Valdība ar savu kovidspēļmantiņu jau sāk kļūt dīvaina

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

1. martā Latvijā beidzās ārkārtas situācija, kas bija saistīta ar kovidsērgu. Vairs nevajag lielveikalos uzrādīt sadarbspējīgo sertifikātu.

No 7. marta kovidpārslimošanas faktu varēs apliecināt arī ar ātro antigēna testu un uz šī testa rezultāta pamata varēs izdot pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka mājas karantīnas ievērošanas laiks ir ne vairāk kā septiņas dienas.

Taču joprojām līdz 1. aprīlim ir spēkā prasība par konkrētu apmeklētāju skaitu uz kvadrātmetru apjomu veikalos. Tas neattiecas tikai uz tirdzniecības centriem un tirgus paviljoniem. Un vēl nosacījumi par telpas platību un apmeklētāju skaitu neattiecas uz tirdzniecības vietām lidostas “Rīga” termināļos.

Tātad, kamēr cilvēki uzturas pilsētā, kovids nikni lidinās pa veikaliem un līp visiem klāt. Taču lidosta viņam ir nepārvarams šķērslis - tiklīdz viņš tur mēģina ietikt, tā atsitas ar pieri pret stikla durvīm, nolaiž ķepiņas un ir beigts.

Latvijas valdība nupat jau sāk kļūt smieklīga ar savām kovidmanipulācijām. Atkal ir lēmumi, kuros nav nekādas loģikas. Haotiski un bezjēdzīgi.

Harkivā, Žitomirā un Hersonā krīt bumbas, 64 kilometrus gara krievu militārās tehnikas kolonna virzās uz Kijevu, milzīgas bēgļu masas dodas uz Eiropu, un daļa nonāks arī Latvijā. Sankciju dēļ cietīs ne tikai Krievija, bet arī vidēji attīstītā Eiropas Savienības ziemeļaustrumu nomale, kurai Krievija, konfliktam saasinoties, var atslēgt gāzi, un tad būs nekavējoties jāmeklē alternatīvi risinājumi. Visi spēki būtu jāveltī tam, kā glābt Latvijas tautsaimniecību, kur ņemt energoresursus, kā mainīt eksporta produkcijas noieta tirgus, no kurienes piesaistīt investīcijas, taču valdība joprojām nespēj izlaist no rokām kovidspēļmantiņu.

Dānijas valdība jau janvāra beigās paziņoja, ka no 1. februāra kovids vairs netiek kategorizēts kā sabiedrībai bīstama slimība, un atcēla visus ierobežojumus, tostarp masku valkāšanu un saīsināto darba laiku bāriem un restorāniem. Tikmēr Latvijas valdība turpina un turpina, un inerces dēļ nespēj beigt māžoties ar sadarbspējīgajiem sertifikātiem, kumulatīvajiem rādītajiem un vakcinācijas aptverēm.

Kovids bija, kovids ir, un kovids būs. Droši vien tagad tas atslābs, bet uz rudeni atkal būs klāt ar jaunu uzliesmojumu. Nezin kādas vēl arī citas sērgas var izplatīties, ja Ukrainas tīrumos gulēs pussadalījušies kareivju līķi, bet ierakumus un bēgļus apsēdīs lienoši insekti.

Šiem izaicinājumiem pretī būtu jābūt spējīgai veselības aprūpes nozarei, naudai, kuras te nupat nesen bija tik daudz, kā nekad nav bijis, saprātīgai, racionālai un tālredzīgai vadībai, labi apmaksātiem ārstiem, tādām medmāsām un sanitārēm, kurām nav jāstrādā trijos darbos, lai pabarotu bērnus. Tādai būtu jābūt Latvijas valdībai!

Pagaidām Latvijas valdība turpina izgudrot, no kura datuma cik pircēju var būt uz cik kvadrātmetriem - izredzētajiem tirgotājiem kvadrātmetru prasības atceļot, bet citiem paturot.

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais