās partijas varētu rīkot rituālus upurēšanas dūmu pasākumus vai speciālus dievkalpojumus, lūdzoties, lai ziema neatnāk pārāk barga. Ja pāris nedēļas būs mīnus 20 grādi sala, tad vajadzēs ļoti, ļoti daudz gāzes – deviņas teravatstundas vai pat vairāk © F64

“Ir tikai vēl palicis uzņēmums ar maldinošo nosaukumu “Latvijas gāze”, kas patiesībā būtu jāsauc par “Krievijas gāze” vai ““Gazprom” gāze”,” 25. augustā LTV “Rīta panorāmā” norādīja premjers Krišjānis Kariņš (JV), uzsverot, ka šis uzņēmums vairs nevar diktēt valstij savus noteikumus. Savulaik tas esot spēris ar kāju visas durvis vaļā, uzvedies kā saimnieks, bet tagad gan vairs tā nebūšot.

Nu skarbi rūkts! Kariņš izskatās kā “izlauzis rokas” sliktajai akciju sabiedrībai “Latvijas gāze”. Varonis!

Tā kā tagad drīkst lamāt “Latvijas gāzi”, “Konservatīvie” varonībā pat pārspēj “Jauno Vienotību”. Viņi savu propagandu allaž ir balstījuši uz ienaidnieka meklēšanu. Jānis Bordāns radio reklāmrullītī sola iznīcināt “Kremļa gāzes astoņkāji, kas smacē Latviju”. Varoņu varonis!

Bēda tikai, ka kaķu lāsti debesīs nekāpj - verbālas dusmu runas rada skaņas viļņus, kas izplatās un dažas sekundes tricina gaisu, taču reālajā dzīvē tas, kas notiek patiesībā, nekorelējas ar augsto amatpersonu izteikumiem. Var teikt, ka pat skaidri kontrastē.

“Neatkarīgā” jau rakstīja, ka klientiem nosūtītajos jaunajos līgumos LG iekļāvusi atrunu, ka tā gāzi var arī nepiegādāt. Juristi to vērtē kā likumpārkāpumu, norādot, ka kompetentajām iestādēm nekavējoties jāuzsāk kriminālprocess, savukārt pašu līgumu kā dokumentu, kurā pārdevējs neuzņemas nekādas saistības, kā dokumentu, kurš apliecina, ka LG interesēs ir pirmām kārtām apkalpot ar Krieviju saistītus starpniekus - ne savus klientus. Rakstu lasiet šeit.

Cik uzņēmējiem vēl būs jākļūst maksātnespējīgiem un cik privātpersonām jānokļūst zem nabadzības sliekšņa, lai Kariņa valdības laikā valsts vara ne tikai vārdos, bet arī darbos ko spētu pasākt “Latvijas gāzes” kontekstā?

“Neatkarīgā” ir uzdevusi daudz jautājumu, piemēram, iekšlietu ministram Kristapam Eklonam un Valsts drošības dienesta (VDD) priekšniekam Normundam Mežvietam, ģenerālprokuroram, ekonomikas ministrei, nosūtot viņiem LG jauno līgumu kopijas ar klientiem, kuros atteikta apņemšanās piegādāt gāzi. Ģenerālprokurors un ekonomikas ministre vēl nav atbildējuši, bet Iekšlietu ministrija un VDD plāta rokas: “Neko nevaram darīt. Paldies par informāciju, bet nekomentēsim.” Savukārt pati LG atbild: “Dabasgāzes tirdzniecība tirgus klientiem (kas nav saistītie lietotāji) notiek brīvā tirgus apstākļos, kad lietotājiem, izvērtējot dažādu tirgotāju piedāvātos tirdzniecības produktus, cenas un tirdzniecības noteikumus, ir tiesības brīvi izvēlēties dabasgāzes tirgotāju. AS “Latvijas gāze” tirdzniecības līgumu nosacījumi atbilst normatīvo aktu prasībām.”

Tātad LG klienti paši ir vainīgi. Ja negribēja sadarboties ar LG, varēja slēgt līgumus par gāzes piegādēm ar Trinidadas un Tobāgo, Kirgizstānas vai Malaizijas gāzes kompānijām. Tas, ka LG ir monopolists, kas diktē cenu, nav nekas būtisks.

Uzmestajiem klientiem ir tiesības tiesāties - varbūt pēc pieciem, desmit gadiem viņi pierādīs savu taisnību un saņems kādu gandarījumu, kas diezin vai segs izdevumus par savu advokātu honorāriem.

LG komandē parādi, bet Kariņa valdība, valsts institūcijas un tiesībsargājošās iestādes uz to skatās un vicina lozungus: “Nost!”, “Apkarosim!”, “Nepieļausim LG patvaļu!” Tikmēr LG menedžments vienā mierā uzkūpina cigāru un smejas. Televizorā LG vadītāji diskusijās rāda norūpējušos un aizvainotu seju, paužot par visādām valdības un politiķu darbību nepareizībām. Un nevar teikt, ka pārmetumiem nav pamata. Ir, piemēram, Enerģētikas likuma grozījumi, kas ļauj LG atrunāties, ka likuma prasības nav izpildāmas - LG pauž, ka nevar rezervēt pietiekamu apjomu gāzes mājsaimniecībām. Ja LG līdzšinējo nodarbi - nodrošināt piegādes mājsaimniecībām - pārņems “Latvenergo”, kā to paredz likums, LG nejutīsies apskādēta un LG vadītāji aizkūpinās vēl vienu priecīgu cigāru.

Kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, “Latvijas gāzes” valdes priekšsēdētājs un LG menedžments bija ļoti satraucies. Valdes priekšsēdētājs pat noslēdzis laulības līgumu, acīmredzot lai pasargātu ģimenes naudu un mantu, ja nu kas atgadās.

LG valdes locekles un finanšu direktores amats personīgu iemeslu dēļ arī tika pamests. Bet nu, kopumā ņemot, LG tomēr nejūt, ka tagad kaut kas ietu greizi. LG peļņa Ukrainas kara laikā ir augusi 15,5 reizes! Vai tad tā nav šokolāde?

Ja jau ir tik traki, ka LG neklausa valdībai un dara, ko grib - nerezervē gāzi mājsaimniecībām, nepiegādā gāzi uzņēmumiem, bet ciena Krievijas klientus... Vai tādā gadījumā Latvijas varai nav nekādu instrumentu, kā vērsties pret LG patvaļu?

Droši vien tādi instrumenti varētu būt. Visus jautājumus ar LG valdība varētu atrisināt vienkārši. Viens no LG akcionāriem ir Eiropas Savienības sankcijām pakļauts Krievijas uzņēmums “Gazprom”. Arī Latvijas sankciju likumam LG visnotaļ atbilst. Starp citu, “Latvijas gāze” ignorēja Ekonomikas ministrijas prasību un jūnija beigās pielaida “Gazprom” pārstāvjus akcionāru sapulcē. Nu, droši vien varētu būt tā, ka LG varētu būt iekļaujama sankciju sarakstā. Ja jau Kariņš pauž, ka LG ir nevis Latvijas, bet Krievijas gāze... Bet tad kāpēc tas nav izdarīts, un ko valdība vēl gaida?

Vai drosmītes trūkst?

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais